Mobil på IFA-mässan i Berlin

Första intrycken av nya Lumia

Det var en ny funktion i mjukvaran som såg mest lovande ut när Microsoft visade nya Lumia.

Publicerad Uppdaterad

Nu har jag testat flera av de nya funktionerna i uppdateringen Lumia Denim som kommer i slutet av året och det är nog kamerafunktionen Rich Capture som ser mest lovande. Den kombinerar HDR-läge och användningen av blixt och låter dig välja den bästa kombinationen i efterhand. Jag får inte möjlighet att testa det live här i Berlin, men jag får se bilder som tagits och vad man kan göra med dem. De flesta av personerna som visar kamerafunktioner här kommer för övrigt från Microsofts utvecklingskontor i Lund.

Av de bilder jag får se är en bild tagen i en tunnel på vilken jag testar att växla mellan fullt HDR-läge och ingen HDR-effekt. Man drar i ett steglöst reglage och bilder som med HDR annars har en tendens att få onaturliga färger känns som de här kan se ut mera som man minns ögonblicket. Samma sak gäller när man använder funktionen för att justera blixtanvändningen i efterhand. Bäst resultat får man oftast med ett mellanläge av blixt och utan blixt.

Det här var första gången som Microsoft bjöd in till lansering av mobiler och namnet Nokia nämndes ytterst få gånger under presskonferensen. Utöver mjukvarunyheterna och funktioner som kommer även till redan lanserade modeller släpptes förstås även nya telefoner. 

Nokia Lumia 735
I handen känns Nokia Lumia 735 (ja telefonerna heter fortfarande Nokia Lumia) liten och tunn, den är helt klart en förkrympt Lumia 920. Lumia 735 är modellen med 4G och trådlös laddning medan 730 i stället har dubbla simkortplatser men får nöja sig med uppkoppling i 3G-hastighet. Under presskonferensen pratades det mycket om innovation inom såväl hård- som mjukvara, men det är inte det bestående intrycket efter att man som kortast har testat de nya telefonerna.

I Nokia Lumia 735 är selfie-kameran den stora nyheten. Du använder den med hjälp av en speciell app som förutom att använda främre kameran även ger dig möjlighet att lägga på filter och försköningsfunktioner som större ögon, ta bort rynkor och göra tänderna vitare. Inget av det här är egentligen funktioner som har saknats tidigare, det Microsoft i huvudsak vill konkurrera tydligare på är pris snarare än på funktioner. De ständiga jämförelserna med Apple och Samsung relaterat till pris under presentationen antyder nästan att Microsoft själva är osäkra på hur väl funktionerna står sig i konkurrensen. 

Nokia Lumia 830
Om Lumia 730 var en förkrympt Lumia 920 så är Lumia 830 en förkrympt Lumia 930. Här är prispressen ännu tydligare. Telefonen tycks ha bra förmåga att ta bilder i sämre ljusförhållanden, även om jag inte får möjlighet att testa det i praktiken här. Jämförelserna Microsoft själva gör under presskonferensen var dock riktigt tveksamma eftersom de görs mot telefoner (Apple Iphone 5S respektive Samsung Galaxy S5) som lanserades för ett respektive ett halvår sedan. Pureview-varumärket är visserligen inte kopplat direkt till mobilkamerans antal megapixel, men med de tio megapixel som Lumia 830 har känns det lite som om Pureview-varumärket urholkas. Likheterna med tidigare modeller från Nokia är många, priset är lägre är en sammanfattning av våra intryck.

Kommande uppdatering och Lumia 1020
Nokia har visserligen släppt flaggskeppet Lumia 930 som fortfarande, dagens lanseringar till trots, får betraktas som Microsofts flaggskeppsmobil nummer ett. Lumia 1020 med 41 megapixel har dock ännu inte fått någon regelrätt efterföljare. Därför frågade jag Karl från Microsoft i Lund där de jobbar med just mjukvara och kamera om varför Lumia 1020 inte får uppdateringen med de nya kamerafunktionenerna (Rich Capture) och om den är ett glömt kapitel i och med att den inte nämndes som en av flaggskeppsprodukterna. Svaret blev att Lumia 1020 fortfarande och trots det är en bra kameramobil, följt av ”Inga kommentarer”.