Monsterkamera

Första intrycket av Panasonic CM1

Världens tunnaste kommunikationskamera kallar Panasonic den för. Mobil med riktigt fet kamera säger vi och nu har vi fått känna på den.

Publicerad Uppdaterad

Det är väl inte så konstigt att Panasonic kallar CM1 för en kommunikationskamera, då det är just kameran som är i fokus precis hela tiden och att det samtidigt råkar vara en fungerande Androidtelefon är mest sekundärt.


Om du missat vad det handlar om så har Panasonic stoppat in en kamerasensor på hela en tum i enheten, vilket är något som normalt hittas i de lite dyrare kompaktkamerorna snarare än i en telefon.


Den enhet vi fått in till kontoret åtföljs av en hel del ”men” som vi får ha i åtanke vid vår första bekantskap med luren. Det är ett så kallat working sample, alltså ett väldigt tidigt exemplar som mer eller mindre skruvats ihop för hand mest för att visa att det går och att det fungerar. Utsidan ser ut ungefär som den kommer att göra när telefonen släpps i april, men det är också allt. Sensorn till kameran sitter där, men någon Leica-lins som den färdiga produkten ska ha finns inte, utan här är det mer eller mindre första bästa plastbit som sitter där bara för att det ska se korrekt ut. Ungefär samma sak gäller med mjukvaran, som konstant kraschar och väldigt uppenbart saknar en hel del kalibrering i många av kameralägena. Längs ena sidan sitter en klisterlapp som talar om för oss att vi under inga omständigheter får använda wifi i Japan eller sätta in någon form av Sim-kort i enheten. Helt enkelt ett väldigt tidigt exemplar som mest ger oss en känsla för hur den slutgiltiga produkten kommer att se ut och fungera, men som på inget sätt är representativ för densamma.






Med det sagt får vi ändå säga att det är en väldigt intressant enhet vi har att göra med. Måtten är som väntat rejält tilltagna för att allt ska få plats, även om vi skulle räkna bort det utstickande objektivet på baksidan. Ena sidan rymmer fack för minneskort och Sim-kort samt uttag för en laddningsdocka och den andra innehåller knappar för ström- volym och kameradelar. Baksidan (och bakgrunden i Android) är av fejkläder i gummerad plast (med betydligt bättre känsla än Samsung dito på Note-enheterna) i likhet med hur många andra Panasonic-kameror sett ut de senaste åren. På det stora hela känns det faktiskt väldigt mycket som en välbyggd kompaktkamera och att det skulle råka finnas en telefon med i bagaget är inte helt och hållet uppenbart.


När vi ändå pratar telefondelen handlar det om ett ganska rent Android (4.4.3) med kameramjukvaran som egentligen enda påläggsapp. Just kameramjukvaran tar givetvis en hel del från Panasonics övriga kameraprodukter och du hittar en hel del inställningar här som inte riktigt är standard för mobilkameror.

Även om det är okalibrerad mjukvara och fel lins på enheten var vi ju givetvis ändå tvungna att ta några bilder för att se hur det ser ut. Resultatet med kamerans autoläge är faktiskt riktigt bra trots att det är långt ifrån en färdig produkt, särskilt när det kommer till skärpa i bilderna. 

Delar av kameragränssnittet
Delar av kameragränssnittet
Exempelbild från okalibrerat working sample av Panasonic CM1

Det ska bli riktigt spännande att se vad CM1 i färdigställt skick klarar av när det kommer till att ta bilder. För våra initiala intryck får oss att tro att det här kan bli en av de absolut vassaste mobilkameror vi testat.