Stor lista

De bästa mobila sommarprylarna

Nu är det dags för den där tiden på året när många tar lite längre ledighet och hittar på allehanda upptåg ute i naturen. Såvida sommaren inte regnar bort såklart. Oavsett väder finns det en uppsjö olika prylar som förgyller sommaren och givetvis är många av dem kopplade till den pryl du ändå alltid har med dig, mobilen. Här har vi samlat en hel hög mer eller mindre nödvändiga, men för det mesta ganska roliga, manicker och apparater som gör din sommar lite somrigare.

Publicerad Uppdaterad

Grilla med mobilen
Sommar innebär grill, eftersom ingen vill stå utomhus och frysa fingrarna av sig på vintern. Om du ändå måste krångla till det med något mer avancerat än grillkorv (du har semester, spänn av) kan det i vissa lägen vara en god idé att hålla koll på temperaturen inuti köttbiten. Visst funkar en vanlig stektermometer för ändamålet, men det är ju inte lika roligt. Weber kör med sin Igrill, vilket i praktiken är samma sak som den här varianten, men med en högre prislapp på grund av märket. Här handlar det om en termometer med två avkännare för exempelvis två maträtter. Enheten pratar med en app på din telefon över bluetooth där du har realtidsuppdatering om temperaturen. Antingen ställer du in en egen temperaturvarning, eller så låter du appen tänka åt dig med något av de förval för olika maträtter som finns och så kan du ägna dig åt roligare saker än att passa mat.

Namn: Bluetooth stektermometer
Pris: 399 kr
Finns på: www.coolstuff.se



Sommarhögtalaren
Lite musik på stranden, i sommarstugan eller i skogen är ju inte fel. Då behöver du bara se till att högtalaren i fråga pallar dina äventyr, vilket JBL:s nya Charge 3 är perfekt för. 

Högtalaren är förvånansvärt lätt och smidig för att du enkelt ska kunna bära med dig den och i drift kan den spela musik för dig i uppåt tio timmar. Om musiken kommer via sladd eller bluetooth spelar ingen roll. Konstruktionen i sig är riktigt tåligt byggd och hela klabbet är vattentätt så att du inte behöver oroa dig över att något går sönder (däremot låter en dränkt högtalare ganska lustigt).

Givetvis är ljudet riktigt bra också och du kan spela rätt högt om du så vill. Skulle volymen inte räcka går det att länka ihop två högtalare och utöka ljudet på det sättet. Som grädde på moset finns även ett USB-uttag så att du kan ladda din telefon medan du spelar.

Namn: JBL Charge 3
Pris: 1 790 kr
Webb: www.jbl.com



Filma sommaren
Sommaren brukar kunna bjuda på en hel del äventyr och det har blivit allt populärare att ha allt på film med hjälp av en actionkamera. Även om det finns en hel uppsjö varianter på ämnet är Gopro ett bra val oavsett prisklass, särskilt nu när deras senaste kameror kopplar upp sig mot mobilen redan från start (och de har även en gratis videoredigerare som du kan ladda ner för att fixa till dina filmer). Hur du vill bära eller montera kameran är mestadels upp till dig, eftersom allt från hjälm- och cykelfäste till bröstrem och liknande går att köpa till för att passa just dina behov.

Namn: Gopro Hero 4/Gopro Session
Pris: Från 1 995 kr
Webb: www.gopro.com

Överlevnadsbatteri
Oavsett om du bara befinner dig några timmar på stranden eller är ute och härjar i skogen en långhelg är ett batteripack för mobilen den kanske bästa investeringen du kan göra för att slippa oroa dig. Den kinesiska jätten Xiaomi har visat sig göra riktigt stabila batteripack och med 16 000 milliamperetimmar (din telefon har normalt mellan 2 000 och 3 000 milliamperetimmar i batterikraft) i något som är mindre och lättare än en halvlitersflaska vatten kan det gå rätt långa stunder mellan civilisationens eluttag innan du behöver oroa dig. Batteripacket finns i mindre modeller också, men med tanke på priset behöver du knappast snåla in på kapaciteten. Som en liten bonus har batteriklossen två uttag, så att du kan ladda två lurar samtidigt.

