Windows 8 i nya produkttyper

Android och Windows i Asus Transformer Aio

Transformer Aio kan även användas fristående som en surfplatta
Transformer Aio som bildskärm
Asus Tablet 600 med tangentbord
Asus Tablet 810 med pekpenna
Asus Tablet 810 med tangentbord
Asus Taichi har en yttre pekskärm...
... och en inre, vanlig skärm
Asus Transformer Book har dator-prestanda men kan användas utan tangentbord som tidigare Transformer-modeller.

Det var en kombination av dator och stor platta med både Windows och Android som var Asus nya kombination av de båda systemen.

Publicerad Uppdaterad

Spekulationerna som Asus videoklipp gav upphov till innan, bland annat från undertecknad, stämde alltså inte.

Aio är en 18,4 stor platta, eller bildskärm om man så vill. Den kan användas helt separat och  med en knapptryckning ska man då kunna välja om man vill ha Android eller Windows 8 som operativsystem.

Om man istället vill att den ska fungera som bildskärm kan man sätta fast den i ett ställ och använda den som en vanlig bildskärm kopplad till en dator, eller helt enkelt bara för att slippa hålla i en stor platta.

Asus har även presenterat två mindre plattor med tillhörande tangentbord där man enbart använder sig av Windows.

Den 11,6 tum stora Tablet 810 har Windows 8, alltså standardversionen av Microsofts kommande system som även kommer att finnas på datorer avsedda för vanliga konsumenter. Plattan har en skärm av typen Super IPS+ med upplösningen 1366x768 pixlar. Ram-minnet är på 2 gigabyte och i lagringsminnet finns plats för 64 gigabyte.

Asus Tablet 600 har en något mindre skärm, 10,1, tum närmare bestämt. Upplösningen är dock den samma, 1366x768 pixlar, och även här är det Super IPS+-teknik som används. En väsentlig skillnad är Tablet 600 kommer att ha Windows RT, alltså en enklare version av systemet som är anpassad till surfplattor och andra mobila enheter.

Till både Tablet 810 och 600 finns tangentbord som kan sättas fast vid plattornas långsida och sedan vikas över skärmen på samma sätt som tidigare Transformer-modeller.  

Asus presenterade också två andra lösningar där man kombinerade formfaktorerna från surfplatta och bärbara datorer.

Transformer Book har prestanda som en bärbar dator med en Intel Core i7-processor men i likhet med Transformer-serien kan man välja om man vill att tangentbord och bildskärm ska sitta ihop eller om man vill använda skärmen separat som en surfplatta. Transformer Book ska finnas i storlekarna 11,6, 13 och 14 tum.

Ytterligare en variant på temat är Asus Taichi. De två modellerna med 11,6 respektive 13,3 tums skärmar kan inte tas isär utan har istället dubbelsidiga skärmar. Skärmen på utsidan är en pekskärm som givetvis används när enheten är hopfälld. Fäller man upp Taichi används den som en vanlig dator med hjälp av skärmen på insidan.