Dålig affär

Därför ska du inte köpa Galaxy S5 när den släpps

En brittisk prisjämförelsesajt har presenterat grafik som visar varför det är en dum idé att köpa en Samsung Galaxy S5 när den släpps.

Publicerad Uppdaterad

Om mindre än två veckor väntas Samsung visa upp sin Galaxy S5, och försäljningen kan mycket väl börja inte långt därefter. Endast Iphone kan väl i dagsläget överträffa förväntan för en ny Samsung i S-serien.

Men den brittiska prisjämförelsesajten Idelio visar i ett diagram ett tungt skäl till att inte rusa ut och köpa Galaxy S5 direkt vid lanseringen; telefonen kommer troligen att falla i pris på kort tid. Såväl Galaxy S2 som S3 kostade drygt 85 procent av nypriset tre månader efter säljstart, och intressant är att Galaxy S4 föll i pris ännu snabbare och kostade mindre än 85 procent av priset vid säljstart efter endast två månader. Idelio gör uppskattningen att Galaxy S5 kommer att falla i pris ännu snabbare.

En snabb titt på våra svenska prisjämförelsesajter ger en liknande bild. Samsung Galaxy S3 kostade enligt Prisjakt 5500 kronor vid lansering och 4800 kr tre månader senare.

Samsung Galaxy S4 kostade även den 5500 kr vid lansering och hade efter endast två månader fallit i pris till 4500 kr.

Det här är inte på något sätt ett fenomen som är specifikt för Samsung, HTC One följer en liknande kurva, och det är egentligen bara Apple som lyckas hålla priserna uppe på sina telefoner över tiden.

Köper du din telefon från operatör med abonnemang, som kanske de flesta svenskar gör, är bilden också annorlunda, den månatliga tilläggsavgiften för en toppmodell är ofta densamma sex månader efter att telefonen lanserar. ett överpris från operatören kan man kanske tycka, men det finns i alla fall ingen anledning att vänta.

Källa