Namn: Xiaomi Power Bank 16 000 mAh
Pris: 349 kr
Finns på: www.mi-store.se



Drönarskoj
Visst, det finns både billigare och rejält mycket dyrare varianter på drönare överallt, men Parrot har gjort det här länge nu och kan sina grejer. Att du styr quadrokoptern (fyra propellrar, såsom många andra drönare) med mobilen eller plattan gör det hela bara roligare. Just Elite Edition är lite av mellanmodellen i Parrots 2.0-serie och du kan välja både enklare och dyrare med bättre batteri och GPS-taggning. Kamera finns dock med inbyggt från start, vilket är lite av poängen med de här apparaterna (utöver att skrämma grannkatten då) och det är ett någorlunda billigt sätt att testa vad hela grejen med drönare egentligen går ut på.

Namn: Parrot AR Drone 2.0 Elite Edition
Pris: 2 999 kr
Finns på: www.teknikmagasinet.se 

Bilkoll
Även om det kanske inte brukar tillhöra planeringen eller något du direkt ser fram emot med sommarmånaderna så brukar det kunna innebära en del långa resor, bland annat med bil. Har din egen kärra inget inbyggt system för att koppla upp telefonen, eller om du inte begriper dig på hyrbilens dito, är Jabra Drive en enkel lösning. Det är i praktiken en bluetooth-högtalare med mikrofon så att du kan snacka i telefon utan att störa din körning allt för mycket. Enheten har även stöd för två uppkopplade enheter samtidigt, så att någon av dina medpassagerare kan utnyttja den också.

Namn: Jabra Drive
Pris: 499 kr
Finns på: www.jabra.se

Lägereldsgitarr 2.0
Att sitta och pilla på en akustisk gitarr när de lediga stunderna är fler än vanligt kan vara trevligt, samma sak när det blir allsång någon sommarkväll på verandan. Men visst går det att göra upplevelsen betydligt roligare för både dig själv och eventuella medlyssnare. Så länge du har en gitarr (eller bas) med linjeingång kan du alltid använda Irig för att koppla ihop den med plattan eller mobilen. Irigs app fungerar som gitarrstärkare (även om du antagligen vill koppla till några roligare högtalare än mobilens egna) och klarar av att simulera ungefär allt som har uppfunnits på området. Givetvis kan du även spela in dina kompositioner om du så skulle önska, men bara att kunna simulera ljudet från alla legendariska gitarrstärkare räcker rätt långt det med.

Namn: Irig 2
Pris: 399 kr
Webb: www.ikmultimedia.com

Trädkramarladdning
Visst, ett batteripack i stil med det från Xiaomi som vi redan tipsat om är en sak. Men utan ett eluttag blir även det ganska värdelöst när strömmen är slut efter ett tag. Så klart att du ska utnyttja våra få sommarmånaders sol genom att ladda mobilen med solkraft, särskilt om du befinner dig på ett ställe där elektricitet inte nödvändigtvis är en självklarhet.

Det här exemplet från Vooni har både en stor yta för solceller att fälla upp och ett inbyggt batteri. Använd solen för att ladda det inbyggda batteriet och använd i sin tur det för att hålla liv i dina mobila enheter. Solklart!

Namn: Vooni Solcellsladdare Deluxe
Pris: 595 kr
Finns på: www.coolstuff.se



Mobil badtemperatur
Visst, det är varmt i luften. Men är det varmt i poolen som du nyss fyllde upp? Eller i sjön som du råkar befinna dig vid för stunden? Även om du kan kolla sådana saker med en vanlig analog badtermometer så är ju inte det ens hälften så kul.

Den här varianten visar såklart temperaturen i mobilen den kopplats till, men om du låter den ligga i en längre stund kan du även se dagens högsta och lägsta temperatur. Låter du den ligga i ännu längre kan du följa temperaturutvecklingen under en längre period i appen, så att du kan vara efterklok och veta att ni skulle ha campat vid någon varmare sjö lagom till att semestern är slut.

Namn: Bluetooth Pooltermometer
Pris: 399 kr
Finns på: www.coolstuff.se

Bollkoll
Att du med antingen mobilen eller en GPS-klocka kan spela in dina träningspass och få ut fler siffror och nuffror om ditt träningspass än du nödvändigtvis kan orka läsa vet du såklart redan. Men varför låta det stanna där? Det är ju lika bra att låta de spontana fotbollsmatcherna bli ett datacenter i sig de också.

Adidas uppkopplade boll är väl i och för sig mer tänkt för ensamträning med fotboll, men det funkar såklart under match också. Som extra nöje kan du jämföra ditt och dina vänners skott mot världseliten för att se om det finns anledning att träna lite till, eller om det bara är att koppla upp termometern och slänga på en till köttbit på grillen.

