Bäst eller bara bra

Apptest: Todoist

Todoist utsågs av Google till en av förra årets bästa appar. Men sticker den ut jämfört med alternativen?

Publicerad Uppdaterad

Todoist är en att-göra-liste-app som låter dig göra krysslistor för att-göra-punkter som du kan organisera i ämnen, märka med taggar, sätta tidsstämpel på, dela med familjen med mera.

Inte så väldigt originellt egentligen, och appen erbjuder bara små skillnader i detaljerna jämfört med konkurrenter som Toodledo, Any.do och Wunderlist.

Appen finns till Android Ios, som webbtjänst och till en rad andra plattformar, dock inte Windows Phone.

Appen är översatt till svenska, av en maskin vad det verkar. Eftersom många av de kommandon appen ska utföra matas in i fritext verkar det ställa till problem. För att upprepa en händelse varje månad den 15:e ska jag skriva "varje 15". När jag provar det insisterar appen på att nästa tillfälle är 15 mars, trots att det är långt in i framtiden när jag försöker.

Möjligheten att dela uppgifter, till exempel inköpslistor, är ett av dragplåstren i dessa tjänster. I Todoist kan du inte dela enskilda uppgifter, utan bara “projekt”, det vill säga mappar för uppgifter. Det är yxigt eller praktiskt beroende på ditt användarmönster, men mest praktiskt hade det förstås varit om du kunnat göra både och.


Som brukligt finns det en premiumtjänst för utökade funktioner. Här är det dock inte delning som kostar utan funktioner som taggar och påminnelser. Priset är i linje med konkurrenternas premiumtjänster.

Påminnelser kan du ställa in per typ om du vill ha som e-post, notifiering i mobilen eller både och. Påminnelsemönstret är dock rätt ettrigt och jag får dagligen notifieringar om att jag har innestående uppgifter att utföra (som om jag inte visste att jag inte var klar med allt jag har att göra).

Jag blir inte riktigt klok på varför Google tyckte att detta var en av 2014 års bästa appar i Google Play Store. Är du sugen på en att-göra-app där du kan dela uppgifter med familjemedlemmar eller kollegor är Todoist värd en titt, men använder du redan en finns inte mycket anledning att byta.