Smarta hemmet

 • Fitbit Charge 2 är väldigt behändig när det kommer till att hålla koll på din träning men förväntade dig inte att det är en ”smartklocka”.

 • Tile är en liten Bluetooth-tracker som ska hjälpa dig att hålla reda på nycklarna eller luren.

 • Det verkar som om Tomtom har svaret på vad som är nästa steg för stegräknarna.

Resultatet: Täckningstestet 2010

Delad seger i täckningstestet

Mobils stora täckningstest har aldrig varit jämnare men nu kan vi presentera resultatet. Tre och Tele2 delar segern för bästa mobila bredband och Telia tar hem segern för röstsamtal.

Publicerad:

8 jul 2010 - 08:42

Uppdaterad:

27 nov 2013 - 11:02

Det är tionde året som vi på Mobil genomför täckningstestet. I år har vi använt en avancerad mätutrustning från Ascom och är utan tvekan det mest omfattande testet som genomförs i Sverige. Vi genomför tiotusentals mätningar och mäter både röstsamtal och mobilt bredband. Resultatet av mätningarna blir omfattade uppgifter om röstsamtal, talkvalitet samt hur snabbt du kan ladda ner data med mobil eller dongel i datorn.

Från Kiruna i norr till Ystad i söder har Mobils testbil färdats för att ta reda på vilken eller vilka operatörer som är bäst.

Telia har traditionellt dominerat framför allt i norra Norrland och gör det även i år, även om Tele2 ligger tätt efter. Telia är bäst på både röst och data i norra Norrland medan Tele2 är bäst på röst och mobil bredband i södra Norrland.

I västra delen av landet är Telenor den som får bäst resultat på röstsamtal och Tele2 den som är bäst på mobilt bredband. Södra Sverige innefattar bland annat Malmö och Lund och där är Tre bäst på röstsamtal medan Telia är bäst på mobilt bredband.

Tittar vi på storstäderna så tar Tre hem segern i Stockholm och Göteborg, både för samtal och mobil bredband medan Telenor är bäst på både röst och data i Malmö.

Vi har även gjort ett test på tåg runt i Sverige och vill du koppla upp dig med datorn under tågresan är det Tre som ger de bästa hastigheterna från tåget. Vi har mätt på sträckorna Stockholm - Malmö, Stockholm - Sundsvall och Stockholm - Göteborg.

För hela Sverige då? Röstsamtal är det Telia som tar hem. Tele2 ligger tätt bakom och har precis som Telia väldigt jämn täckning över hela landet.

Testet av mobilt bredband är en strid på kniven och det slutar med en delad seger mellan Tele2 och Tre. Tele2 har ett jämt bra resultat över hela Sverige medan Tre är klart bäst i Stockholm och Göteborg och är det snabbaste mobila bredbandet där flest människor bor.

– Vi har bland annat gjort en del interna saker som satsningar på att förbättra vårt corenät och omkringliggande system, säger Niclas Palmstierna vd på Tele2.

– Det är kul att våra satsningar har gett genomslag även i oberoende tester.

Tre, som alltså fick dela på förstaplatsen med Tele2, är inte överraskade över sin vinst men desto mer förvånade över att de fick dela på den.

– Vi trodde att vi skulle vinna så jag är inte förvånad, möjligen lite förvånad att Tele2 knappat in enligt mätningen. Det är inget vi sett i våra egna tester, säger Peder Ramel på Tre som en kommentar till den delade segern.

Peder Ramel, vd för svenska Tre, var nöjd med resultatet.

Senaste Apple-testet

Färskaste Android-testet

Senaste Windows-testet

Spännande tillbehör

Senaste Samsung-testet

Senaste Sony-testet

Heta armband och klockor

Senaste telefon-testet

 
 • Microsoft och Alcatel

  En "gammal" Alcatel-mobil får nytt liv i Microsoft VR-förpackning.

  28 okt 2016 - 12:00
 • Modulära batterikungen

  Moto Z Play har andra kvaliteter än att bara vara snålvarianten på Motorolas modulära mobil. Batteritiden, framför allt.

  28 okt 2016 - 11:59
 • Uppdatering

  Ändringar för gruppsamtal och på gränssnittet ska göra Skype till en smidigare upplevelse.

  28 okt 2016 - 11:13

Mest kommenterat

Senaste testet

Hetaste apparna

Sidor

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!