Alexa får inte följa med

Amazon släpper Fire TV Stick i Sverige

Amazons streamingboxar under varumärket Fire TV har hittills inte gått att köpa i Sverige. Men nu börjar Amazon sälja minstingen i gänget – Fire TV Stick – även till svenska konsumenter.

Publicerad Uppdaterad

Framgångarna för Amazons Fire TV-boxar har passerat relativt obemärkt förbi i vår del av världen. Detta av den enkla anledningen att man inte kunnat köpa dem här. Du har förmodligen ingen Fire TV-box, din granne har förmodligen ingen Fire TV-box, och ingen du känner har någonsin ens övervägt att köpa en Fire TV-box. Men den saken kommer det möjligen att bli ändring på inom kort, för nu gör Amazon det möjligt att köpa den lillla varianten Fire TV Stick i 100 länder, däribland Sverige. Priset ligger på 49,99 dollar, vilket innebär att den kommer att kosta cirka 420 kronor.  

Saknar Alexa

Fire TV Stick påminner i stora stycken om andra streaminglösningar som exempelvis Apple TV eller Chromecast. Man kopplar in enheten och kan sedan streama från tjänster som Youtube, Netflix eller varför inte Amazon Prime, som nu mer finns i Sverige? Fire TV Stick är givet sitt ringa omfång en aning begränsad jämfört med de andra Fire TV-enheterna. Den har till exempel inte stöd för AI-assistenten Alexa. Den kommer – som namnet antyder – inte heller i form av en box utan som en sticka. Den ser ut ungefär som ett USB-minne, men kopplas förstås in i HDMI-porten. Stickan har en fyrkärnig processor, 1 GB arbetsminne och 8 GB lagringsutrymme.  

Källa