Annons

Supermobil för under 3000 kr

Första intrycket av Oneplus One

Oneplus lovar en mobil som ska vara lika bra eller bättre än vad Sonys, Samsungs och HTC:s bästa kan erbjuda men till ett pris under 3000 kronor. Så här långt i testandet uppfyller den löftet.

Publicerad Uppdaterad

Den kinesiska tillverkaren Oneplus har med smart marknadsföring lyckats skapa en hype kring sin första mobil One som nu börjar säljats. För att köpa den måste du ha en inbjudan och ställa dig i kö för ett exemplar.

Å andra sidan lovar Oneplus One mer än bara en hype. Framför allt lovar de en mobil med toppegenskaper på alla områden för en betydligt mindre peng än vad du behöver betala de etablerade tillverkarna. Versionen med 16 GB lagringsminne kostar 2500 kronor (inklusive moms och frakt), och 64 GB-versionen 2850 kronor direkt från tillverkarens hemsida. Det kan jämföras med Sony Xperia Z2, som, om du köper den med två års bindningstid hos Tele2, kostar 3600 kronor. Prisskillnaden är alltså inte så fantastiskt stor som det först kan verka, även om du i det senare fallet naturligtvis låst upp dig med ett mobilabonnemang också.

Vi har hursomhelst köpt ett exemplar för test, och efter ett par timmar har vi än så länge inte hittat något där Oneplus One inte uppfyller det högt ställda löftet.

Men det är en stor mobil. Längd, vikt och skärmstorlek ligger alla närmare Samsungs phablet Galaxy Note 3 än flaggskeppsmodellen Galaxy S5. Förhandsinfon när den "gömde sig" bakom en Xperia Z2 som är en mindre mobil var snudd på falsk marknadsföring. Den rundade formen gör i alla fall att telefonen upplevs tunnare än vad som framgår av måtten.

Baksidan är av sandpapper - ok, den är inte av sandpapper, det bara känns så - och det tar en stund innan man slutar tro att den ska smula av sig varje gång man håller i mobilen. Ingen kan i alla fall påstå att Oneplus One är hal att hålla i. Byggkvalitén känns exklusiv med tanke på prislappen, men jag saknar en kameraknapp utöver av/på och volymknappen.

Den 5,5 tum stora IPS-skärmen har upplösningen 1920 x 1080 pixel vilket ger en skarp bild utan minsta pixlighet. Den är också ljusstark om man vrider upp den till maximal ljusstyrka, men den automatiskt justerade ljusstyrkan är för svag för mitt tycke. Detta kan man dock ändra i inställningarna. Ja, oj vad man kan ändra det! Du får upp en lång lista över skärmens ljusstyrka vid olika luxtal som du kan justera och ser även vilken ljusnivå du har just nu för referens. Detta är kontrollfreakets dröm.

Det här för oss till telefonens system, som är Android med skalprogramvaran Cyanogenmod. Cyanogenmod var ursprungligen en av entusiaster förbättrad version av Googles standardgränssnitt, och även om det nu är en kommersiell produkt har det fortfarande lite karaktär "av nördar, för nördar". Överdådet av inställningar är ett exempel, ett annat är equalizern som lyfts fram på startskärmen, där du på samma sätt har detaljkontroll över mobilens ljud. Klart är att menyerna reagerar utan minsta spår av lagg.

Vi har kört ett batteri prestandatester på mobilen, och i de flesta placerar den sig bland de bästa resultat vi uppmätt på en mobil, även om marginalen till Samsung Galaxy S5 inte är stor. Den version vi testar är 64 GB-modellen, där 55 GB är tillgängligt för användaren. Mobilen saknar helt plats för minneskort, vilket känns fullt acceptabelt på 64 GB-varianten, men en varningsflagg måste hissas här för 16 GB-varianten. Bättre att kosta på sig ett par hundralappar till.

Vi har givetvis bara hunnit skrapa på ytan på telefonen de timmar vi haft den och ett fullständigt test av Oneplus One, där vi bland allt annat även mätt batteritiden och testat kameran utförligt, kommer. Är det något ni vill att vi ska titta extra noga på? Skriv i kommentarsfältet i så fall!