9 av 10 använder wifi på semestern

Få känner till risker med wifi-surf

Många surfar via wifi på semestern men inte alla känner till riskerna.

Publicerad Uppdaterad

Enligt en ny undersökning, framtagen av Sifo på uppdrag av säkerhetsföretaget Kaspersky Labs, använder tre av fyra svenskar sig av wifi för att surfa utomlands under semestern och stänger av dataroamingen för att slippa extraavgifter.

Samtidigt är det en hel del användare som inte känner till riskerna med att använda publika nätverk. Andra som är anslutna till samma trådlösa nätverk kan nämligen fånga upp informationen som skickas i nätverket, vilket innebär att mejl, bilder, dokument och annan information som skickas av användarna kan hamna i fel händer.

– För personer med rätt kunskaper är det inte särskilt svårt att avlyssna trafiken i publika wifi, även om nätverket är lösenordskyddat. Man kan till och med utnyttja det trådlösa nätverket för att infektera en användares mobiltelefon eller surfplatta med ett skadligt program, säger David Jacoby, säkerhetsforskare på Kaspersky Lab, i ett pressmeddelande.

Av de tusen personer som tillfrågades i undersökningen svarade nästan tre av tio tillfrågade att de inte kände till riskerna med att surfa över ett publikt trådlös nätverk.

För att undvika att information hamnar i fel händer när du använder dig av okända publika nätverk kan du bland annat se till att stänga av appar eller program som automatiskt loggar in på olika tjänster när din enhet får internetåtkomst. På så vis minskar du risken för att inloggningsinformation och lösenord hamnar i fel händer.

En metod för att skydda trafiken från din enhet är också att sätta upp en krypterad IP-tunnel som trafiken skickas igenom. För både Android och Ios finns det gott om appar för ändamålet, och i Windows Phone 8.1 finns det också stöd för det.

Källa