Samsungs toppchipset

Exynos 9 officiell

Samsung har officiellt lanserat Exynos 9 8895, chipsetet som förmodligen kommer sitta i de Galaxy S8 som släpps hos oss.

Publicerad Uppdaterad

Samsung Galaxy S8 väntas suga upp hela den första leveransen av Qualcomms toppchipset Snapdragon 835, men S-serien har levererats med Qualcomm-chipset eller Samsungs egna Exynos-chipset mer eller mindre från början, och det brukar vara Exynos-varianterna som kommer hit till Sverige.

Exynos 9 8895 tillverkas liksom Snapdragon 835 i en 10-nanometersprocess, förmodligen också i samma Samsungfabriker eftersom Samsung står för produktionen av Snapdragon 835. Processen ska ge upp till 27 procent högre prestanda till 40 procent lägre strömförbrukning jämfört med den 14-nanometersprocess som användes i förra årets toppchipset.

Chipsetet är försett med åtta processorkärnor, fyra egenutvecklade av Samsung och fyra Cortex-A53 (klockfrekvenser har man inte angett). Grafikkretsen är en Mali-G71. Chipsetet ska stödja skärmar med 4K-upplösning, videouppspelning i 4K med 120 bilder per sekund och dubbla kameror på upp till 28 megapixel.

Intressant är att Samsung försett chipsetet med ett modem som stödjer LTE Carrier Aggregation med upp till fem band, vilket i teorin ger datanedladdning på en gigabit per sekund givet att operatörerna har råd med sådan lyx. Qualcomm lanserade själva ett sådant modem i går, och det kommer dröja innan det sitter i ett Snapdragonchipset, Snapdragon 835 har föregående generations modem.

Exynos 9 8895 har även en särskild inbyggd processor för autenticeringsfunktioner som fingeravtryck eller ögonskanning, som därmed lär gå fortare.

Samsung meddelar att chipsetet redan är i massproduktion, så att det kommer att sitta i Galaxy S8 kan vi nog utgå från.

Källa