Annons

Rekordchatt

Chatt: Alla Nokias 89 svar på era frågor

Under fredagseftermiddagen svarade Nokia i Sverige med produktchefen Björn Kullgren i spetsen på läsarfrågor i en chatt. Det var en av de mest populära frågestunderna någonsin här på mobil.se med många frågor och svar. Här kan du läsa alla i efterhand.

Publicerad Uppdaterad

Snabbare lanseringar

Mikael Eriksson: Varför tar det så lång tid för er att få ut nya produkter på alla marknader? Nokia 1020 borde redan nu finnas tillgänglig inte bara i USA men i hela Europa och Asien för att bygga på den initiala positiva vågen av uppmärksamhet i media. Ni måste tappa enorma mängder försäljning genom att vänta med introduktionen tills produkten börjar kännas gammal.

Nokia: Hej Mikael, varje produkt vi lanserar rullas successivt ut land för land för att vi ska kunna möta efterfrågan och för att konsumenterna ska få en så positiv användarupplevelse som möjligt, vilket är anledningen till att vi inte öppnar upp för försäljning i samtliga länder på en gång. Angående just Lumia 1020 är jag väldigt säker på att den inte kommar att kännas gammal på ett bra tag. Så vitt jag vet finns det idag inte någon mobiltelefon i så slimmat format som helt kan ersätta din digitala kompaktkamera. :) Mvh Björn 

Synlig klocka

Gonatt: Det här med att klockan kan synas i skärmen även när telefonen är i viloläge, är Lumia 925 ensam om det? Känner igen från N9. Och att man kan knacka på den för att väcka den. Nokia: Hej, Det kommer med Amber uppdateringen så nej, inte bara för Lumia 925. Mvh Klas

Trådlös laddning

Lis: Hur viktigt är trådlös laddning för er? Det är viktigt för mig. Finns det i alla era mobiler? Synd att inte fler satsar på det.

Nokia: Hej Lis, Vi gillar också trådlös laddning och tycker det är grymt bra ! Det finns idagsläget integrerat i vissa Lumia modeller (920) och som "snap-on" skal till andra Lumia modeller (820, 925, 1020). Mvh, Klas

Lumia 1020 i fler telefoner

Mega: Hur mycket av kamerafunktionerna i Lumia 1020 kan man hitta i övriga telefoner? Jag behöver inte 41 megapixel.

Nokia: Hej, Smart camera och pro camera apparna kommer till vissa andra Lumia modeller också. Optisk bildstabilisation finns exempelvis även i 925 och 920 och 925 har även en 6:e lins som precis på Lumia 1020 ger bättre skärpa i bilderna. Dock är ju Lumia 1020 i en klass för sig men ja, jag skulle säga att de andra också står sig bra. Mvh, Klas

Nokia-chefens favoritappar

Fredde: Hej Björn. Det snackas om appar en del. Vilka är dina favoritappar av dom som finns nu?

Nokia: Hej! Kul fråga. Personligen lyssnar jag väldigt mycket på musik så jag använder Mix Radio i Nokia Musik för att hitta ny musik som jag sedan lägger till i mina Spotify-playlists. :) 

Några andra appar jag skulle rekommendera är:

1. Hipstamatic Oggl (posta bilder på twitter, Facebook, instagram)

2. HERE Maps & Drive (fri navigation och offline maps för hela världen)

3. Photobeamer (visa dina bilder i telefonen på vilken skärm som helst som är uppkopplad till internet helt utan sladdar)

4. HERE Transit (live-uppdaterad tidtabell och reseguide för lokaltrafik i nästan hela världen)

5. Nokia Smart Cam (tar flera bilder samtidigt där du i efterhand kan välja ut den bästa bilden eller skapa coola effekter) 

Mvh Björn

Amber på gång

Polly: När kommer amber uppdateringen?

Nokia: Den kommer successivt att bli tillgänglig från och med slutet av Augusti till och med September, beroende på modell. Björn

Egen variant

Patricio: hej varför skulle inte nokia kunna göra någon egen variant av windows phone med egna nokia-ikoner osv.. För inom android så har ju dom flesta olika tillverkare redan gjort det,, Något ni skulle kunna tänka på?

Nokia: Hej, faktum är att en av de stora fördelarna med att välja en Nokia Lumia är att vi just gör våra egna varianter av WP där du som konsument får med en mängd unika och användbara funktioner och inbyggda applikationer. Bland annat frå du Nokia Musik, fri strömmande musik ur ett bibliotek av över 20 miljoner låtar, våra HERE-applikationer som ger dig fria kartor och navigering samt möjlighet att ladda ner kartor offline för att undvika onödiga kostnader utomlands. Vidare får du även en mängd användbara "lins-applikationer" för kameran som gör att du kan ta bättre och roligare bilder. Hälsningar, Björn 

Importerad telefon

Jocke: Hej! Jag köpte en Nokia Lumia 925 som var importerad från england då den började säljas så sent i svergie  och det är så att min 925a stödjer tydligen inte sveriges 4G än pga nått i själva programvaran. 

Så min fråga är när kan det komma en uppdatering till 925an så att den får stöd för det svenska 4G-nätet. 

Och en fråga till där jag visste verkligen inte att det var olika konfigurationer gällande näten, värför är bara inte telefonen inställd på att kunna taemot alla typer av nät? 

Mvh// Jocke

Nokia: Hej Jocke, vissa länder i Europa stöder inte 4G än och beroende på hur näten är konfigurerade så kan det bli problem när 4G är aktiverat i en telefon. Därav stänger vi av 4G innan näten stöder 4G fullt ut i valt land. Så din telefon kommer att få 4G när det fungerar bra i England.

Mvh Daniel

Väntar på Lotus

Thomas: När kommer Lotus Notes Traveler ( mailen )fungera i Era nya Lumia mobiler, eller finns det inga planer på detta längre?

Nokia: Hej, Lotus Notes Traveler har funnits som en beta hos IBM ett bra tag men aktiveras under inställningar redan i Amber uppdateringen som börjar skickas ut i Sverige nu.

Mvh Daniel

1020 fjärde kvartalet

Ove Lindström: När släpa 1020 i Sverige och Finland.

