Annons

Resq Club och Karma

App ger halva priset på mat från krogen

I Resq kan du dyka på monster som ger dig rabatt.

Flera appar tar på sig uppdraget att minska matsvinnet. Vi jämför hur de funkar.

Publicerad Uppdaterad

Efter lunchruschen ska krogar kunna sälja överblivna måltider istället för att kasta maten. Kunden får alltså mat till lägre pris och restaurangen slipper matsvinn.

Konceptet för de två appar som nyligen lanserats i större skala i Sverige är snarlikt. Restaurangerna ansluter sig till en av apparna och vanligen efter avslutad lunch så ser de över vilken överbliven mat som finns och rapporterar detta i den app de anslutit sig till. Som användare kan man få besked när en restaurang i närheten har tillgängliga måltider. Man betalar för maten direkt i appen och får sedan gå förbi restaurangen personligen för att hämta maten. 

Apparna har liknande koncept men olika utbud.

Två appar med liknande koncept
De två apparna är dels Resq Club som startat i Finland, expanderat till även Sverige och nu lanserat i större skala efter ett par månaders verksamhet här i mindre skala. Den andra appen heter Karma och där ligger ett svenskt bolag bakom. Till Resq Club har till exempel krögaren Pontus Frithiof anslutit sina restauranger och här finns även Green Matmarknad och en rad enskilda restauranger med allt från sushi till kebab. I den andra appen Karma hittar vi i Stockholm bland annat Vassa Eggen, Wayne’s Coffee, Bröd & Salt, Nytorget 6, Gateau, Koloni och Ingelsta Kalkon. Karma har samarbete med restauranggrossisten Martin & Servera medan Resq Club arbetar med restauranggrossisten Menigo. Karma finns bara i Stockholm medan Resq Club även finns i Göteborg, Malmö, Helsingborg och Lund.

Olika utbud
Under ett par dagar har vi testat de båda apparna för att se hur tillgången på erbjudanden skiljer sig. Genom att bestämma avstånd eller favoritrestauranger i appen kan du välja vilka erbjudanden du ska få. Båda apparna expanderar så man kan nog räkna med fler anslutna restauranger framöver och därmed fler erbjudanden. När vi testat har erbjudandena från Karma främst varit överblivna frukostmackor från fik medan det från Resq Club kommit flera överblivna luncher från olika krogar som då är tanken att man ska köpa i appen och sedan ta hem och äta till middag.

Pokémon Go-bonus
En udda funktion som dök upp i appen Resq Club var en Pokémon Go-inspirerad figur som när man närmade sig den på kartan gav i vårt fall 13 kronor i tillgodohavande på ett valfritt köp.

Båda apparna är gratis att ladda ner, finns för både Ios och Android och du betalar för maten med betalkort direkt i appen.

Ladda ner Karma för Ios.
Ladda ner Karma för Android.

Ladda ner Resq Club för Ios.
Ladda ner Resq Club för Android.

I Resq kan du dyka på monster som ger dig rabatt.