Smarta hemmet

  • Fitbit Charge 2 är väldigt behändig när det kommer till att hålla koll på din träning men förväntade dig inte att det är en ”smartklocka”.

  • Tile är en liten Bluetooth-tracker som ska hjälpa dig att hålla reda på nycklarna eller luren.

  • Det verkar som om Tomtom har svaret på vad som är nästa steg för stegräknarna.

Nokias nya kameramobil

Det här är Nokia Lumia 1020

Lumia 1020 verkar vara mobilfotografens våta dröm, men kommer den att tilltala den breda massan?

Publicerad:

11 jul 2013 - 18:53

Uppdaterad:

11 jul 2013 - 18:53

Nokia har alltid satsat mycket på kameran i mobiltelefonen. Gamla Nokia N8 var länge ansedd som den bästa mobilen att ta foton med. Trenden har fortsatt men strategin har ibland varit mer än teknikdemonstration än mobiltelefoner som konsumenter faktiskt vill ha. Nokia 808, som lanserades i början på 2012 hade redan den en 41 megapixelkamera, men med Symbian innanför skalet var det ingen succé. 

41 megapixelkameran som sitter i nya Lumia 1020 är alltså andra generationens. Sin vana trogen har Nokia även den här gången använt Zeiss-optik och utrustat mobilen med en Xenon-blixt istället för en led-variant.  Föga förvånande finns det även en dedikerad kameraknapp.  

Fotograferingsappen är helt ny och heter Nokia Pro Camera. Den har en inställningsring med en del möjligheter som man vanligtvis hittar på systemkameror och inte i mobiltelefoner. Det går bland annat att ställa exponeringsnivåer, blixt, slutartid och Iso För dem som tycker att det är krångligt men fortfarande vill lära sig så har Nokia lagt med ”tutorials” i programmet.   

Tar två bilder samtidigt

När man tar en bild med kameran tar den egentligen två. Den ena är en fullt upplöst variant och den andra är en 5 megapixel-version som, tack vare att den inte ”väger” så mycket, ska vara enkel att dela med sig på exempelvis sociala medier som Facebook.

En av de kanske mest intressanta nyheterna är möjligheten att zooma in och ut i en bild efter att man har tagit den utan att tappa i bildkvalité.  Det kan till exempel vara bra om man vill räta ut en horisont. Har du zoomat in när du tog bilden så kan du zooma ut igen i efterhand eftersom mobilen sparar den samma bildinformation som den skulle göra om du inte hade zoomat in överhuvudtaget. 

Video kan kameran fånga i upp till 1080p och då kan man även zooma 4x. Vill man zooma 6x är även det möjligt men då får man leva med att videoinspelningen sker med 720p istället. 

Den optiska bildstabilisatorn i 1020 är också 2:a generationens och det som verkligen gör den unik är att den har kullager. 

Satsar även på ljud

Enligt Nokia ska Lumia 1020:s mikrofon, tack vare något de kallar för Nokia Rich Recordning, klara av ljudnivåer som är sex gånger högre än vad ”konventionella” smarta mobiler kan hantera. 

När det gäller övrig hårdvara så är det relativt imponerande men ingenting revolutionerande. Arbetsminnet är på 2gb, videosamtalskameran är 1,2 megapixel, skärmen är 4,5 tums Amoled-variant med en upplösning på 768 x 1280 pixel och den dubbelkärniga Snapdragon-processorn är klockad till 1,5 gigahertz. Det sistnämnda är alltså precis samma som i Lumia 920 och 925. 

Senaste Apple-testet

Färskaste Android-testet

Senaste Windows-testet

Spännande tillbehör

Senaste Samsung-testet

Senaste Sony-testet

Heta armband och klockor

Senaste telefon-testet

 

Mest kommenterat

Senaste testet

Hetaste apparna

Sidor

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!