Nokia: 1020 kommer att bli tillgänglig någon gång under fjärde kvartalet. Vi kommer att gå ut med exakt datum så fort vi har det tillgängligt på vår Facebook. Mvh Björn

Skal till 1020

Manne: När släpps nya lumia 1020 i Sverige? Och vilka skal anser ni passar bäst till telefonen?

Nokia: Någon gång under fjärde kvartalet kommer den till Sverige. Vi kommer att återkomma så fort vi har ett datum! Jag tycker absolut att du ska testa camera gripet som går att köpa till som förutom kameraknapp även har ett inbyggt extrabatteri samt ett standardfäste för kamerastativ: http://www.nokia.com/se-sv/tillbehor/tillbehor/pd-95g/ Gul är min personliga favorit. :) Björn

Mer än Windows

kalle symbian bra: Vilka operativsystem använder Nokia i sina mobiltelefoner förutom windows?

Ni har ju dödat Meego och Symbian och samtidigt signalerat att ni inte vill ha kvar dessa användare. Och effekten av det har ni nog märkt.

Vilka andra op finns kvar.

jag kommer aldrig att köpa en windows telefon!

jag har en Nokia N8 (Symbian) som jag är nöjd med, om windows håller sig borta från min telefon. windows har redan försökt tränga sig på.

Nokia: Hej, i våra enklare modeller använder vi oss av ett operativ som heter S40, som vi utvecklat ytterligare för våra nya Asha-telefoner (introducerades med Nokia Asha 501). Funktionaliteten i WP utvecklas och förbättras i ett rasande tempo genom nya uppdateringar och om du inte har gjort det på länge så skulle jag rekommendera dig att testköra en Lumia igen om du får möjlighet. Mvh Björn

Nytt material

Stefan: Hej! Varför har ni bytt material i knappar och kamerahus till aluminium istället för att använda den keramiska varianten ni hade på 920?

Är aluminiumet målat, hur repkänsligt är det?

Nokia: Om du menar på Lumia 925 så är ju hela ramen i aluminium och då ville vi självklart även låta det gå igen i knapparna.

Uppdatering

Stefan: Hej! När kan vi som har en olåst svensksåld Lumia 820 förvänta oss få den senaste uppdateringen av WP innehållande Nokias Amber-uppdatering? Mvh Stefan

Nokia: Inom mycket kort. Du borde få din uppdatering någon gång mellan slutet av Augusti till September.

Amber till 920

Jonas: När kommer Amber till 920:an?

Nokia: Den kommer bli tillgänglig till 920'n nu i Augusti.

"Den" är 1020

Jörgen: Det som säkert andra före mig har ställt. När kommer den till Sverige?

Nokia: Under fjärde kvartalet. Håll utkik på vår Facebook eller här på Mobil.se!

Mer än trams

Rolf Johansson: Det finns massor av ""tramsappar"" till WindowsPhone. Men appar jag verkligen skulle ha användning för, från t. ex. Swedbank, Södra Skogsägarna, Lantmäteriet, Skogsstyrelsen o.s.v. saknas för WP. Kollar man med dessa organisationer har de sällan eller aldrig planer på att göra några heller. Har Nokia något argument för mig att fortsätta med Nokia/WP?

(Swedbank sa senast igår att man inte kommer med någon app.)

Nokia: Hej, utbudet av applikationer växer så det knakar i och med att intresset från utvecklare ökar. Samtidigt jobbar både vi och Microsoft stenhårt med att se till att de fåtal av populära appar som saknas blir tillgängliga. Kan dessvärre inte svara på om/när de appar du nämner kommer att publiceras. Mvh Björn

MMS-problem

Mimmi: Varför kan jag aldrig skicka mms? Jag har haft comviq, halebop, 3 samt (numera) hallon, jag har gått igenom ändlöst med sidor på nätet om hur man ska fixa detta men inget har hjälp,varken appen man kan ladda ner eller något annat.

Nokia: Hej Mimmi, Du ska självklart kunna skicka MMS. På WP7.x så aktiverar du inställningar under appen Nätverkskonfiguration och på WP8 så gör du det under inställningar -> Åtkomstpunkt Mvh Daniel

Dra och släpp musik

Carl: Forst sa vill jag be om ursakt for avsaknaden av prickar och ringar da jag ar i London for tillfallet.

Jag har haft en Lumia 800 sedan en tid tillbaks och ar besviken pa Zune och avsaknaden av valfrihet gallande sortering av musik och den extrema problematiken med att overfora filer genom ""Drag and drop"" som i Android och Blackberry.

Om jag vill lyssna till en mapp som ar sorterad sa gar inte det da Zune inte tillater den funktionen. Jag maste istallet leta efter musiken som nu ar sorterad pa ett satt som jag inte vill och i manga fall sa faller musiken bort da den inte finns dar jag innan antog att den var.

Att sortera fran borjan via att skapa nya album ar inte ett alternativ da jag inte vill sortera min musik tva ganger.

Nar kommer vi far se en mer oppen filsorterare och en mindre microkontrollerad musikspelare?

Nokia: Hej Carl, Alla lurar med Windows Phone 8 har "drag & drop" som en extern HDD / USB disk. Mvh, Klas

Inget datum

Milard: Hej... När kommer Nokia Lumia 1020 o 625 till Sverige? Kan ni vara mer specifik... Nokia: Hej! Jag har dessvärre inget exakt datum att ge dig idag men vi kommer att gå ut med det på vår Facebook så fort vi har det! Mvh Björn

Som present

Peter: Hejsan! Jag funderar på att köpa en Nokia Lumia 520 till pappa i födelsedagspresent, jag har själv en Lumia 920, och jag tror pappa skulle älska WP8 som OS. Smidigt och enkelt att lära sig. Vad är det för simkort man ska ha i Nokia 520?

Nokia: Hej Peter, ett mycket bra beslut! Lumia 520 har micro-SIM, samma som du har i Lumia 920. Mvh Daniel

Mobiler under granen

JohanS: Kan ni ge en ledtråd till vad ni har för spännande att visa upp under juletid? En liten teaser? :)

Nokia: I jul kommer vi bland annat att ha två superheta telefoner, Lumia 925 och Lumia 1020, som förhoppnings kommer att ligga under många granar i år! :) Hälsningar, Björn

Ett släpp

Sven: Kan ni inte släppa en android telefon

Nokia: I golvet? Bra idé. Kanske Mobil.se borde göra ett drop-test för att se hur våra Lumia-telefoner står sig mot andra telefoner? ;) Björn

Tålighet

Kristoffer: Hej! Har ägt otroligt många Nokia lurar i mitt liv och varit nöjda med de. Men pga nytt jobb måste jag nu ha en telefon som tål vatten. Har ni några sådanna planer på gång? En top modell som tål vatten ala Sony XZ.

