Annons

Fel frekvensband

Apple stäms för vilseledande ”4G”

Australiska myndigheter vänder sig nu till domstol för att få Apple att sluta använda "4G" i markandsföringen av den nya Ipaden.

Publicerad Uppdaterad

ACCC, som kan sägas vara den australiska motsvarigheten till Konsumentverket, skriver i ett uttalande att Apples marknadsföring av den nya Ipad-modellen är vilseledande för konsumenterna, enligt Cnet.com

Genom att kalla en version av produkten "iPad with Wifi + 4G" menar myndigheten att Apple ger intryck av att den, med hjälp av ett sim-kort, kan anslutas till ett 4G-nät i Australien, fast så inte är fallet.

Därför har nu ACCC vänt sig till en domstol i Melbourne där man lämnat in en stämningsansökan med innebörden att Apple måste ändra sin marknadsföring, låta berörda konsumenter häva sina köp samt publicera annonser där man korrigerar den felaktiga informationen. 

Precis som i Sverige är det andra frekvenser som användas av operatörerna i Australien än de 4G-frekvenser som Ipaden har stöd för. Enligt ZDNet använder Telstra 1800MHz-bandet och i Sverige är det 800MHz-, 900 MHz- och 2600 MHz-banden som används av Telia, Tele2 och Telenor. 4G-modulen i Ipad har stöd för 700 MHz- och 2100 MHz-banden.