Chatt

Doktor Mobil svarade på läsarfrågor

Doktor Mobil har svarat på frågor från läsarna. Chatten i sin helhet finns här.

Publicerad:

10 feb 2012 - 16:06

Uppdaterad:

10 feb 2012 - 16:06

hansu_sthlm: nokia backar väll upp symbian till minst 2016? så visst finns det företag som backar upp det os:et ?? och innan 2016 kommer så är väll dagens lurar rätt så kassa ialla fall ?? med tanke på killen som fråga om mobil uitan socialt skit osv men med bra kamera , med belle uppdateringen har den ju blivit hur grym som helst , inte som du sa för några veckor sen att det bara blir en liten förbättring lite mer konkreta svar och inte så partiska vore ganska trevligt , annnars helt rätt olika personer olika behov olika lurar

Dr Mobil: Hej! Även om Nokia har sagt att de ska stödja Symbian fram till 2016 så är det Windows Phone 7 som de satsar på framöver. Jämför med Microsoft som stödjer Windows XP fram till 2014, men den som väljer system idag kanske hellre satsar på Windows 7.

Loomia: När kommer bank-apparna till Lumia-mobilerna? Och varför har Windows-mobilerna BAKÅT-knappen? VARFÖR??? Är dom dumma i huvve? Varför en bakåtknapp på en pekskärmsmobil? Aja, skitsamma - jag kommer ändå inte köpa en sån =P Men nyfiken ändå...

Dr Mobil: Nordea, Handelsbanken och Skandiabanken finns i Windows Phone idag. Det här med bakåtknappen är nog mest en personlig grej vad man tycker om. Som komplement kan du ju hålla in tillbakaknappen för att hoppa mellan appar om du föredrar det.

Daniel: Jag ska låsa upp min iphone 4. Den är i dag operatörslåst till 3 och jag har tele 2! Vilken typ av upplåsning skulle du rekomendera för detta? Finns olika typer av jailbreaks? mvh Daniel

Dr Mobil: Det absolut bästa är att höra av sig till operatören som låst telefonen. Eventuellt kan du betala några hundra för att de ska låsa upp den. Går inte det är jailbreak och sedan upplåsning den vägen alternativet, men hur det går till beror på vilken version av operativsystemet som du har. Jailbreak innebär ju förutom möjligheterna att installera lite andra program även att du inte kan uppdatera din telefon när Apple släpper uppdateringar.

HotAir: Är NFC (Near Field Communication) på gång att bli en framtida standard kring betalningar med mobil? Vilka fler telefoner förutom Nexus har denna teknik?

Dr Mobil: Det är i alla fall vad såväl kortföretagen som övriga branscher vill få det till, även om det är en bit kvar. NFC Börjar dyka upp i allt fler telefoner, men troligen kommer vi att få se den lite bredare lanseringen av sådana telefoner på Mobile World Congress i slutet av månaden.

bert: Varför kan man inte avinstallera vissa appar?

Dr Mobil: Hej! Ofta är det tillverkaren som valt att vissa appar inte ska gå att ta bort från systemet. 

Mia: Ett förtydligande på Mats-Eriks fråga gällande LTE mobiler och sim-kort. Behövs det alltså ett speciellt sim-kort till 4G mobilen om du ska nyttja 4G-nätet?

Dr Mobil: Ja, då behöver du ett speciellt sim-kort från din operatör som gör att du även får tillgång till 4G-nätet.

JdZ: Varför säger du att det inte blir en förbättring av kameran i Nokia Belle??  Det blir det visst, bland annat får man nu stöd för 30fps för videoinspelning. 

Dr Mobil: Såvitt jag minns kom det en separat kamerauppdatering av N8 strax efter att Anna släppts som åtgärdade den funktionen bland annat. 

Markus: Vet du om templerun kommer ett komma till Android och när?

Dr Mobil: Enligt utvecklaren är det på gång. Men de har tyvärr inget exakt datum utan hälsar via sin Facebooksida att de jobbar så hårt de kan på en Androidversion.

Jakob: Hej, IOS eller Android? :)

Dr Mobil: Hur långt är ett snöre? Helt omöjligt att svara på bara rakt av. Det beror helt på dig och vilka preferenser du har.

Robin: Kommer android 4.0 till sony ericsson active?

Dr Mobil: Enligt Sony Ericsson ska den uppdateringen komma framåt maj ungefär. Läs mer på: http://www.mobil.se/articles/sony-ericsson-ics-i-mars-eller-april-1.496824.html

Olle: Hejsan har en ipad och jag undrar hur man ska kunna se filmer på sin ipad och behövs det något program?