Nokia: Hej! Om jag var du skulle jag kolla in Lumia 620 protective cover som är både stänk- och dammtåligt. Dessutom har den en gummiliknande yta som gör den mindre känslig mot stötar. Mvh Björn

Inget om fm-sändare

Per L: Kommer det innom en snar framtid en telefon med fm-sändare? Eller har ni tagit bort den funktionen för alltid? Väntar otåligt. På en ersättare till min N8.

Nokia: Hej Per! Vi kan idag inte presentera några nyheter kring just FM-sändare. Dock kan jag säga att vi kommer att fortsätta utveckla och förbättra hård- och mjukvara för bättre överföring av video, bild och ljud. :) Hälsningar, Björn

Om apputbudet

Stellan: Varför är utbudet av appar så dåligt till windows telefonerna? Hej, antalet applikationer ökar hela tiden och vi har nu de flesta av alla toppapplikationer för andra operativsystem.

Nokia: Både vi och Microsoft jobbar väldigt hårt med att täppa igen de fåtal hål som nu finns kvar. I de flesta fall finns det väldigt bra substitut och fullt fungerade tredjepartsapplikationer. Mvh, Björn

Vill ha större

Andreas: Hej jag är nyfiken på om ni har planer på telefoner med stor skärm. (5"" och upp) 

Sen undrar jag när det kommer nya telefoner som inte innehåller samma gamla processor som lumia 920 och liknande.

Nokia: Hej, vi introducerade nyligen Lumia 625 med 4,7" display så jag skulle rekommendera dig att kolla in den. Känns otroligt bra i handen och en av marknadens billigaste 4G-telefoner! En av de största fördelarna med Windows Phone är att operativet är otroligt resurs-snålt trots att det ger en blixt-snabb användarupplevelse varpå vi inte ser någon anledning att utrusta telefonerna med mer kraft än de behöver, eftersom det i praktiken endast skulle innebära att de drog mer batteri. Hälsningar, Björn

Uppdatering av 920 

Hans Ström: Hej. När kommer uppdateringen av OS till Lumia 920?

När kommer Windows Phone 8.1 till telefonen? MVH Hasse

Nokia: Hej Hans, Amberuppdateringen kommer att komma till 920 mellan augusti till september. Mvh Björn

Support av återförsäljare

Andreas G: Hej Jag har en Nokia Lumia 920 och jag har haft den på lagning 4 gånger nu för att varje gång jag svara så hakar det i samtalen vid svar och så fick jag en helt ny i kartong orörd och allt och det är samma fel fortfarande samt att display flimrar alltså på en helt ny telefon denna telefon är det sämsta ni gjort jag är mycket missnöjd med den men jag avaktar tills Lumia 1020 kommer eller den nya 1025 kanske som det ryktas om Med vänlig hälsning Andreas G

Nokia: Hej Andreas, det verkar som du haft extremt otur med din 920. Jag kan givetvis inte göra någon enskild bedömning över chatten, men skulle rekommendera dig att du uppsöker din återförsäljare för support då du fortfarande borde ha garanti kvar på din telefon. Mvh Björn

Brist på telefoner?

Christer J: När kan Nokia leverera Lumia telefoner som motsvarar efterfrågan i Sverige. Nokia: Hej Christer, såvitt jag vet ska du kunna hitta våra telefoner hos de flesta återförsäljare? Hälsningar, Björn

Tyst om rykten

chumba: När släpper ni en surfplatta?

Nokia: Hej! Tyvärr kan jag inte dela med mig av kommande produktportfölj eller kommentera om vi kommer släppa någon sådan produkt. Kanske tråkigt svar, men så är det. :) Mvh Björn

1020 i Sverige

Hans-Göran Puke : 1. Varför dröjer det så länge innan 1020 blir tillgänglig i Sverige?

2. När blir Amber-uppdateringen tillgänglig för 520?

3. Varför finns det ingen micro-SD kortplats i 1020?

Nokia: Hej! 

1. Likt jag svarat på en fråga tidigare lanserar vi våra produkter land för land istället för samtliga på en gång för att se till att tillräckligt utbud finns och för att användarupplevelsen ska bli så bra som möjligt.

2. Kan inte ge specifika datum per modell men uppdateringen borde bli tillgänlig för din Lumia 520 från och med slutet av Augusti till September månad. 

3. På det 32GB stora internminnet kommer du att få plats med tusentals bilder, vilket borde räcka väldigt långt. Genom inställningarna kan du se till att den automatiskt synkar bilderna med Skydrive (i full kvalitet) där du har 7GB gratis lagringsutrymme som också går att utöka. Likt en vanlig digitalkamera/mobiltelefon rekommenderar vi dig också att synka dina bilder med jämna mellanrum på din dator så att du även har dina bilder sparade lokalt. 

Mvh Björn

Bästa kameran

Jorma Kerki: Bästa kameran är den som man har med sig och det är  Nokia Lumia. När kommer Nokia Lumia 1020 till Sverige?

Nokia: Precis! Vi på Nokia tror att färre och färre personer vill ha med sig en digitalkamera, men att de samtidigt ställer höga krav på bildresultatet. Lumia 1020 är den första mobilkameran som till och med ger bättre resultat än många digitala kompaktkameror samtidigt som den ger dig funktionalitet som du tidigare endast funnit i digitala systemkameror. Mvh Björn

För löpare

Johan Alfredsson: Hej När ska nokia släppa en spring app med era kartor ?

