Annons

Märkbart fall i Iphone-försäljningen

Apples stadiga uppgång bruten

Apples senaste kvartalsresultat visade för första gången ett ras i Iphone-försäljningen och bolagets samlade försäljning minskade något.

Publicerad Uppdaterad

Sedan Iphone lanserades 2007 har den varit en kassako som ständigt ökat i försäljning från år till år. Det vore synd att påstå att Apple har ekonomiska problem när den tillväxten nu brutits, men det är ändå slutet på en epok när försäljningen av nya Iphone faktiskt börjar dala.

I den senaste kvartalsrapporten hade Apple en omsättning på 50,56 miljarder dollar, att jämföra med 58,01 miljarder dollar samma kvartal förra året. Störst var tappet i antal sålda Iphones, som gick från 61,17 miljoner Iphones förra året till 51,2 miljoner sålda enheter samma kvartal i år, ett tapp på en dryg sjättedel av försäljningen.

Även datorer och surfplattor backade. Ipads backade från 12,62 miljoner sålda plattor till 9,95 miljoner, en långsiktigt avtagande trend, och Mac-datorerna backade lite från 4,56 miljoner till 4,53 miljoner.

Att Iphoneförsäljningen dalar kraftigt ska nog inte tolkas som att användarna väljer bort Apple för andra tillverkare så mycket som att man inte längre ser poängen med att att alltid ha den senaste modellen, och därmed väntar längre med att köpa en ny mobil, den trend som redan tidigare drabbade surfplatteförsäljningen.

Källa