Dr Mobil: Ipads egna videospelare fungerar hyfsat så länge videofilerna har rätt format. På App Store finns det däremot en hel del videospelare som stödjer betydligt fler format, både sådana som kostar pengar och gratisalternativ. Installera någon av dem och för över filmer via Itunes så ska det funka prima.

Jonas: Finns det och behövs det firewall och antivirusprogram till iPhone?

Dr Mobil: Inte i dagsläget. Eftersom Iphone kör appar på ett lite annorlunda sätt finns det inte riktigt möjlighet till varken det ena eller det andra. Samtidigt gör det också att den typen av skydd i de flesta fall inte behövs heller.

Olle: Hejsan har en ipad och jag undrar hur man ska kunna se filmer på sin ipad och behövs det något program?

Dr Mobil: Ipads egna videospelare fungerar hyfsat så länge videofilerna har rätt format. På App Store finns det däremot en hel del videospelare som stödjer betydligt fler format, både sådana som kostar pengar och gratisalternativ. Installera någon av dem och för över filmer via Itunes så ska det funka prima.

john e: hej!jag har en nokia n8 som jag har uppdaterat med nokia belle,jag har läst att det finns wigets i fem olika storlek,hur ändra man på storlek på wigets och kan man download nya,tack på för hand john.

Dr Mobil: Hej! jag har inte hittat någon väg att själv ändra storlek på dem. Däremot kan utvecklare göra widgetar med flera olika storlekar. För att hämta fler kan du trycka på Ovi-store ikonen, den ser ut som en liten kasse längst ned i menyraden i samma meny där du lägger till de widget som du redan har i telefonen.

Martin: Undrar om det finns någon svensk operatör som stödjer Blackberrys tjänster?

Dr Mobil: Hej! Jodå, Tre, Telenor och Tele2 

HotAir: Är Dr Mobil lika hemlig som The Stig i TopGear?

Dr Mobil: Vad är det som säger att vi inte är en och den samme?

Erik: Kan man ändra sitt tele nummer på sin android mobil? har en htc legend

Dr Mobil: Nej, sånt styrs av din operatör och är inget som går att ändra på via telefonen.

Björn: Hejsan. Jag har en Nokia N8, och nu den 8:e Februari så kommer nya uppdaterinen "Belle". Då är min fråga, Blir det någon förbättring i Kameran med den här uppdateringen och vad är det som kommer att bli bättre? :)

Dr Mobil: Hej! Belle-uppdateringen innebär ingen förbättring av kameran i N8. Gällande de andra uppdateringarna som Belle innebär kan du läsa mer här: http://www.mobil.se/nyheter/nu-finns-symbian-belle-att-ladda-ner-1.50097...

Hans Jönsson: Min Motorola Razr blir varm och slår av sig,Det blir bara att man sitter och knäpper  på telefonen, har du hört om flera har samma beskymer.

Dr Mobil: Vissa ägare av Razr verkar ha upplevt samma problem, ingen av de testexemplar vi haft inne har däremot blivit onormalt varm. Ett tips som verkar fungera för vissa är att köra en fabriksåterställning på telefonen, då vad det än är som får processorn att jobba för högvarv ibland verkar fixa till sig. Om det inte hjälper är det nog bäst att du kontaktar Motorolas support.

Razr: När kommer ics 4.0 till motorola razr?

Dr Mobil: Motorola har sagt att en uppdatering ska komma under första kvartalet i år, men något mer exakt datum har de inte angivit

Osmart: Vilket mobil-OS skulle du rekommendera om man INTE använder sig av "osociala" medier som Facebook, Twitter o sån där skit? Finns det NÅGOT argument som talar för Windows Phone? Du får dessa system av välja på: iPhone, Android, Windows Phone, Bada, Symbian, MeeGo, och dina egna wild cards. Mobilen skall funka bra ihop med datorer och andra prylar, sms, mms, samtal, bra kamera (med LED/Xenon), osv osv...

Dr Mobil: Det är inte så enkelt att tipsa om en mobil utifrån egenskaper den inte ska ha. Vill du ha en riktigt bra kamera med riktigt blixt är det till exempel fortfarande bara Nokia N8 som erbjuder det. Men personligen skulle jag inte satsa på ett system som Symbian som inte har någon tillverkare som backar det längre. Rimliga alternativ ur den aspekten är väl bara Ios, Android och Windows Phone. Har du ett hem med många Appleprylar är Ios ett bra val. Har du istället prylar som stöder DNLA för att strömma media så är en Android med DNLA stöd ett bättre val.

Eddie: hmm... såg att du skrev nedan att SonyEricsson xperia Mini har kamera för videosamtal? Detta stämmer ej, enbart Xperia Mini Pro har detta :)

Dr Mobil: Sorry, det stämmer. Det är bara Mini Pro som har videosamtalskamera.