Namn: Adidas Micoach Smart Ball
Pris: 1 890 kr
Webb: www.adidas.com



Vilket väder vi har va?
Utöver vår lokala fascination för att dansa runt klädda träd och äta rutten fisk tillsammans med kokta havsinsekter är det utan tvekan diskussionen om vädret som står högst upp på listan över karakteristiska drag för folk i det här landet. Särskilt under sommaren då du inte kan gömma dig på ett kontor hela dagen.

För att ha ännu bättre koll på det hela behöver du ju en egen väderstation och Netatmo har den definitivt snyggaste. Grundpaketet mäter temperatur och koldioxidhalt utomhus, och inomhus läggs även decibel till (inte för att det har något med väder att göra, men ändå). Som tillägg kan du skaffa fler sensorer för både inomhus- och utomhusbruk samt både en regnmätare och vindmätare. Allt kan läsas av var du än befinner dig i världen och du kan även använda andras stationer för att kolla det lokala vädret dit du ska (för det är ju såklart betydligt mer pålitligt än vad vädergubben på teve påstår).

Namn: Netatmo Weather Station
Pris: 1 599 kr
Webb: www.netatmo.com



Mångsidig boll
Visst, drönare är en sak. Men det är ju minst lika kul att bara leka med radiostyrda prylar. Sphero är en liten radiostyrd boll som är betydligt mer mångsidig än vad den först verkar. Utöver att bara kunna köra runt är den stark och tålig nog att köra hinderbana. För att den ska få fäste på gräs och annat otyg finns ett gummiöverdrag till bollen att köpa till för ytterligare skoj. Tåligheten i sig och gummiöverdraget ska även vara kraftigt nog för att bollen ska kunna användas som hundleksak. Och vad är mer semester än att låta en liten robotboll sköta underhållningen av Fido medan du kan slappna av i solstolen?

Ett inte lika tåligt alternativ, men definitivt det självklara valet för Star Wars-nörden, är Sphero-varianten av senaste filmens stora stjärna BB-8.

Namn: Sphero 2.0
Pris: 1 195 kr (1 600 för BB-8-modellen)
Webb: www.sphero.com



Digitala gröna fingrar
Sommarhalvåret är tiden då de flesta växter trivs som bäst av förklarliga skäl. Samtidigt kan det vara knepigt att hålla dem vid liv om det är ökentorka utomhus … eller helt enkelt om det är ökentorka i krukan inne till följd av att du är ute på stranden istället.

Parrot Flower Power är en lite plastpinne som ger dig gröna fingrar. Pinnen håller koll på temperatur, solljus, gödningsmängd och fuktnivåer kring den planta där den placerats. Tillsammans med den tillhörande appen och dess databas på 6000 olika växter har du sedan full rådgivning om hur allt från kompostlådans brännässlor till apelsinträdet ska pysslas om för att må som allra bäst.

Givetvis innefattar rådgivningen även en hel uppsjö olika påminnelsemetoder för att du ska komma ihåg att vattna dina plantor. Och om du ändå är igång och vattnar en blomma för att Parrots pinne påmint dig kan du ju lika gärna ta varvet runt och vattna resten medan du ändå är igång.

Namn: Parrot Flower Power
Pris: 559 kr
Finns på: www.cdon.com



Retrosommar
Att fotografera sina semesterminnen är lika gammalt som kameran självt (och ännu äldre om du råkade vara rik och kunde anställa målare för jobbet) och i dagsläget med minst en vettig kamera i varje telefon eller surfplatta blir det såklart en hel del extra bilder. Men att säkerhetskopiera dem till Dropbox eller Google Photos eller dela dem via Instagram eller Facebook kan ju ibland kännas lite flyktigt och aningen tråkigt.

För att ge dina minnen en lite mer fysisk förankring är riktiga foton betydligt roligare. Men istället för att skicka in dem för framkallning kan du lika gärna skriva ut dem själv i något som bäst kan beskrivas som en Polaroidkamera för moderna tider. Instax Printer spottar ur sig bilder liknande polarioidvarianterna från svunna tider, men är uppkopplad mot din mobil och de bilder du tar med den. Betydligt modernare än att släpa med sig en separat kamera och fortfarande ett sätt att göra något mer fysiskt av bilderna. Dessutom betydligt snabbare än att vänta på fotolabbens utskrifter.

