Pico-projektorn Touchpico

Android-projektor gör valfri yta till pekskärm

Ett gräsrotsfinansieringsprojekt försöker lansera en pico-projektor i Android-format där projektorbilden är pekkänslig.

Publicerad Uppdaterad

Vad sägs om att blåsa upp en bild över hela vardagsrumsväggen där du kan peka direkt på väggen för att styra vilket innehåll som visas på den? Det kan bli verklighet genom den Android-baserade pico-projektorn Touchpico. Touchpico är ett projekt på gräsrotsfinansieringssajten Indiegogo och har i skrivande stund överskridit insamlingsmålet på 55 000 dollar med nästan 300 procent - över 160 000 dollar har samlats in hittills.

Lösningen bakom hur enheten kan projicera en pekkänslig bild, upp till 80 tum stor, på en valfri yta handlar om infrarött ljus. Genom en infraröd kamera i projektorn känner enheten nämligen av rörelser och händelser på den projicerade bilden från en till projektorn medföljande pekpenna med en infraröd sändare i sig.

Enhetens fysiska egenskaper beskrivs som att projektorn ska gå enkelt att trycka ner i fickan eftersom den ska vara i samma storlek som en Samsung Galaxy S4, om än något tyngre. Enheten ska även vara försedd med gott om anslutningsmöjligheter genom en HDMI-port, SD-kortläsare och wifi-stöd. Två varianter av Touchpico är i görningen, där den ena ska ge en ljusstyrka på 80 lumen medan en kommande Pro-version ska klara 400 lumen. Utöver att det är Android 4.0 som enheten kommer skeppas med så avslöjas på sajten dock inte några övriga specifikationer för Android-projektorn.

Skaparna bakom konceptet är även på jakt efter utvecklare som vill ta fram specifika applikationer ämnade för projektorn. Prislappen för enheten ligger på 329 dollar genom Indiegogo, men där är den redan slutsåld. När enheten släpps på bredare front, vilket ska ske i oktober enligt planerna så kommer prislappen att ligga på runt 500 dollar.

Källa