Annons

Vi har tittat på Aspire Switch Alpha 12

Acers Surface-utmanare

Bland Acers datorsläpp inför sommaren finns Aspire Switch Alpha 12 som matchar och överträffar Microsoft Surface Pro 4 i flera kategorier.

Publicerad Uppdaterad

Microsofts hybrid mellan dator och surfplatta, Surface-serien, har blivit något av en succé för företaget, och andra PC-tillverkare har nu börjat jaga efter.

Senast ut är Acer Aspire Switch Alpha 12, som med liknande form och design tar sikte på Surface Pro 4, och överträffar den på flera områden.

Skärmen på Aspire Switch Alpha 12 är något lägre specad än Surface Pro 4. Skärmen är på 12 tum mot 12,3 tum och upplösningen är 2560 x 1440 pixel. Switch Alpha 12 väger 900 gram som surfplatta, vilket är något högre än Surface Pro 4..

Switch Alpha 12 är dock, trots att den har riktiga mobilversionerna av Intels i3 - i7-processorer, fläktlös, tack var ett vätskekylningssystem. Det innebär att den till skillnad från Surface Pro 4 är helt tyst.

Man har också lyckats få ner priset, som i den billigaste konfigurationen är 7000 kronor, med i3-processor, 4 gigabyte minne och 96 gigabyte lagring. Toppkonfigurerad med 8 gigabyte minne, Intel i7 och 512 gigabyte lagring är priset 12 990 kronor.

Det är alltså rätt många tusenlappar under Surface Pro 4, särskilt för toppkonfigureringen, och vi kan inte säga att det märks på kvaliteten. Designen påminner mycket om Surface, men är lite snyggare, och tangentbordet sitter bra och har bra knappar och en utmärkt pekplatta. Här finns en hållare för penna, men den ingår inte utan säljs separat som tillbehör. Stativet på baksidan är lagom trögt, det kan justeras steglöst, och hela konstruktionen känns stadig nog att ha i knät.

När det kommer till anslutningar har Switch Alpha 12 en vanlig USB-port och en USB typ C-port. Man stödjer USB 3.0, men har inte Thunderbolt-stöd i portarna. En minneskortplats för MicroSD finns också. Batteritiden ska enligt Acer vara upp till 11 timmar.

Efter en snabb titt på enheten ser vi verkligen fram emot att få ett testexemplar för fullständigt test.