Nokias nya kameramobil

Det här är Nokia Lumia 1020

Lumia 1020 verkar vara mobilfotografens våta dröm, men kommer den att tilltala den breda massan?

Publicerad:

11 jul 2013 - 18:53

Uppdaterad:

11 jul 2013 - 18:53

Nokia har alltid satsat mycket på kameran i mobiltelefonen. Gamla Nokia N8 var länge ansedd som den bästa mobilen att ta foton med. Trenden har fortsatt men strategin har ibland varit mer än teknikdemonstration än mobiltelefoner som konsumenter faktiskt vill ha. Nokia 808, som lanserades i början på 2012 hade redan den en 41 megapixelkamera, men med Symbian innanför skalet var det ingen succé. 

41 megapixelkameran som sitter i nya Lumia 1020 är alltså andra generationens. Sin vana trogen har Nokia även den här gången använt Zeiss-optik och utrustat mobilen med en Xenon-blixt istället för en led-variant.  Föga förvånande finns det även en dedikerad kameraknapp.  

Fotograferingsappen är helt ny och heter Nokia Pro Camera. Den har en inställningsring med en del möjligheter som man vanligtvis hittar på systemkameror och inte i mobiltelefoner. Det går bland annat att ställa exponeringsnivåer, blixt, slutartid och Iso För dem som tycker att det är krångligt men fortfarande vill lära sig så har Nokia lagt med ”tutorials” i programmet.   

Tar två bilder samtidigt

När man tar en bild med kameran tar den egentligen två. Den ena är en fullt upplöst variant och den andra är en 5 megapixel-version som, tack vare att den inte ”väger” så mycket, ska vara enkel att dela med sig på exempelvis sociala medier som Facebook.

En av de kanske mest intressanta nyheterna är möjligheten att zooma in och ut i en bild efter att man har tagit den utan att tappa i bildkvalité.  Det kan till exempel vara bra om man vill räta ut en horisont. Har du zoomat in när du tog bilden så kan du zooma ut igen i efterhand eftersom mobilen sparar den samma bildinformation som den skulle göra om du inte hade zoomat in överhuvudtaget. 

Video kan kameran fånga i upp till 1080p och då kan man även zooma 4x. Vill man zooma 6x är även det möjligt men då får man leva med att videoinspelningen sker med 720p istället. 

Den optiska bildstabilisatorn i 1020 är också 2:a generationens och det som verkligen gör den unik är att den har kullager. 

Satsar även på ljud

Enligt Nokia ska Lumia 1020:s mikrofon, tack vare något de kallar för Nokia Rich Recordning, klara av ljudnivåer som är sex gånger högre än vad ”konventionella” smarta mobiler kan hantera. 

När det gäller övrig hårdvara så är det relativt imponerande men ingenting revolutionerande. Arbetsminnet är på 2gb, videosamtalskameran är 1,2 megapixel, skärmen är 4,5 tums Amoled-variant med en upplösning på 768 x 1280 pixel och den dubbelkärniga Snapdragon-processorn är klockad till 1,5 gigahertz. Det sistnämnda är alltså precis samma som i Lumia 920 och 925. 

.

.

 

.