13 miljarder euro

EU kräver Apple på rekordsumma

Irland och Apple kommer att överklaga Europakommissionens beslut om att mobiltillverkaren måste återbetala, vad som av kommissionen anses vara, uteblivna skattepengar.

Publicerad Uppdaterad

Europeiska Unionens konkurrenskommissionär Margrethe Vestager sade vid en presskonferens att Apples skattelättnader i Irland är illegala och därför måste Apple betala tillbaka upp till 13 miljarder Euro, plus ränta. Apple är inte det första företaget som har haft skattetvister med Europakommissionen, men aldrig förut har det rört sig om så här stora summor. 

”Apples skattelättnader i Irland är illegala. De två skattebeslut som tagits av Irland har på konstgjort sätt minskat Apples skattebörda i mer än två decennier, i brott mot EU:s statsstödsregler. Apple måste nu betala tillbaka vad de tjänat på dessa fördelar, närmare bestämt upp till 13 miljarder Euro plus ränta.”, sade Vestager.

Margrethe Vestager sade också att EU håller på att granska andra amerikanska företag, som exempelvis Amazon och McDonalds, och att det sker inom hela EU, inte bara i Irland. Hon uppmanade även övriga EU-länder att ”ta en titt [på skattereglerna] för att se om lärdomar kan dras från fallen med Apple, Fiat och Starbucks”. Europakommissionen anklagade Irland och Apple för felaktiga skattelättnader redan för två år sedan, 2014.

Både Apple och Irland kommer att överklaga beslutet. 

”Den Europeiska kommissionen har lanserat ett försök att omskriva Apples historia i Europa, ignorera Irlands skattelagar och i processen bryta upp det internationella skattesystemet. Kommissionens fall handlar inte om hur mycket Apple betalar i skatt, det handlar om vilken regering som samlar in pengarna. Det kommer att ha en djup och skadlig effekt på investeringar och skapande av jobb i Europa.”, meddelar Apple i ett uttalande, enligt Reuters. 

En som delar Apples åsikt är Irlands finansminister Michael Noonan. 

”Jag är djupt oense med kommissionen. Det här beslutet lämnar mig med inget annat val än att söka kabinettstöd för en överklagan. Det är nödvändigt för att skydda vårt skattesystems integritet, att ge skattesäkerhet till företag och för att utmana intrånget av EU s statsstödsregler i självständiga medlemsstaters skattesättning”.   

Det kan tyckas konstigt att Irland inte skulle vilja ha 13 miljarder Euro ”i fickan” men om EU i slutändan får igenom beslutet så kommer det slå hårt mot Irland. Landet riskerar då att utländska företag kommer att fly, vilket i det långa loppet kommer att kosta Irland mycket mer än vad Apples, enligt EU, uteblivna skatt ger. Dessutom vill Irland själva bestämma vilka skatter de tar ut. 

Även Washington har uttryckt missnöje med EU:s skattegranskning av amerikanska företag i Europa. 

Källa