Anders: hej doktorn.Kommer android 4.0 komma till samsung galaxy s?

Dr Mobil: Det tror jag tyvärr inte, den finns inte med bland de modeller som Samsung hittills har sagt ska få 4.0 och ju längre tiden går desto mindre sannolikt är det att man lägger till den bland modellerna som ska uppgraderas.

Alexander: Äger en Iphone 4 som är låst till Telenor. Jag skulle dock vilja låsa upp denna, men operatören vill ha 350 spenn för upplåsningskoden.  Jag anser det är ett jävla pris och jag undrar om operatörerna har monopol på att låsa upp Iphone? Är utav den bestämda uppfattningen att långa bindningstider och låsta telefoner borde förbjudas. Det är ett konkuranshinder.

Dr Mobil: Nej, det finns andra som kan låsa upp Iphone, men Apple vill nog gärna att det bara görs av operatörerna. Håller med om att bindningstider och operatörslåsningar verkligen kan ifrågasättas och flera länder har infört lagar mot för långa bindningstider och operatörslåsta produkter.

Mats-Erik: Hej. Jag har en fråga angående LTE mobiler. Går det att köra ett 3G SIM kort i en LTE mobil eller måste det vara ett 4G SIM kort?

Dr Mobil: Det går bra med ett 3G-kort om du nöjer dig med att använda 3G-nätet

mercury: Ljudet helt täppas för att högtalarna ligger på bakre delen av telefon och ljudet täppas om telefon ligger på bordet. Kommer blivande Android telefoner ha högtalarna på rätt ställe som har i dag Iphone 4 S ?

Dr Mobil: Hej! Olika tillverkare av Androidtelefoner kommer säkert att ge högtalaren olika placering även i framtiden. 

Tobbe: Har en Xperia Arc sedan den lanserades men börjar reta mig mer och mer på storleken. Har svårt att skriva sms på den med en hand och önskar någon mindre mobil. Tittat på Neo och Ray men skulle vilja ha flera alternativ. Frontfacing camera är ett krav! Tips?

Dr Mobil: Hej! Vill du ha något lite smidigare och vill stanna i Sony (Ericsson)-familjen så är väl just Ray ett bra val. Riktigt små är ju annars Sony Ericsson Mini och Mini Pro som har kamera för videosamtal och där du lätt når med tummen över hela skärmen.

IceMan: När kommer den första Tizenmobilen?

Dr Mobil: De som laddat ner Samsung utvecklarverktyg har kunnat se en bild på en Tizen-mobil som liknar Samsungs Galaxy S-modeller. Om det blir den första mobilen är långt från säkert, men en kvalificerad gissning är att man visar upp en sådan i mars eller april och släpper den till sommaren.

Chriiis: Skulle ni kunna skriva en artikel om att välja headset beroende på vilket telefonmärke man använder?

Dr Mobil: Hej! Jag ska föra tipset vidare till Mobils redaktion.

WP?: Vilken är bäst, Samsung Omnia W eller Htc Radar, i multimedia- och musiklyssnar-syfte? Är det fortfarande lönt att satsa på någon av dessa eller är det bättre att vänta och se vad som erbjuds på MWC, alternativ kan priserna tänkas sänkas strax efter den mässan?

Dr Mobil: Vänta eller inte är svårt att svara på. Men det dyker upp endel kul nya Windows Phone 7-telefoner just nu så det kan vara värt att titta även på andra modeller tycker jag. Håll gärna utkik efter Mobils Windows Phone tidning som snart finns i butik.

Smart: Hur fick du Doktors title?

Dr Mobil: Jag fick inte, jag tog :)

simon gebre: nästa uppdatering till htc?

Dr Mobil: Hej! Se svaret till Yahyah nedan.

Conny: Kan man ställa in favoriterna i bokstavsordning i IPhone mobilen, så att internet sidorna som du har sparat kommer i rätt ordning  

Dr Mobil: Du kan klicka på "Ändra" och sortera själv manuellt, men inte få det sorterat automatiskt tyvärr. De tillkommer i den ordning du lägger till dem.

yahyah: hej. jag undra när htc ska släppa 4.0 och tror du om jag kommer kunna få den till htc xl

Dr Mobil: Hej! HTC har sagt att de ska börja uppgradera sina modeller till Android 4.0 i slutet av mars. Första lurarna på tur är HTC Sensation,  HTC Sensation XE och just HTC Sensation XL. Senare under året ska samma uppdatering komma till bland annat  HTC EVO 3D,  HTC Incredible S, HTC Desire S och HTC Desire HD.

.

.

 

.