Annons

Rapport från IDC

Android nu större än Apple på plattor

Apple har inte längre den största marknadsandelen när det gäller surfplattor utan får nu se sig slagna av Android. Det visar färska siffror från analysföretaget IDC.

Publicerad Uppdaterad

Analysfirman IDC släppte nyligen en färsk undersökning som visar hur den globala marknaden för surfplattor är fördelad mellan operativsystem och tillverkare. 

Intressant är att Apple har backat rejält när det gäller marknadsandelar. Under Q1 2013 hade Cupertinoföretaget 39,6 procent av marknaden, vilket kan jämföras med 58.1 procent under samma period förra året, Q1 2012.

Men där Apple har tappat, har Android istället haft en stark tillväxt som operativsystem i surfplattor. Samma undersökning visar att Android hade 56,5 procent av marknaden under första kvartalet i år. Vid samma period förra året hade Android en betydligt mindre marknadsandel på 39.4 procent.

Apple fortfarande störst

Enligt IDC är Samsung mindre surfplattor en mycket viktig faktor till att försäljningen av Android-plattor har ökat markant. Även Asus har sett en stark till växt i segmentet efter släppet av sin populära Nexus 7.

Trots att Android har sett en betydande tillväxt, är Apple fortfarande störst om man ser till vilken enskild tillverkare som har sålt flest enheter under Q1 2013. IDC:s beräknar att företaget sålt 19,5 miljoner enheter under perioden.

Tittar man istället på Samsung och Asus skeppade företagen 8,8 miljoner respektive 2,7 miljoner enheter under Q1 2013.

iCharts

Källa