Nokia: Hej! Vi kommer att fortsätta komma med fler spännande funktioner och applikationer för navigering som är ett av våra främsta fokusområden, men idag kan jag dessvärre inte ge dig något svar på om och när i sådana fall en sådan applikation kommer. Mvh Björn

Bättre kamera i enklare

Fredrik: Kommer PureView till Asha eller inte? Ja om man vill ha en riktig kamera från NOKIA utan WP & kan NOKIA LUMIA 920 säljas nåttag under 400€ från www.verkkokauppa.com Nokia: Hej! Riktigt bra fråga. Dessvärre kan jag inte kommentera kommande produkter eller om just Pureview kommer att komma till Asha-telefoner. Det jag kan dela med mig av är lite hur vi resonerar kring nya innovationer och tekniker, det vill säga att vi initialt introducerar dom i våra flaggskeppsprodukter men att vi under tiden låter vissa innovationer återkomma i kommande lägre prissatta modeller. Ett bra exempel är 920 och dess skärm som du kan använda med handskar som vi lanserade i slutet av 2012. Denna funktion återfinns nu i Lumia 520 som har ett rekommenderat ca pris på endast 1499 SEK (!) Mvh Björn

Bättre kamera i enklare

Fredrik: Kommer PureView till Asha eller inte? Ja om man vill ha en riktig kamera från NOKIA utan WP & kan NOKIA LUMIA 920 säljas nåttag under 400€ från www.verkkokauppa.com Nokia: Hej! Riktigt bra fråga. Dessvärre kan jag inte kommentera kommande produkter eller om just Pureview kommer att komma till Asha-telefoner. Det jag kan dela med mig av är lite hur vi resonerar kring nya innovationer och tekniker, det vill säga att vi initialt introducerar dom i våra flaggskeppsprodukter men att vi under tiden låter vissa innovationer återkomma i kommande lägre prissatta modeller. Ett bra exempel är 920 och dess skärm som du kan använda med handskar som vi lanserade i slutet av 2012. Denna funktion återfinns nu i Lumia 520 som har ett rekommenderat ca pris på endast 1499 SEK (!) Mvh Björn

Om bildgalleriet

anthony hunter: Är nöjd med det mesta med nokias windowsmobiler men har dock några funderingar....

Kommer det att gå att markera flera bilder samtidigt i bildgalleriet så att man ex kan bifoga flera bilder samtidigt i MMS, slänga eller föra över med Bluetooth ETC...?

Varför kan man inte stänga alla appar eller program som är öppna samtidigt som med ex Nokia N8.

(nokias musikspelare & spotify går ju inte stänga alls utan att starta om telefonen!)

Kommer FM-sändaren komma till Nokia Windows?

Detta är några av dom saker jag saknar från mina gamla nokior....

MVH - ANTHONY

Nokia: Hej Anthony, Att markera flera bilder i bildgalleriet går i WP8 och sedan skicka via BT eller NFC m.m. Flera bilder i ett MMS fungerar också, när du bifogat en bild så klickar du bara på det lilla gemet och lägger till en ny bild. 

Ladda ner någon ""Stop Music"" app från Store, det finns en uppsjö, dom hjälper dig att stänga musik appen eller Spotify. 

Att stänga alla appar eller FM-sändare finns tyvärr inte.

Mvh Daniel

Lanseringen av 1020

Per: Hej! Planerar Nokia någon större lansering än vanligt i Sverige med 1020? Är själv nöjd 920 ägare, och har även några bekanta som bytt till olika Lumiamodeller när jag visat vad den kan göra. Problemet för Nokia som jag ser det är att ""syns man inte finns man inte"" och i Sverige syns man inte i någon av operatörernas reklamerbjudanden där det i tv m.m. översvämmas av iphone, samsung sony, htc och ja tom ibland erbjudande om zte. Nästan lika illa är det på butikerna och kort sagt, ska man ha Nokia måste man leta reda på det själv. I bästa fall kan man se en liten banner på någon webbsida så alla som inte är insatta i modern teknik (och det är majoriteten) tror att ovanstående märken är det som är modernt och att Nokia tillverkar fortfarande 3310 eller vad de nu såg sist. Vi behöver fler nokiaanvändare i Sverige för att få alla tjuriga företag att utveckla inhemska appar för windows, så hoppas få se massor av snygga 1020 reklamer på tv, demostationer i butiker, promotion från operatörer osv i höst.

Tack för ordet och lycka till!

Nokia: Hej! Svårt att ge ett kortfattat svar, men ska försöka. Det vi upplever är ett ökande intresse både från återförsäljare och konsumenter. Det vi hör är att folk är sugna på något nytt och den feedback vi ofta får är att operativsystemet i kombination med vår hårdvara och tjänster känns innovativt, smart och fräscht. Som alltid med något nytt tar det ett tag innan det slår igenom för "den breda massan". Vi ser en positiv utvecklingstakt och jag är övertygad om att du kommer att se mer och mer av oss framöver! Mvh Björn

Varm på resan

Erik: Nokia Lumia 920 har värmeproblem vid navigering, exempelvis Here Drive+, och vid spelande av exempelvis Halo: Spartan Assault. Jobbar ni på någon uppdatering som ska åtgärda detta?

Nokia: Hej, processorn jobbar mycket riktigt mer när du kör vissa tyngre applikationer, men är inget som orsakar någon fysisk skada för dig eller din telefon. Generellt kan jag säga att vi kontinuerligt släpper uppdateringar som förbättrar funktionaliteten i våra telefoner. Mvh, Björn

Bluetooth på gång

Kalle: När kommer bluetoth 4.0 att finnas i Nokias produkter? Jag tycker produkterna är spännande, men en viktig funktion för mig är att kunna koppla ett pulsband till olika program

Nokia: Hej! Ja, BT 4.0 kommer att bli tillgängligt för vissa modeller men jag kan idag dessvärre inte svara på exakt vilka och när. Följ gärna Mobil.se samt vår Facebook så kommer vi att hålla dig uppdaterad. Mvh Björn

Lyssna på radio

Anton: Fm-radions tider i nokias mobiler är den över för gott?

Nokia: Hej, FM radio funktionen (FM mottagare) kommer till de flesta befintliga Lumia med Amber uppdateringen. Mvh, Klas

För blinda

David: Hur ser Nokias planer ut då det gäller de nya Windows Phone-telefonernas användbarhet för personer med lite eller ingen syn? Idag kan jag som blind inte alls använda en Windows Phone-telefon men däremot en iPhone eller vissa modeller av Android-telefoner. Med hjälp av tredjepartsprogramvara var Symbian-telefonerna tidigare väldigt populära bland synskadade över hela världen men eftersom de är på väg bort är många oroade över Nokias svala intresse för denna trots allt riktigt stora målgrupp.

