Annons

Rapport från China Labor Watch

Barnarbete hos fler Samsung-leverantörer

Barnarbetare monterar Samsung-komponenter på en tillverkningsfabrik tillhörande en underleverantör till Samsung i Kina.

Än en gång har det visat sig att en underleverantör till Samsung utnyttjat barnarbete i tillverkningen av deras produkter.

Publicerad Uppdaterad

Redan för två år sedan uptäckte arbetsrättsorganisationen China Labor watch att det förekom barnarbete i fabriken HEG Electronics i staden Huizhou i Guangdong-provinsen i Kina. Fabriken är underleverantör till Samsung och Lenovo. Den gången lovade Samsung att se över sin produktionskedja för att se till att det inte förekom barnarbete någonstans i produktionsledet.

Det har inte blivit mycket av det. För sex veckor sedan avslöjades en ny barnarbets-skandal hos en underleverantör för Samsung, Shinyang Electronics, och nu har China Labor Watch undesökt förhållandena hos HEG Electronics igen, och upptäckt att situationen snarare förvärrats än förbättrats de senaste åren.

I fabriken arbetade minst tio 14-15-åriga barn. Dessutom har man utnyttjat studenter som fått arbeta 12-timmars arbetsdagar och nattskift utan övertidsersättning. Man har även krävt att de måste fortsätta arbeta till den 10 september, efter att skolterminen börjat igen. De som sagt upp sig eller slutat enligt tidigare överenskommen tid har inte fått ut full lön. Fabriken bryter även mot lagen när de inte ger de anställda utbildning i säkerhetsregler med mera.

China Labor Watch kräver nu att Samsung utövar sin makt som kund och ser till att missförhållandena på HEG Electronics åtgärdas. Samsung fick del av dokumentationen förra veckan och har hittills krävt att fabriken betalar ut en del av studenternas löner, men fortfarande har långt ifrån alla fått betalt för utfört arbete.

Den fullständiga rapporten finns att ladda ner här.

Källa