Annons

Uppdaterar Mali-serien

ARM släpper nya grafikprocessorer

4K-stöd och utökad färgrymd gör att de nya processorerna platsar både i mobiler och i TV-boxar.

Publicerad Uppdaterad

Förra generationens grafikprocessorer från ARM släpptes för ungefär ett år sedan och nu uppdateras såväl GPU-kärnor som video- och displayprocessorer. Processorerna används tillsammans med ARM:s CPU-kärnor i Cortex-serien när tillverkare som Samsung, Allwinner och LG bygger systemchip för mobiler och andra enheter.

T860 är den nya seriens prestanda-GPU och liknar förra årets T760 i avseendet att den kan ha upp till 16 kärnor. T760 finns i exempelvis Samsung Exynos 7 Octa och Mediatek MT6732. Prestandan har dock förbättrats – inte minst när det gäller energieffektivitet och värmeutveckling. Tillsammans med den nya videoprocessorn V550 och displayprocessorn DP550 blir det möjligt att tillverka systemchip som klarar att hantera 4K-video av hög kvalitet med minimal belastning på CPU-kärnorna. Från realtidskodning och avkodning av HEVC-video (H.265) till att driva stora skärmar med 10-bitars YUV-färgrymd.

För enheter i budget- och mellanklass släpper ARM GPU-kärnorna T820 och T830 med fokus på bästa prestanda på en minimal kiselyta.

De första produkterna som använder den nya Mali-serien väntas under andra halvåret 2015.

Källa