Namn: Fujifilm Instax Printer
Pris: 1 590 kr
Webb: www.fujifilm.com

Filma allt
Ok, tidigare nämnda actionkameror har varit standard i rätt många år nu för att filma dina upplevelser. Nackdelen är att de enbart genererar tvådimensionell film. Framtiden stavas såklart 360-video som du kan avnjuta genom exempelvis ett par Google Cardboard-glasögon eller Samsungs Gear VR (om du har en kompatibel Samsung-telefon). På så sätt får du koll på hela miljön runt det som filmas och blir garanterat mer uppslukad av upplevelsen.

Bäst av de 360-kameror vi testat (och det börjar bli rätt många nu) och som pratar med både Android-lurar och Iphone är LG:s 360 Cam. Utöver det är LG:s mjukvara för att sy ihop det filmade materialet till en begriplig 360-video riktigt bra och det finns även ett brett stöd för att dela med sig av sina alster, oavsett om mottagaren har ett VR-headset att titta i eller ej.

Namn: LG 360 Cam
Pris: 2 500 kr
Webb: www.lg.com/se



Vattenskydd
Sommar brukar innebära en större exponering för vatten. Antingen för att vädergudarna beslutat sig för att tömma ett årsförråd från himlen just under dina semesterveckor, eller för att du frivilligt befinner dig nära vattensamlingar av olika slag eftersom det är varmt ute.

Vatten och elektronik går inte ihop speciellt mycket och vi är fortfarande långt från den dagen då all vår elektronik klarar av att bada. Därför kan det vara smidigt med antingen ett skal för telefonen, exempelvis Lifeproofs, som pallar med en simtur. Om det inte passar dig, eller om du har något annat som behöver vattenskyddas på stranden, kan det vara behändigt med ett eller flera vattentäta fodral att stoppa dina prylar i, samtidigt som eventuella pekskärmar och liknande går att använda genom plasten såklart.

Namn: Lifeproof
Pris: ca 700 kr
Webb: www.lifeproof.com



Namn: Vattentäta fodral
Pris: 99 kr
Finns på: www.coolstuff.se



Alljudet
Såvida du inte inhandlar nedanstående Hellas-lurar är sommarvärme och bygelhörlurar sällan speciellt bra kompisar om du vill undvika överhettning. Därför är ett par mångsidiga in-ear-lurar något som kan vara bra att titta på. 

Backbeat Go låter bra i alla lägen och sitter riktigt bra tack vare både in-ear-designen och ett par gummiöglor som krokas fast i örat. Även om lurarna är någorlunda fuktskyddade är de inte uttalade träningslurar. Istället är de gjorda för att kunna klara såväl träningen (eller helt enkelt bara svettiga sommardagar) som betydligt mer vardagliga situationer utan att du ska behöva handla två olika hörlurar.

Stort plus även för den medföljande bärväskan. Inbyggt i den finns nämligen ett batteri som gör att du kan ladda dina lurar medan de inte används och på så sätt få ut dubbla batteritiden innan de behöver laddas på riktigt.

Namn: Plantronics Backbeat Go 3
Pris: 999 kr
Webb: www.plantronics.com



Sommarlurar
Ja, det är ett par lurar avsedda för träning … Men det är inte poängen här. Urbanears fuktskyddade och trådlösa lurar är förvisso anpassade för träning och motion och du kan rycka av såväl kåpor och huvudband för att tvätta dem. Men grejen här ligger i designen av just kåporna och huvudbandet, som mest ser ut som om de sytts ihop från insidan av ett par slaktade badbyxor.

För även om du inte tränar innebär sommar för det mesta värme och hög temperatur. Då många bygelhörlurar är försedda med kåpor i skinn eller skinnimitation blir det helt enkelt som att gå omkring med ett par rejäla öronmuffar mitt i sommaren, vilket på inget sätt är speciellt bekvämt när du redan håller på och flyter bort i värmen.

Den slaktade badbyx-designen hos Hellas gör ett fenomenalt jobb med att faktiskt leverera fullt godkänt ljud, sitta som en smäck på huvudet och samtidigt vara luftiga nog att inte orsaka överhettning så fort du sticker ut näsan utanför huset. Samtidigt har de en helt knapplös design med pekkontroller som, hör och häpna, faktiskt fungerar riktigt bra.

Namn: Urbanears Hellas
Pris: 1 290 kr
Webb: www.urbanears.com