Andy Rubin:

Androids ursprung: Ett OS för kameror

Från början var Android skapat som ett operativsystem för kameror - och inte smarta mobiltelefoner. Det avslöjar Andy Rubin, känd som skapare av Android.

Publicerad Uppdaterad

Under de senaste åren har Googles mobila operativsystem Android haft en mycket stark tillväxt bland användare. Nyligen gick Googles Eric Schmidt ut med nya siffror, som bland annat visade att 1,5 miljoner Androidenheter aktiveras dagligen.

Men vad många inte vet är att operativsystemet från början var tänkt att användas till kameror. Uppgifterna om Androids ursprung kommer från en minst sagt initierad källa, nämligen Andy Rubin, skapare av operativsystemet.

– Exakt samma operativsystem som vi byggde för att användas i kameror blev sedan Android för mobiltelefoner", sade Andy Rubin under ett ekonomiskt toppmöte som nyligen hölls i Tokyo.

Läs mer: Andy Rubin lämnar Android

Tänkt som smart kameraplattform

Den "ursprungliga" versionen av Android fungerade som en slags smart kameraplattform och gjorde det möjligt att ansluta en hemdator till vad Rubin kallar en "Android-databas".  

Men efter att ha insett att möjligheterna att lyckas inom kamerabranschen var begränsade, bestämde sig skaparna av Android för att istället anpassa sitt operativsystem till ett växande segment som vi alla är bekanta med: smarta mobiltelefoner. Man valde dock att låta stora delar av operativsystemets Javabaserade kärna förbi intakt.

Android köptes upp av Google år 2005, och resten är - som man brukar säga - historia. 

Källa