Appar för apor

Apor kommunicerar bättre med Ipad

När orangutanger ska kommunicera med människor fungerar det bättre med Ipads än om kommunikationen sker på det gamla sättet med teckenspråk

Publicerad:

10 maj 2012 - 12:16

Uppdaterad:

10 maj 2012 - 12:16

En djurpark i Miami har börjat använda Ipads för att orangutangerna där ska få mental stimulans och enklare kunna kommunicera med människor, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Precis som det ofta är bland människor är det de unga orangutangerna som varit mest intresserade av den nya tekniken.

- De unga har tagit det till sig. De förstår det. Våra två äldsta är helt enkelt inte intresserade. Jag tror att de tänker "Jag har klarat mig bra här i världen utan att kunna kommunciera på det här är sättet och den här Ipaden behöver jag inte, säger Linda Jacobs, som driver projektet på Miami Jungle Island.

Hon har låtit parkens orangutanger använda Ipads sedan förra sommaren. Mjuvkaran som används i Miami har ursprungligen tagits fram för personer med autism och visar bilder på olika föremål på skärmen. 

Tidigare har djurparkens ap-skötare enbart kunnat kommunicera med hjälp av teckenspråk och kunnat få svar på enkla frågor, men genom att använda surfplattorna kan även personer som inte lärt sig teckenspråk kommunicera med aporna.

Det förekommer liknande försök på andra djurparker i Nordamerika och organisationen Orangutan Outreach tänker sig att använda videochatt-appar för att orangutanger ska kunna hålla kontakt med familjemedlemmar och vänner som flyttats till andra djurparker.

.

.

 

.