Annons

Från Mobilredaktionen

9 smarta tips för Ios

Ios är ett väldigt enkelt system som går fort att lära sig, men det finns många detaljer i systemet som gör det ännu smartare. Här år några spännande tips.

Publicerad Uppdaterad

Fota samtidigt som du spelar in video

Svårighetsgrad: Enkelt

Ibland när du filmar något så kan det vara användbart att ta en bild samtidigt som du filmar, exempelvis för att enklare kunna dela upplevelsen med dina vänner. Det hela är faktiskt så enkelt att funktionen är lätt att missa just för att den är så uppenbar.

Öppna kameraappen och slå över till filmläget och börja filma det du ska. När du börjat filma försvinner alla knappar utom två på skärmen. Den ena stoppar videoinspelningen, men den andra föreställer en liten kamera. Klicka på den och du tar bilder samtidigt som filmen rullar.

Bilderna blir inte i full upplösning, utan endast i samma upplösning som videon du spelar in, det vill säga 1920 × 1080 pixels upplösning. Men för att snabbt ta en stillbild av upplevelsen är det en smidig funktion.

Vänd på panoramabilden

Svårighetsgrad: Medel

Iphone 4S och 5 har en tillräckligt avancerad kamera och hårdvara för att stödja panoramabilder. Bland inställningarna hittar du läget för panoramabilder och kan sedan ta riktigt breda bilder genom att långsamt svepa din Iphone från vänster till höger.

Men om du vill göra tvärtom då? När du startat panoramaläget trycker du bara på pilen som pekar åt vänster på skärmen och den hoppar genast över till högersidan och du kan göra dina panoramabilder från högerhållet också.

Kalenderöversikt

Svårighetsgrad: Enkelt

Din kalender gömmer också en dold funktion i samma stil som kalkylatorn. Om du lägger telefonen i liggande läge när kalenderappen är öppen så får du upp en veckoöversikt med alla dagarnas göromål synligt.

Du måste fortfarande vrida tillbaka telefonen för att kunna komma åt alla funktioner, men för att få en snabb översikt är det smidigt.

Avancerad kalkylator

Svårighetsgrad: Enkelt

Iphone har levererats med en inbyggd kalkylator sedan den första versionen av telefonen. Men den är väldigt grundläggande och tar egentligen bara med de fyra räknesätten och det allra vanligaste i funktionsväg. Istället för att ladda ner en mer avancerad kalkylator från App Store finns det ett riktigt enkelt sätt att utöka funktionerna hos räknaren.

Du vänder helt enkelt telefonen från stående till liggande läge. Appen vrider sig också, men utökas samtidigt med mer avancerade funktioner. Det är inte i samma nivå som en grafräknare, men du kommer riktigt långt med det som finns inbyggt utan att behöva ladda ner något extra.

Flerdygnsprognos i widget

Svårighetsgrad: Enkelt

Använder du Apples väderwidget i din notifieringsmeny? Som standard visar den enbart väderprognosen för den aktuella dagen, vilket förvisso är användbart i vissa situationer. Men om du sveper till höger över widgeten dyker det istället upp en flerdygnsprognos för kommande sex dagar.

Den är inte alls lika detaljerad som endagsprognosen, men det ger en snabb översikt över hur vädret kan tänkas bli.

Läs senare

Svårighetsgrad: Enkelt

Har du hittat en riktigt intressant artikel på nätet, men har inte riktigt tid att läsa den nu? Inga problem. Tryck helt enkelt på dela-knappen längst ner på skärmen, där du får upp valmöjligheter för att dela sidan på Facebook, mejla den och så vidare.

Bland alla valmöjligheterna finns även knappen »läs senare« som sparar dina intressanta fynd i en läslista. Listan hittar du sedan om du trycker på bokmärkesikonen längst ner på skärmen, där den finns placerad högst upp bland dina bokmärken.

Öppna sidor i bakgrunden

Svårighetsgrad: Medel

Är det störande att Safari öppnar ett nytt fönster så fort du trycker på en länk? Kanske ville du fortsätta läsa där du var, men få upp ett intressant sidospår i ett nytt fönster? Det går alldeles utmärkt att få Safari att öppna länkar i bakgrunden.

Gå in i inställningar, vidare till Safari och under rubriken »öppna länkar« kan du välja om nya länkar ska öppnas direkt, eller om de ska öppnas i bakgrunden för att de inte ska störa ditt läsande.

SLÅ PÅ CAPS LOCK

Svårighetsgrad: MEDEL

Att skriva med stora bokstäver är allmänt känt som att skrika i text och kanske inte alltid helt önskvärt. Men ibland är det användbart och till Ipad behöver du bara hålla in skift-tangenten för att slå på funktionen. Till Iphone fungerar det däremot på ett lite annorlunda sätt.

Gå in i inställningar och vidare in under Allmänt och Tangentbord. På den sidan hittar du mängder av inställningar för tangentbordet, bland annat »aktivera skiftlås«. Med den funktionen aktiverad behöver du bara dubbelklicka på skift-tangenten när du skriver något för att automatiskt skriva med stora bokstäver utan att du behöver hålla in tangenten eller trycka på den mellan varje bokstav.

Styr Ipaden med multi touch

Svårighetsgrad: Medel 

Ipad har ett par specialfunktioner som saknas till Iphone, bland annat några smidiga sätt att styra Ipaden. Först och främst behöver du ha aktiverat det hela, vilket du gör under Allmänt i inställningarna. Slå på »multitask-gester« och du är klar att köra.

Använd fyra eller fem fingrar tillsammans med nedanstående rörelser för att styra din Ipad smartare.

Kniprörelse när du är inne i en app: 

Minimera appen och gå ut till startskärmen.

Svep uppåt vart du än befinner dig: 

Öppna listen med öppna appar.

Svep åt höger eller vänster när du har en app öppen: 

Hoppa smidigt mellan öppna appar utan att behöva gå genom listen med öppna appar.