Annons

Väntas komma i december

Android 8.1 i beta - här är nyheterna

Google har släppt en förhandsversion för utvecklare av nästa Androidversion till Pixel- och Nexustelefoner.

Publicerad Uppdaterad

De Pixel- och Nexustelefoner (5X och 6P) som är med i Googles betaprogram kommer inom kort att få systemversionen som en uppdatering, och den händige kan redan nu installera Googles nya system på telefonerna. Eftersom det rör sig om en betaversion får man räkna med en del buggar. Den färdiga versionen väntas komma ut i december.

Namnet Android 8.1 Oreo visar att det rör sig om en mindre systemuppdatering. Om de förändringar som genomfördes för att förenkla för tillverkare att genomföra uppdateringar har den effekt som den ska borde det också vara relativt enkelt att uppdatera telefoner från Android 8.0 till 8.1.

Skillnaderna mellan systemversionerna är små och mestadels kosmetiska, men ändå intressanta. Den viktigaste är förmodligen att man nu i statusfältet kommer att kunna se batterinivån på en ansluten bluetooth-enhet, till exempel ett headset. Detta har varit en del av bluetoothstandarden och har dessutom funnits på Iphone sen Hedenhös dagar, så det är välkommet att det äntligen blir en standardfunktion även i Android.

En annan praktisk skillnad är att en app inte ska få skicka mer än en notifiering i sekunden, resten kommer att slängas. Här finns en risk att man kommer att missa notifieringar innan apputvecklarna anpassat sina beteenden till det, men visst blir det skönt att slippa att Facebook ska berätta ALLT som hänt under den vecka du varit i fjällen och inte haft mobilen med dig. En tredje är att inställningarna har fått ett sökfält i topp för att du lättare ska kunna hitta en viss inställning.

En estetisk skillnad är att statusfältet automatiskt ska välja mörkt eller ljust tema beroende på mobilens tema i övrigt, för att inte sticka av för mycket. Menyn som dyker upp när du vill stänga av mobilen har fått nytt utseende, och ikonen för systemnotifieringar, som i dag mest är en diffus ring, har ändrats så att det är tydligare att det ska föreställa ett Oreo-kex.

Källa