199 dollar

Amazon lanserar billig Android-platta

Kindle Fire

Som väntat presenterade Amazon en egen Android-platta idag, tillsammans med två nya läsplattor.

Publicerad Uppdaterad

Med Kindle Fire tar Amazon steget från läsplattor till marknade för surfplattor och det är tydligt att man tänker använda priset för att hävda sig på marknaden. Med en prislapp på 199 dollar, vilket motsvarar cirka 1500 kronor, blir Fire en av de billigaste Android-plattorna på marknaden.

Men att det är en Android-platta ska man inte märka särskilt mycket av, amazon uppges ha doldt stora delar av systemet bakom ett eget gränssnitt som ska skilja sig en hel del från övriga plattor på marknaden.

Fire är en 7 tum stor platta som är utrustad med 3G-uppkoppling, men kamera hör till det som har har valts bort för att hålla nere priset. Man använder heller inte den vanliga versionen av Android, som tilverkarna betalar Google för att kunna stoppa in i sina produkter. Den största skillnaden är att Android Market saknas, istället har man tillgång till de appar som finns i Amazons Appstore.

Amazon lanserade även Kindle Touch 3G och Kindle Touch, två läsplattor som bygge vidare på företagets tidigare modeller. 3G-versionen ska kosta 149 dollar och den enklare varianten får en prislapp på 99 dollar, vilket motsvarar cirka 1050 kronor respektive 700 kronor.