Nyårsångest - appar

Appar som botar nyårsångesten

Så var det då 2012 och du sitter där med listan som var så bra när du skrev den. Men i nyårsfirandetsbakvatten ter sig kanske inte alla löften lika självklart enkla att genomföra. Gå ner i vikt, drick mindre och bli av med tobaksberoendet kan te sig skrämmande svårt när det väl ska genomföras. Därför har vi på Mobil tagit fram några appar som förhoppningsvis ska hjälpa dig i din strävan till ett hälsosammare liv.

Publicerad:

3 jan 2012 - 07:58

Uppdaterad:

27 nov 2013 - 11:04

Alcodroid Alcohol Tracker

Alkohol och bilkörning är två saker som absolut inte ska kombineras, de flesta med hyfsat vett i huvudet inser det. Men många kör faktiskt rattfulla utan att ens veta om det när de sätter sig i bilen dagen efter. Alcodroid är en app som ska se till att det inte händer, men den gör så mycket mer.

Man skriver in sin vikt och sedan skriver man in alkoholprocent på de vanligaste dryckerna, exempelvis en stor stark, ett glas vin eller en snaps. Man kan även lägga till egna utöver de som redan finns att redigera från början och fylla i gränsen för det tillåtna värdet för bilkörning.

Det roliga är att du kan fylla i vad dryckerna kostar så ser du hur mycket du gör av med under kvällen. Eftersom allt loggas så kan man följa sitt alkoholbeteende över en längre period vilket i sig kan vara en ögonöppnare. Appen visar även alkoholnivån i blodet och när man beräknas bli nykter om man slutar dricka.

Appen är ganska snygg, den är lättanvänd och den är anpassningsbar. Jag gillar verkligen utformningen och funktionerna. Jag skulle använda den som riktlinje och övergripande koll. För även om appen säger att det är okej att sätta sig bakom ratten så väntar jag nog några timmar till för säkerhets skull.

Pris      Gratis

Betyg      7/10

Till     Android

Sluta Röka och snusa

Det är egentligen inte så svårt att gissa men Sluta röka och snusa-appen försöker svinga mot akilleshälen, och nej det är inte hälsa, det är pengar. Man börjar med att skriva in vilket datum man planerar att sluta och sedan skriver man in hur mycket pengar man i genomsnitt spenderar på tobak under en dag.

Efter det sätts ångesträknaren igång. Appen håller reda på hur mycket pengar man förlorar upp till den dagen då man har bestämt sig för att sluta. Då börjar den istället räkna på hur mycket pengar man sparar in. Målet är självklart att först hamna på plus-minus-noll för att sedan med kapitalistisk glädje se hur mycket pengar man sparar per dag. Man får poäng men de känns inte så väsentliga, däremot är det bra att räknaren visar timmar och minuter istället för bara heldagar.

I dagsläget är Sluta Röka och Sluta en väldigt funktionell och trevlig app, om än minimalistisk. Enligt utvecklaren är det planerat att framtida uppdateringar ska innehålla saker som medaljer vid delmål, nedtrappningsgraf och motiverande tips. Då kommer den här appen förmodligen att gå från ”bra” till ”riktigt bra”.

Pris      Gratis

Betyg      6/10

Till     Android

Snusbruk

Den kan kännas aningen överväldigande från början med tanke på alla inställningsparametrar som man har att välja bland. En snabb titt i hjälpsektionen och några provförsök löser dock upp knutarna snabbt och man inser vilken genialiskt liten app Snusbruk faktiskt är. Den håller reda på daglig konsumtion och ger dig en klar överblick när det gäller den vägen till målet, som du själv bestämmer. Det gäller dock att vara ärlig för varje gång man tar en ny snus så ska man klicka på den virtuella snusdosan så att antalet dagliga prillor i appen överensstämmer med verkligheten.

Informationen som appen håller reda på är bland annat startdatum, kostnad för förbrukning som innefattar den vid start och den man hamnar på om man fullföljer minskningen, måldatum och ungerfärlig nödvändig minskning av snusintaget per dag. Appen ritar även upp en liten översiktsgraf om man skulle gilla det.

Pris     7 kronor

Betyg     7/10

Till     Iphone

Vikt Hjälpare

Den är inte så högteknologiskt och det finns en del man saknar men i grund och botten är det ändå en app som fyller en funktion i alla fall om man vill hålla reda på matintag och gå ner i vikt. Man ombes att fylla i kön, ungefärligt åldersspann, kroppslängd och vikt. Man ska även skriva om man tycker att den aktuella dagens aktivitetsnivå är låg, mitt emellan eller hög.

När man har fyllt i allt räknar appen ut din bmi (body mass index), den ideala bmi:n som man borde ligga på och rekommenderat dagligt kaloriintag. Det sistnämnda varierar beroende på om man vill bibehålla sin vikt, gå ner ett halvkilo i veckan eller ett kilo i veckan.

