Annons

7 och 10 tum till lågt pris

Archos utmanar Galaxy Tab

Den nya generationen surfplattor från Archos möter tuffare konkurrens än tidigare men har också ett betydligt lägre pris än exempelvis Samsung Galaxy Tab.

Publicerad Uppdaterad

Tidigare i höst flaggade Archos för att man tänkte släppa en produktserie med både små portabla mediaspelare och surfplattor i två storlekar. Toppmodellen i serien är Archos 101 Internet Tablet, som har en skärm på 10 tum med upplösningen 1024x600 bildpunkter. 

I likhet med den mindre Archos 70 Internet Tablet har den version 2.2 av Googles operativsystem Android. 70-modellen har en skärm som är 7 tum stor och upplösningen 800x480 bildpunkter.

Båda modellerna har ett stöd som kan fällas ut.

Storleksmässigt är det den modell som ligger närmast Samsung Galaxy Tab sett till storleken. En väsentlig skillnad mellan Galaxy Tab och Archos surfplattor är att de sistnämnda bara är rena surfplattor och saknar vanlig telefonfunktion, vill man ringa kan det bara göras med ip-telefoni. 

Det ska ställas i relation till en prisnivå som kommer att hamna på cirka 3500 kronor både för den billigaste varianten av Archos 101 och för den dyrare av de två Arhcos 70-versionerna. Kan man tänka sig en Archos 70 med en ssd-disk på 8 gigabyte istället för vanlog hårddisk med 250 gigbayte blir priset cirka 3000 kronor. Den dyrare av 101-modellerna kommer att kosta drygt 4000 kronor och då kan levereras den med en inbyggd ssd-disk som rymmer 16 gigabyte istället för de 8 gigabyte som den billigare versionen har plats för.

På Ekab, som är Archos svenska generalagent, uppger man för Mobil.se att Archos 101 och 70 att börja säljas under oktober.

Archos 70 Internet Tablet