Nokia: Hej David, Det finns massa funktioner på Lumia. Dels är det inga små ikoner som på andra OS utan tiles som man kan göra riktigt stora. Du kan ändra text storlek, sätta den i högkontrast läge, använda förstoringsglas, TTY/TDD. Det finns även röstkommandon om ännu inte på Svenska men Engelska fungerar exempelvis bra och det finns ett dussintal andra språk i dagsläget. Då kan du t.ex. öppna kalendern genom att säga "open calender", du kan få sms upplästa etc. etc. så visst finns det funktioner redan idag som vi hela tiden tittar på att förbättra ytterligare. Mvh, Klas

Tangentbord i lager

Tomas Hedblom: När börjar CC-3065 (Trådlösa laddningsskalet för L925) säljas i butiker runtom i Göteborg? Mobilen är ju nu ute.

Nokia: Hej! Kan inte svara specifikt på när butiker i ditt område får det tillgängligt, men jag vet att flera näthandlare ska ha den i lager om du kollar runt lite på nätet! Fördelen med skalet är att du både skyddar din telefon OCH får trådlös laddning. :) Mvh Björn 

I USA och Sverige

Johan: När släpps Lumia 1020 i USA och när släpps den i Sverige?

Nokia: Hej, telefonen finns redan tillgänglig i USA och kommer till Sverige under fjärde kvartalet. Hälsningar, Björn

Väntar på exakt datum

Per N: Ang. NL1020 och prel. säljstart Nov 2013 som en åf nämner, kan det ändras?

England nämner 5/9 som säljstart, varför skall Norden behöva vänta så länge? vill man vänta tills ""bruset"" kring iPhone 5S lagt sig?

/Per

Nokia: Hej! Vad kul att höra att du är så intresserad av Lumia 1020. Vi kommer som sagt att gå ut med exakt releasedatum så fort vi har det tillgängligt. Våra releasedatum i Sverige har ingenting att göra när andra leverantörer väljer att släppa sina nya telefoner. :) Mvh Björn

Ilsken på Nokia

SoMo: Jag blir nästan arg när jag tänker på Nokias ledning. Hur korkat är det inte att bara köra med Windows. Varför inte även köra med Android. Svara på det om ni kan!

Nokia: Hej, vi är väldigt nöjda med det val vi har gjort. Vad vi var väldigt oroade över för några år sedan var risken att en hårdvarutillverkare skulle kunna komma att dominera Android. Vi hade också en respekt för att vi var ganska sena med att ta det beslutet. Många andra var inne där redan. Spolar man nu fram tills idag och tittar på Android, så finns det många bra enheter från många olika tillverkare, men ett företag har ändå kommit att bli den dominanta spelaren. För oss är det viktigt att kunna differentiera oss mot de andra. Operatörerna vill ha ett alternativ till de två andra spelarna så tack vare att vi kör ett tredje ekosystem har vi helt andra förutsättningar hos operatörer runt om i världen. Däremot är det tufft då vi börjar som en utmanare. Vi måste bygga förtroende, men med våra partners och hårda arbete på att få ut innovativa produkter så ser vi att vi börjar komma på rätt väg. Och, det var rätt beslut. kollar man idag på några andra Android tillverkare så ser man att de har det jobbigt. Mvh, Klas

625 störst

Johan: Hej! Har Nokia några planer på att släppa någon mobil med större skärm? D.v.s. gärna över 6 tum.

Nokia: Hej, vi presenterade alldeles nyligen Lumia 625 som är vår största Windows Phone sett till skärmstorleken så om jag var dig skulle jag kika in den så fort den kommer ut i butik. (fjärde kvartalet) Hälsningar, Björn

Kommer den fjärde kvartalet

A.Ö: Hejsan. När kommer Nokia Lumia 1020 att finnas i svenska butiker? Vad kommer den att kosta?

Nokia: Hejsan! Kommer att komma någon gång under fjärde kvartalet. Exakt datum samt pris kommer att kommuniceras så fort vi har det tillgängligt! Hälsningar, Björn

Tar vidare förslaget

Suomipoika: Fm transmitter varför plockar ni bort ett utav dom mest användbara grejjorna, eller är ni begränsade av microsoft? Inte alla som har bluetooth i sina hem eller bilar.Nokia: Moro Suomipoika ! Vi får in FM reciever nu med Amber, Vi tar ditt önskemål gällande transmitter vidare. Tack, Mvh, Klas

Önskedröm

Mac: Hej! Har ni några planer på att släppa en telefon med 1080p-skärm och kanske quad-core. För att önskedrömma, en tele då som inte väger bly utan ligger under 150g.

Nokia: Hej, Vi kommer inte lansera någon ny modell här i chatten med Tidningen Mobils läsare tyvärr :) Mvh, Klas

Utbildade säljare

senA: Hej Hur många människor i Sverige har Nokia  ute hos olika operatörer som berättar, presenterar och utbildar säljarna? Vad är de för människor, vilken utbildning från Nokia har de fått?

Undrar eftersom jag fick uppleva olika, mest dåliga, erfarenheter gällande nya camera feature och själva telefon. Tack Sena

Nokia: Hej! Kan inte svara exakt på hur många utbildningar vi genomför själva eller hur många utbildningar våra återförsäljare har internt men generellt kan jag säga att vi kontinuerligt utbildar säljare hos de flesta kedjorna och vi märker är att intresset för Windows Phone bara ökar och ökar då de upptäcker fördelarna med Windows Phone. Detta innebär att kunskapsnivån bland säljarna bara blir bättre och bättre! Mvh Björn

Onnovativ hårdvara

Richard Kristiansson: HEJSAN,Kan du förklara varför hårdvaran inte hänger med övriga OS som Ios och Andriod? Varför kommer det sig att WP användare tror att dom har någonting som är lite bättre än andra mobil OS? Jag förstår att det är svårt att svara på jag vet inte heller varför men tack ändå:)

Nokia: Hejsan! Jag skulle snarare säga att vår hårdvara är otroligt innovativ jämfört med andra leverantörer. Lumia 925 har exempelvis optisk bildstabilisator (som parerar rörelser och släpper in mer ljus) samt sex stycken carl zeiss linser (mot 5st i 920 och övriga smart phones) som ger ruggigt bra bilder även i de mörkaste ljusförhållanden. Vidare har du en skärm som är fullt läsbar under starkt solljus och som du kan använda utan att ta av dig handskarna. Mvh Björn

Väntar på GDR2

Stefan Z: Jag har en icke operatörsbunden Lumia 920. När kan jag förvänta mig GDR2?

