Bli proffs på ditt mobilsvar

Det är ingen konst att komma igång och använda basfunktionerna i operatörernas röstbrevlådor, men det lurar många praktiska finesser bland menyernas knapptryckningar. Mobilskolan har provkört de olika mobilsvarstjänsterna.

Publicerad:

3 okt 2008 - 14:07

Uppdaterad:

27 nov 2013 - 11:01

Röstbrevlådan kan sluka en hel del pengar när man befinner sig utomlands. Det beror på att samtalet först går fram till din mobil och sedan vidarekopplas tillbaka till röstbrevlådan i Sverige - med dubbel utlandskostnad som följd. Därför kan det vara bra att fundera på hur du vill hantera dina samtal under resan - redan innan du kliver på flygplanet eller passerar gränsen.

Om du helt enkelt vill slippa alla samtal och sms och lyssna av dina meddelanden när du kommer tillbaka - stäng av mobilen eller sätt den i flygplansläge medan du fortfarande befinner dig i Sverige. Då går alla samtal direkt till röstbrevlådan utan extrakostnader. Om du vill slippa samtal, men kunna ta emot sms och se om någon lämnat ett meddelande - vidarekoppla alla samtal till röstbrevlådan före avresan.

Det blir billigare än att låta mobilen ringa tills samtalen kopplas vidare automatiskt. Om du kommer ha mobilen till hands under resan och besvara de flesta samtal kan det vara ett alternativ att helt enkelt koppla ur röstbrevlådan medan du befinner dig utomlands. Telia har ett kommando för detta i inställningsmenyn på Mobilsvar, men det går att koppla ur svararen även hos övriga operatörer genom ett samtal till kundtjänst.

I dagsläget har Tre ett par funktioner som övriga operatörer inte erbjuder till privatkunder. En sådan är möjligheten att lyssna av röstbrevlådan via webben. Telenor har tidigare haft funktionen, men ersatt den med en tjänst som levererar röstmeddelanden via mms. Mms-tjänsten aktiveras via "Mina sidor" och du betalar vanligt mms-pris för varje meddelande.

För att lyssna på 3Svar-meddelanden på webben loggar man först in på "Mitt 3". Alla röstmeddelanden dyker upp som mejl under menyvalet "3Mail". Själva meddelandet ligger bifogat som en ljudfil i wav-format och går att lyssna på i webbläsaren eller laddas ned till datorn, om du skulle vilja spara meddelandet. Numret till den som lämnat meddelandet syns i avsändarkolumnen i 3Mail. Det kan tyckas omständigt att lyssna av meddelandena via datorn, men man slipper samtalsavgifter - både i Sverige och utomlands - och 3Mail ger en bra överblick över när alla meddelanden kommit in och vem som lämnat dem.

3Svar fungerar även med videosamtal. Om du missar ett videosamtal kan den som ringer upp lämna ett meddelande med både bild och ljud. För att hämta videomeddelanden, eller för att spela in det videoklipp som blir ditt hälsningsmeddelande när du inte kan svara, ring ett videosamtal till 333. När man lyssnar av 3Svar i videoläge spelas också alla nya vanliga röstmeddelanden upp, så du behöver inte först ringa ett röstsamtal och sedan ett videosamtal till 3Svar om du fått meddelanden av båda typerna.

Vad gör man om mobilen varit avstängd och någon lämnat ett meddelande utan att läsa in sitt nummer? Alla operatörer erbjuder möjligheten att ta emot avsändarens nummer via sms. Med Telia och Telenor fungerar det riktigt smidigt - ett sms skickas ut för varje nytt röstmeddelande och avsändarens nummer finns med i texten. Tre och Tele2 skickar också ut sms, men meddelar bara hur många nya meddelanden du har i röstbrevlådan.

För att få numret som sms måste du lyssna av meddelandet och trycka på 4 om du ringer med Tre, eller 6 om du ringer med Tele2, för att få numret via sms. Med Tre kan du också trycka på 2 medan du lyssnar på ett meddelande för att direkt ringa upp avsändaren.

Telia har en användbar finess som kallas "Mobilsvar Direkt". Det innebär att du kan ringa till en Teliaanvändares röstbrevlåda utan att mobilen ringer. Praktiskt om man inte har möjlighet att skicka sms och vill lämna ett meddelande till exempel sent på kvällen eller när man vet att mottagaren sitter i möte. För att komma direkt till mobilsvar - ring 0706-133100 och knappa in mottagarens mobilnummer.

.

.

 

.