Falska fåglar

Android-appar kan installeras i smyg

En säkerhetsbrist i Googles operativsystem gör att en speciellt utformad app i sin tur kan installera andra appar som får tillgång till olika delar av telefonen utan att användaren märker något.

Publicerad:

12 nov 2010 - 15:10

Uppdaterad:

12 nov 2010 - 15:10

På kort tid har nu ytterligare en allvarlig säkerhetsbrist konstaterats i Googles operativsystem Android. Tidigare i veckan fanns under några timmar en app i Android Market som verkade innehålla extra banor till spelet Angry Birds. 

I själva verket var det en app skapad av säkerhetsforskaren Jon Oberheide och en av hans kollegor. Appens syfte var att visa hur man med hjälp en applikation kan få andra applikationer att samtidigt installeras på telefonen utan att användaren märker något.  Vad som gör det extra allvarligt är att applikationerna som installeras i smyg får tillgång till delar av telefonen utan att användaren ens har gett den synliga applikationen åtkomst till dessa delar av systemet. I det här fallet var det applikationer som skulle kunna positionera telefonen, kopiera inlagd kontaktinformation och skicka betal-sms.

Säkerhetsluckan uppges finnas i alla Android-mobiler, men enligt Cnet.com säger en talesperson för Google att man tagit fram en uppdatering som börjat rullas ut. Det är dock oklart hur många telefoner som har hunnit uppdaterats och hur lång tid man räknar med att tillverkarna av Android-telefoner behöver för att uppdatera sina mjukvaror.

.

.

 

.