Nokia: Hej, Du borde redan ha fått den. Men senast under Augusti. Mvh, Klas

Behöver inte fyra kärnor

Stefan Z: När kommer det att finnas 4-kärninga WP8-telefoner från Nokia?

Nokia: Hej! Som jag svarade på en tidigare fråga finns i dagsläget inget behov av någon fyrkärning processor då Windows Phone är så resurssnålt utan att tumma på användarupplevelsen, så oavsett vilken Lumia du väljer kommer den vara blixtsnabb. Mvh Björn

Väntar otåligt

Torbjörn Samuelsson: Varför dröjer det så länge med lanseringen av lumia 1020 i sverige? Eller rättare sagt när kommer lumia 1020 att släppas i sverige?

Nokia: Hej, vi lanserar våra telefoner land för land och kommer givetvis att gå ut med datum så fort vi har det tillgängligt! Mvh Björn

Amber till 820

Chriiis: Hej, När kommer GDR2/Amber till Lumia 820?

Klas: Hej, Mellan Augusti och September. Mvh, Klas

Trådlös laddning

Erik: Kommer vi att få se någon version av Lumia 1020 som har inbyggd trådlös laddning?

Nokia: Hej, nej Lumia1020 kommer med ett "snap-on" skal för trådlös laddning. Den kommer inte få det integrerat. Mvh Klas

Söker 3,8 tum

Nils K: Tja! Jag undrar om ni har planer på att släppa en mobil med ca 3,8 tums skärm och pureviewkamera?

Nokia: Hej Nils! Om du vill ha en otroligt prisvärd telefon med en av marknadens bästa mobilkameror skulle jag rekommendera dig att titta och klämma på Lumia 925. Vi har jobbat extremt mycket med formen för att den ska ligga så bra i handen som möjligt, oavsett handstorlek! Mvh Björn

Enormt intresse

hagge: när kommer 1020 ut i Sverige och hos vilka? priset ? hur många 1020 har sålts hittills i usa?

Nokia: Hej Hagge, den kommer under fjärde kvartalet och vi kommer att gå ut med pris och release-datum så fort vi har det tillgängligt! Vi kan dessvärre inte dela med oss av några försäljningssiffror men intresset har varit enormt än så länge. Mvh Björn

Filmredigerare

Mr Nutley: Hej. Bra kamera för film har jag fattat. Finns det någon bra WP-app man kan använda för att klippa, beskära och lägga ihop olika klipp sen?

Nokia: Hej! Ja, så fort du fått Amber-uppdateringen kommer du att kunna ladda ner en applikation som heter Nokia Video Trimmer. Kolla gärna in den! Mvh Björn

Ingen privatimport

Henrik: Om man köper Nokia Lumia 1020 i USA. Fungerar den i Sverige med 4G? Kommer Nokia Sverige att erbjuda en 64GB variant?

Nokia Hej Henrik, Nej, den fungerar inte i Sverige med 4G och vi kommer enbart att sälja 32GB versionen.

Mvh Daniel

Slut hos Elgiganten

Mario: Hej.. Va elgiganten idag skulle kolla på lumia 925, då sa de att den va slutsåld, frågade jag hur många hade fått in, 2st va svaret. Undrar varför gör ni så varje gång, de svarade att nokia inte hade fler, ni hade detta problem även när ni släppte 920, lär ni er inte av era misstag.. Nu kanske jag funderar på annan telefon... Ni förlorar kunder, när ni gör så... Det är inte så att ni säljer för mycket, er siffror är katastrofala....tack...

Nokia: Hej Mario, Utbud ska finnas. Om telefonen tillfälligt skulle vara slutsåld i butik så har de 925:or att beställa via deras hemsida. Du får väldigt gärna maila mig gällande vilken butik du besökte så undersöker jag det och återkommer till dig! bjorn.kullgren@nokia.com

Mvh, Björn

Dålig standby

Andreas A: Hej Nokia har ju bra telefoner men jag undrar varför har telefonerna så dålig stand by ?

& varför har dom inte så man kan byta batteri själv som tex : Samsung ?

Kommer Nokia att släppa någon telefon med bättre prestandarad ?

Nokia: Hej! Är inte riktigt benägen att hålla med. Om du tar Lumia 720 som exempel skriver Mobil.se i sitt test ""Batteritiden i Lumia 720 är den bästa vi på Mobil uppmätt."" Hela artikeln har du nedan: 

http://www.mobil.se/batteritid-som-imponerar-1.523717.html Jag hoppas det gav svar på din fråga. :) Mvh Björn

Inte 32

Boy: Kommer Lumia 925 med 32 GB lagring till Sverige?

Nokia: Hej, i dagsläget finns inga planer på att ta in 32GB-versionen i Sverige. Hälsningar, Björn

Utan Itunes

Didi: Man måste använda itunes på pc för att överföra media till iphone, android lurar funkar helt fritt (som en extern hdd), hur funkar det på wp?

Nokia: Hej Didi, Som extern HDD på Windows Phone 8. Mvh, Klas

Tåliga telefoner

larzzzon: varför kommer det inga vatten o dammtåliga mobiler från nokia längre?

Nokia: Hej! Nokia Lumia 620 finns med protective cover. Du sätter helt enkelt bara på skalet och vips så får du en stänk- och dammtålig telefon. Mvh Björn

Instagram och Spotify

micke: När kommer instagram och när fungera Spotify  

Nokia: Hej Micke, Det finns flertalet appar som är fullvärdiga instagram appar. Själv gör jag instance som jag kan rekommendera. En annan grym app är ju Hipstamatic Oggle och Oggle PRO (för Lumia 1020) som jag också kan rekommendera. Spotify har funnits länge och blev för inte så länge sen uppdaterad från Beta. Mvh, Klas

Radera med pc

Mattias: Hur tar man bort filer som t.ex en mp3fil man har laddat mer på mailen på Lumia 920 Amber.

