På söndag smäller det

Allt inför Mobile World Congress

På söndag smygstartar årets mobilfestival nere i Barcelona. Mobil kommer att finnas på plats och det här är några av nyheterna du kan vänta dig från mässan.

Publicerad Uppdaterad

Mobile World Congress ser ut att bli riktigt intressant i år. De två senaste åren har skadeskjutits något av att många större tillverkare valt att lansera toppmodeller på antingen CES-mässan i januari, eller på ett separat event. I år är det bara HTC som kör på ett separat event i slutet av mars, medan många av de andra jättarna siktar på mobilmässan istället.

Vi kommer som sagt att finnas på plats på mässan och rapportera om alla nyheter som dyker upp där. Utöver nyheter och första intryck på allt nytt kommer vi även att traditionsenligt damma av vår Mobile World Congress-blogg med roliga upptäckter som inte riktigt får plats i det vanliga nyhetsfältet. Den bloggen hittar du här. I skrivande stund innehåller den inte en bokstav om årets mässa, men från och med söndag kommer det att ändra på sig rejält.

Samsung
Hetast är givetvis Samsungs Unpacked på måndag kväll klockan åtta. Här förutsätter vi att Galaxy S5 visas upp i all sin prakt. Troligen kommer åtminstone en av modellerna att köra deras nya systemchip Exynos Infinity, men exakt hur många olika varianter av Galaxy S5 som släpps återstår att se.

Det väntas även bli fler modeller av smartklockan Galaxy Gear, där en av modellerna kan köra Tizen istället för Android för att spara batteri.

Även storsäljaren Galaxy Tab förnyas med en rad olika modeller och storlekar i Galaxy Tab 4-serien.

Sony
Sony väntas också dra på ett lite tyngre artilleri under mässan, främst med Xperia Z2 (eller vad den nu kommer att heta) som tar över som flaggskepp efter höstens Xperia Z1.

Det ryktas även om att vi får se en uppföljare till Xperia Tablet Z, med tunnare format och en hel del uppdaterade detaljer på insidan.

Gissningsvis får vi även se Sonys aktivitetsmätare Core, som vi såg på CES tidigare i år, och en eller ett par lite billigare lurar.

LG
Samsungs landskamrat struntar i presskonferens och fyrverkerier, utan kör istället på strategin att visa upp allt innan mässan. Hittills har de hunnit med att visa upp G2 Pro, G2 Mini och årets upplaga av L-serien med tre nya modeller.

Nokia
Windowstelefoner verkar vara helt bannlysta från mässan, troligen för att Microsoft vill lägga allt krut på sin utvecklarkonferens i april istället. Det ryktas istället att inom kort Microsoftägda Nokia på mässan i Barcelona ska visa sin beryktade Androidtelefon Normandy, eller X som den även kallats.

Övriga tillverkare
ZTE och Huawei håller låda på måndagen respektive söndagen. Det har talats om en uppföljare till ZTE Grand Memo och Huawei har släppt en film där man retas med Apple och Samsung samt ger lite hintar om vad som komma skall under mässan. Vi vet mer detaljer i takt med att presskonferenserna startar.

Klockor och stegräknare
Även om ryktena inte varit speciellt många inför Mobile World Congress kan vi med säkerhet säga att vi kommer att få se en hel del uppkopplade klockor och aktivitetsmätare på mässan. CES-mässan förde med sig ett trettiotal sådana och att den trenden skulle ha hunnit dö på knappt två månader är svårt att tro.

Utöver Samsungs Galaxy Gear 2 viskas det om en klocka (till) från LG och minst en klocka vardera från flertalet av de kinesiska tillverkarna. Vi förutsätter även att ett gäng mindre bolag väljer Mobile World Congress som plattform för att visa upp sina uppkopplade prylar.

Vad hoppas ni få se från mässan? Kommentarsfältet är ert!