Svensk innovation

Bränslecellsladdaren Jaq i produktion

Svenska MyFC meddelar att de första exemplaren av deras bränslecellsladdare Jaq levererats.

Publicerad Uppdaterad

Det var nästan ett år sedan MyFC först visade upp sin bränslecellsladdare Jaq, men först nu har man alltså verkliga fungerande exemplar av laddaren, som består av en hållare och ett antal engångskassetter fyllda med vatten och salt. Kassetterna är inte mycket större än ett kreditkort och ska rymma drygt en mobilladdning. Enligt MyFC ska de vara återvinningsbara. I Sverige kommer Tre att vara återförsäljare av laddaren och kassetterna.

Skillnaden mellan MyFC:s bränslecellslösning och ett vanligt engångsbatteri är teknisk snarare än prakisk, och för användaren handlar det mest om att man fått in mycket energi på en liten volym och vikt.

För de flesta användare är förmodligen ett vanligt reservbatteri (powerbank) en enklare lösning som inte kräver att du köper nya kassetter regelbundet, men ska du befinna dig långt från elnätet under en längre tid är förmodligen Jaq en smidigare lösning. Vi har ännu ingen prisuppgift för kassetterna, men MyFC:s vd Björn Westerholm har tidigare sagt att man siktar mot 6 - 9 laddningskort för en hundralapp.

Källa