Nokia: Hej Mattias, jag skulle testa att ansluta telefonen till en PC och radera filen via utforskaren. Mvh Björn

Känns självklart

Viktor: Hej Nokia! Jag är sugen på att byta ifrån Android till WP8 och då känns era telefoner som det självklara valet. Dock känns hårdvaran i 920 och 925 föråldrad jämfört med den som är på gång i Androidtelefoner, min fråga är därför om det finns någon chans att få en fingervisning om hur länge det dröjer innan ni har möjlighet att släppa telefoner med quad-processorer och 1080p skärmar.

Nokia: Hej! Enligt min mening är användarupplevelsen i telefonen det absolut viktigaste, snarare än hur många kärnor som sitter i telefonen. Om du ännu inte har testat någon WP skulle jag absolut rekommendera det och tror inte att du kommer att bli besviken! Lumia 925 har precis säljstartat och är förmodligen en av de mest prisvärda high-end telefonerna ute i butik just nu! Mvh, Björn

Exakt igår

Stefan: Tjena! Exakt HUR snart kommer GDR2 inkl. Amber till en olåst, svensksåld Lumia 820? Stefan

Nokia: Från och med igår fram till och med September kommer alla Lumia modeller få Amber uppdateringen. Mvh, Klas

Landsspecifik

Jon: Hej, jag har köpt en Lumia 925 som jag använder i Tele2:s nät men har problem med att få den att ansluta till LTE-nätet. Det fungerade utmärkt med min gamla 920 med samma sim-kort och på samma plats men inte med 925. Vad kan det vara för problem med min nya telefon? ska jag reklamera den?

Nokia: Har du köpt en importerad lur så kan du ha fått en från ett land som inte har LTE aktiverat och då fungerar den så klart inte med Tele2's LTE nät. Tele2 började sälja Lumia 925 igår och deras Lumia 925 fungerar garanterat med LTE. Mvh, Klas

Ett nytt symbian

Kalle med symbian: Är ""Asha OS"" Symbian? för det liknar Symbian. Om det inte är Symbian, vad är det då? Beskriv gärna ingående. Ingår windows i Asha OS? Ingår google i Asha OS?

Nokia: Hej, Nya Asha OS har ett helt nytt UI som faktiskt påminner mest om N9 med swipe vad gäller användarupplevelsen. Det är inte Symbian. OS'et heter Nokia Asha software platform och du kan läsa mer om det på developer.nokia.com Mvh, Klas

Kampanjtips

Steve Jobs: Jag tror många tillverkares största problem är att användaren känner sig låst till sitt nuvarande operativsystem.Jag själv som använder iOS har svårt att tänka mig något annat (även om jag provade android i våras, men återvände snabbt). Jag tvekar inte en sekund på att ni erbjuder en kvalitativ produkt men er största utmaning är ju att få folk över till Windows Phone. Inga planer på "Testa 2 veckor" med full returrätt om man är missnöjd. Själv är jag otroligt nyfiken på Lumia 925 men vågar inte chansa med mina pengar då tröskeln ändå ska klivas över...

Nokia: Hej! Just nu kör Tele2 faktiskt precis en sådan kampanj på Lumia 925: http://www.tele2.se/mobiltelefoner/nokia-lumia-925 Mvh Björn

Välja mellan två

Josef M.: Jag planerar att köpa  Lumia 925 eller 1020. Vad har ja för fördelar med 1020 ? Är det bara zoom kamera eller är det någon skillnad i övrigt i telefonen? Jag gillar mycket att fotografera. Kan man ställa in zoomningen på säg ca 20 – 30 Mgp eller är det alltid bara 41 Mgp ? När tror ni att 1020 kommer till butiker ? Är batterier löstagbara i dessa två telefoner ? Det är lite trögt med appar i Windows, tex. det saknas på många tidningar. Kommer detta att förbättras ?

Nokia: Hej, Lumia 925 tar grymt bra bilder. Den slår många smartphones på marknaden och kommer samtidigt med snygg design i aluminimram. Men, just Du skriver ju att du gillar att fota mycket och då är nog Lumia 1020 för dig. Den har många fördelar just i kameradelen. Du kan zooma högupplöst upp till 3 gånger innan du tar en bild och sedan upp till 25 gånger efter du tagit bilden så du har variationer, du kan också bara välja att ta 5 Mpix bilder om Du vill hela tiden. Du kan filma i HD och ändå zooma in fyra gånger. Nöjer du dig med DVD kvalitet kan du zooma hela sex gånger OCH den spelar in ljud upp till 140db så grym att ha på en konsert! Den kommer till Sverige under fjärde kvaralet. Håll utkik på vår facebook sida för mer information om tillgänglighet. Batteriet är ej löstagbart utan sitter inbyggt för att ge hårdvaran kvalitet. Andelen appar har ökat med ca: 30% sedan Januari 2013 och man är nu uppe i över 170,000. I början av 2012 fanns det ca 70,000 så det växer snabbt. Det finns nu också fullgoda alternativ för många populära appar (instagram, vine, snapchat mm. mm.) och vi och framförallt Microsoft jobbar väldigt hårt på att få lokala och globala relevanta appar och vi ser att gapet minskar varje vecka om du jämför mot iOS och Android top 50. Dessutom finns många appar exklusivt till Lumia och till Windows Phone (appar som Du ej hittar på iOS eller Android) så ja, det förbättras dagligen. Mvh, Klas

Sensorstorlek

Kjell Arvidsson: Hur stor är sensorn i 1020? Motsvarar den storleken på en standard kompaktkamera eller

mer de dyrare kompaktkamerorna. Eller ännu större?

