Läckor, läckor, läckor

Batteri och skärmupplösning på S8 avslöjade

Bland dagens läckor kring Galaxy S8 hittar vi telefonens batteri och skärmupplösning.

Publicerad Uppdaterad

En dryg vecka innan Samsung Galaxy S8 visas officiellt står läckorna som spön i backen. Bland annat har vi en skärmdump som visar skärmupplösningen. Liksom på Galaxy S7 med Android 7.0-uppdateringen kan man justera skärmens upplösning för att spara batteri. Den högsta möjliga upplösningen är 2960 x 1440 pixel, vilket bekräftar det udda skärmformatet 18,5:9. Om man räknar bort att skärmen är längre på höjden är alltså upplösningen densamma som för Galaxy S7.

Det förefaller troligt att skärmen däremot som default-inställning liksom S7 efter uppdateringen till Android 7 har lägre upplösning, vilket skärmreglaget med 2220 x 1080 pixel i mitten antyder. Den lägsta möjliga upplösningen är 1480 x 720 pixel.

Frågan som alla ställer sig lite i smyg när det gäller S8, inte minst Samsung själva, är "Kommer den att fatta eld?". Läckta bilder på batterierna till S8 och S8 Plus ger en antydan om svaret. För det första har vi kapaciteten, 3000 mAh för S8 och 3500 mAh på S8 Plus. För S8 är det samma kapacitet som i S7 och S8 Plus får till och med något mindre kapacitet än S7 Edge. Med andra ord ser det ut som man inte tänkte experimentera med mer kapacitet i samma volym.

En annan intressant detalj är att batterierna är märkta Samsung Japan. Det talar för att Samsung som det ryktats anlitar japanska Murata som leverantör av batterier till mobilerna. Inte i stället för utan utöver befintliga leverantörer, så att man nu har tre leverantörer av batterier. Det borde ge extra manöverutrymme för att korrigera om det ändå skulle förekomma defekta batterier från någon tillverkare.

Källa