Som en extra funktion finns det även en lång lista på motionsformer och hur mycket kalorier man bränner. Exempelvis förbränner en halvtimme Tae kwon do ungefär 420 kalorier, medan löpning i åtta kilometer i timmen förbränner 574 kalorier under samma tid. Dessa siffror är självklart mer fingervisningar än rena påståenden. Appen visar även om man gör framsteg och har en inbyggd timer som man kan koppla till en av aktiviteterna för att få ett mer exakt resultat.

Pris      Gratis

Betyg      6/10

Till     Android

Weightbot

Fungerar på ungefär samma sätt som Vikt Hjälpare till Android, fast med ett lite hippare gränssnitt och ingen information kring träningsformer. Kort och gått så går Weightbot ut på att hålla reda på din dagliga vikt och hur du ligger till när det kommer till att uppnå dina mål.

Det som finns att fylla i är din längd och din aktuella vikt så räknar appen ut din bmi. Byta informationsvisning gör man innovativt genom att vrida Iphonen 90 grader åt höger, för att få upp en graföversikt, eller 90 grader till vänster för att få en mer detaljerad översikt kring din viktutveckling.

Appen är futuristisk snygg och är lättöverskådlig, sen att den inte innehåller fler funktioner kan man kanske vara kritiskt till, men det den är tänkt att göra klarar den av galant.

Pris      15 kronor

Betyg      6/10

Till     Iphone

Runkeeper

För de som inte vill lyfta skrot utan istället föredrar gammal hederlig löpträning, cykling eller promenad för att komma i form så är Runkeeper ett bra alternativ. Det finns några mindre skillnader mellan Iphone- och Android-versionen, den sistnämnda har exempelvis ingen funktion för integrerad musikspellista.

Runkeeper anses av många som den bästa löpträningsappen på marknaden. Det finns dock en del funktioner som aktiveras genom att man registrerar sig och loggar in på Runkeepers webbsida, som att dela med dig av din löpning i realtid.

Appen håller reda på distans, tid, brända kallorier med mera. En bra sak är att man kan få ljudnotifikationer. De kan vara allt från tid och distans till genomsnittlig fart och hjärtslagsinformation om man nu råkar ha en kompatibel pulsmätare.

Pris      Gratis

Betyg      8/10

Till     Android/Iphone

Jefit

Att det ens fanns så här många styrketräningsövningar hade man aldrig kunnat tro. Jefit Pro är en extremt fullproppad app för alla som vill ta muskelbyggandet på allvar. Appen är ungefär likadan oavsett om man kör Iphone eller Android, de flesta skillnader är kosmetiska. En udda sak är att man måste ladda ner en extra plug-in till Androidvarianten om man vill ha små animationer som visar hur övningarna ska utföras. På Iphone finns de med från början.

Att beskriva alla funktioner på några korta rader här är mer eller mindre omöjligt. Det går att välja specifika övningar utifrån muskelgrupper, det finns övningar som ska utföras med hantlar, på gymmaskiner, elastiskt träningsband eller helt utan hjälpmedel. Sammanlagt finns det över 500 stycken att utgå ifrån.

Appen håller även reda på antal repetitioner, lyfthistorik, bmi, vikt med mera. Man kan välja att bara ha ett träningskonto i mobilen eller om man även vill ha den online.

Att Jefit Pro är utvecklat med seriösa bodybuildare i åtanke är inget man behöver skrämmas av. Den är så anpassningsbar att det fungerar även utmärkt att vara nybörjare så länge man har lite självinsikt.

Pris     Gratis (33,87 kronor för Pro-versionen till Android)

Betyg     8/10

Till     Android/Iphone

Hundred Pushups

Tillverkaren påstår att den är original-arhävningsappen, det finns en uppsjö alternativ, men det spelar faktiskt mindre roll. Det som däremot är värt att nämna är att appen är väldigt bra. Den kräver dock att du är helt ärlig. Du börjar nämligen med att fylla i hur många armhävningar du klarar av i dagsläget. Sedan skapar appen ett träningsprogram utifrån det. Skriver du in ett större antal armhävningar än de du faktiskt kan göra så blir hela upplägget fel och du får inte ut det du bör av träningen.

Appen ger bra instruktioner, det finns ett litet videoklipp som visar rätt kroppshållning för en bra armhävning, den håller reda på vilotiden mellan repetitionerna och det går även att följa utvecklingen via en graf samt att se hur många armhävningar du har gjort och hur många du ska göra de kommande två gångerna. Appen uppmanar också att man ska ta en vilodag mellan varje omgång.

Målet är att du ska komma upp till hundra armhävningar i följd. Personligen har jag inte kommit så långt än. En stor del av kommentarer jag har läst säger att de kommer till kring 70 armhävningar i streck men att det sen tar stopp. Kommer jag i närheten av det så är blir jag nog rätt nöjd, även om det inte är 100.

Pris      15 kronor

Betyg      7/10

Till     Iphone

.

.

 

.