5 kronor per megabyte

EU vill sänka mobildatapriserna

Efter att ha satt tak på kostnader för samtal och SMS skjuter nu EU in sig på datatrafiken. Enligt uppgift siktar man på ett pris på ca max 5 kr per megabyte data.

Publicerad Uppdaterad

EU-kommissionen väntas lägga fram ett förslag i veckan för fortsatta regleringar av telefonikostnaderna inom EU. Financial Times säger sig dock ha kommit över innehållet i förslaget redan nu, och enligt det är man denna gång ute efter att sänka kostnaderna för att använda datatrafik i främmande EU-land.

Enligt EU-förslaget ska det från och med den 1 juli 2012 inte kosta mer än 0,9 euro (cirka 10 kronor efter valutaomvandling och moms) per megabyte att använda data inom EU. Sedan ska priset sänkas ytterligare till 0,5 euro per megabyte år 2014. Det är inte bara betydligt billigare än vad datatrafik inom EU kostar i dag, det är dessutom mindre än vad de flesta svenska operatörer tar för datatrafik inom landet.

Det finns faktiskt redan i dag prisrestriktioner för hur mycket data får kosta inom EU. Priset är satt till 0,5 euro per megabyte, men det är så kallat grossistpris, det vill säga det mesta den utländska operatören får ta ut av din operatör för datatrafiken. På detta tillkommer din operatörs eget pris för data och moms, vilket blir ett faktiskt pris på ca 20 kr/megabyte.

Av större betydelse är kanske taket på 50 euro per månad som operatörerna får ta ut. Det skyddar privatpersoner mot chockräkningar för data (för företagskunder gäller nte dessa regler). Till skillnad för de pristak vi har i Sverige (typiskt sett 9-19 kr per dag) får man dock inte fortsätta surfa utan extra kostnad efter det, utan datatrafiken stryps om man inte ger besked att man vill fortsätta surfa. Det framgår inte om EU vill ändra reglerna för detta pristak i det kommande förslaget.

De senaste prisregleringarna från EU trädde i kraft den 1 juli, det vill säga i fredags. Enligt EUs nya regler får det inte kosta mer än 0,35 euro per minut att ringa och 0,11 euro per minut att ta emot samtal inom EU. På detta tillkommer moms. Det står förstås också operatörerna fritt att hålla ännu lägre priser. Telia och Telenor har satt sina EU-priser till 3,89 kr/minut, Tre till 3,85 kr och Tele2 3,75 kr.