Nokia: Hej Kjell! Sensorn är jättestor. :) Faktiskt ungefär 3-5 gånger större än någon annan mobilkamera som finns ute i butik nu. 1/1.5" för att vara exakt och är faktiskt även större än sensorn i de flesta systemkameror. Vill du ha en större BSI sensor måste du fråga NASA ;) Mvh Björn

Min första telefon

Första smartphone: Hejsan! Jag funderar på att köpa min första smartphone. Det jag bryr mig om är: prisvärdighet, alltså mycket pengar för mobilen, men bryr mig mest om säkert och integritet. Jag vet att windows phone 8 idagsläget inte har så mycket appar, men för min del kan det vägas upp ifall jag vet t.ex. att min integritet värnas när jag köper appar i windows appstore.än om jag köper i appels/androids -appstore. Jag ogillar tex att appar har mer behörighet än vad som krävs.. Kan man beställa manuellt vilka rättigheter en app ska ha i wp8? Sedan undrar jag hur os:et i sig står sig emot android och ios säkerhetsmässigt.. Sorry om det blev för mycket snack om w8 istället för nokia, men wp8 spelar in mycket i valet av mobil för mig :)

Nokia: Hej, fördelen med vår Lumia-portfölj är att de sträcker sig från drygt 1000 SEK upp till high-end. Oavsett vilken du väljer så får du en säker och prisvärd mobil. Vi har idag flera myndigheter som har valt att använda Lumia-telefoner just av denna anledning. Hälsningar, Björn

Norskt fel

Jørn: Hei, Er en av svært mange som sliter med inst. av Amber-oppd. som kom i går for norsk Lumia 920 med Telenor, virker å være korrupt inst. fil (nedlasting går fint, klargjøring/behandling feiler med kode 8018830f).

Hvor mye tålmodighet må vi smøre oss med før det legges ut nye inst. filer? Mvh Jørn

Nokia: Hei. Vi har oppdaget en feil med noen av AMBER oppdateringene som rulles ut i disse dager.

Feilen er meldt til Microsoft som vil komme med en fiks så snart som mulig. /Henrik 

Nokia mot konkurrenterna

Vs: Hallå! :) Vad är fördelarna med Lumia/windowsphone8 jämfört iphone/ios och android? :)

Nokia: Hej, för att nämna ett fåtal saker är det framförallt integrationen av olika applikationer och konton. För att se dina vänners uppdateringar på deras samtliga sociala nätverk utan att behöva gå in och öppna upp en applikation åt gången. Utöver det får du en mängd exklusiva appar när du köper en Lumiatelefon, bland annat förstklassiga kartor och navigation (även offline) helt gratis samt strömmande fri musik via Mix Radio i Nokia Musik. Mvh Björn

Gömda nyheter

Dan: Har uppdaterat min 920, men hittar inte vare sig den utlovade radion eller stand by klockan.

Var är dom?

Nokia: Hej, radion ska ligga under Musik + Videos. Stand-by klockan kommer som en separat uppdatering via marketplace. (skärm+pekfunktion) Mvh Daniel

Ingen Itunes

david: Hej, måste man ha motsvarande microsofts "itunes" för att kunna överföra media från pc till 1020?

Nokia: Hej, nej du behöver bara ansluta den till datorn så kommer den upp som en extern hårddisk. Mvh Björn

Dubbelknackningen

dan: Skulle inte dubbel knackning på skärmen starta upp telefonen i den nya uppdateringen

Nokia: Hej, du aktiverar dubbelknackningen genom inställningar/skärm+pekfunktion/pekläge "tryck två ggr för att väcka telefonen". Mvh Björn

Tack för Nokia

Dan: Hej, Tack för fantastiska produkter! Det är synd att en i övrigt så lyckad produkt som Lumia 920 samlar så mycket damm vid frontkameran. Har Nokia någon lösning på detta problem? /Dan

Nokia: Hej, Ja, lämna in den på service så åtgärdar vi det. Mvh Daniel

Exakt datum

Torgny: Finns det något exakt datum när amber-uppdateringen kommer?

En del i Sverige har redan fått den, men inte alla. Har själv en olåst 920 och Telia.

Nokia: Hej Torgny, den kommer inom kort till dig. Mvh Daniel

Ingen 64:a

Joakim: Kommer 64GB versionen av 1020 säljas i Sverige?

Nokia: Hej, för närvarande har vi ingen plan på att ta in 64GB-versionen. Mvh Björn

Unikt i 1020

Andreas: Hej Vad är det som gör Lumia 1020 så unik i foton? varför ska jag välja en lumia 1020? Mvh Andreas

Nokia: Hej, att ta bra bilder handlar inte bara om en stor sensor utan är även ett samspel mellan sensor, optik och mjukvara. Vi har arbetat minst lika mycket på mjukvaran som hårdvaran i 1020 och många funktioner finner du endast i digitala systemkameror. Dessutom har vi jobbat väldigt mycket på att få fram en användarvänligt och pedagogiskt gränssnitt så att du oavsett kunskapsnivå om fotografering kan ta bilder och spela in videofilmer som gör dina vänner gröna av avund! Mvh Björn

Varför Nokia-konto?

Andreas: Hej. Jag undrar vad jag får ut av ett Nokia konto? Har jag missat något som inte skaffat ett?

Nokia: Hej, Du kan spara favoriter i kartor och synka till dator och andra enheter samt välja artist mix i Nokia Mix Radio. Det är väl dom två stora grejerna. Mvh, Klas

FM-radio under Musik

Marcus: Hej jag har uppdaterat min 920 till Lumia Amber läste någonstans att man skulle få tillgång till FM-radio, men kan ej hitta den i menyn. Mvh Marcus

Nokia: Hej, kolla under appen Musik+Videos. :) Mvh Björn

Bättre batteritid

ztuka: Några planer på större inbyggt batteri i kommande modeller och maxskärmstorlek på 4 tum. Jobbigt med batteritiden när man verkligen använder mallen kopiöst som jag....

Nokia: Om du söker en telefon med grym batteritid, kolla gärna in Lumia 720 - enligt Mobil.se har den den längsta batteritid de någonsin uppmätt mot alla andra smartphones. Mvh Björn

Koll på bussen

Mårten Granström: Hej! Jag tänkte köpa en ny kameramobil före jul och bor i Luleå däe det finns en bra app för busstiderna för android och ios ej för windows phone. Kan man göra en egen app till wp nokia 1020?

Nokia: Hej! Då tycker jag att du ska slå till på en Lumia 1020. Vi har tidigare pratat om unika Nokia WP-appar och en av dom är Nokia Transit, som innehåller tidtabeller i HELA Sverige för lokaltrafik och även SJ. Kommer givetvis även i Lumia 1020. Testade precis och det fungerade alldeles utmärkt för Luleå! Mvh Björn

Mobilredaktionen: Där måste vi sätta stopp för idag och tackar Björn, Klas, Daniel och Henrik för alla svar i denna rekordlånga chat. Vi återkommer nästa vecka med en ny chat.

Nokia: Tack alla för visat intresse! Se nu till att ha en riktigt trevlig helg!