Laser i kameran

Första intrycket: LG G3

Skärmen är väldigt högupplöst och skarp. Klicka vidare i bildspelet för att se mer av telefonen och exempelbilder från kameran.
Baksidan är inte i metall, men ger inte alls något plastigt intryck.
Knockcode och Smart Notice är två av tjänsterna som LG integrerat i LG G3.
Exempelbild från kameran i LG G3: Tanken är att LG G3 ska kunna ta bilder snabbt.
Exempelbild från kameran i LG G3: Framförallt när du tar närbilder visar kameran i G3 sin styrka.

Flaggskeppet LG G3 har kommit in för test och vi har tagit en närmare titt på några av de mer intressanta funktionerna.

Publicerad Uppdaterad

Redan under lanseringen i London när telefonen presenterades kunde vi testa telefonen, men det är så klart enklare att skapa sig en uppfattning av telefonen när vi nu har den på plats i Sverige. En sak som skiljer sig är att vi nu upplever telefonen som snabbare. De testexemplar som fanns på plats under lanseringen och som då var tillgängliga för journalister var fyllda med gratisappar, något som LG undvikit i LG G3 som kommer hit till Sverige. Faktum är att telefonen är befriande fri från onödiga gratisappar. Ett fåtal extraappar finns dock och bland dessa hittar vi visare för Officedokument, McAfee Security och molnlagringstjänsten Box. Även gränssnittet är märkbart mera avskalat i sitt upplägg, något som vi dock noterade redan vid lanseringen.

Sedan vi skrev om LG G3 senast så har specifikationerna ändrats något. Man har tagit beslut om att den LG G3 som släpps i Sverige ska ha trådlös laddning integrerat från start vilket innebär att telefonen jämfört med vad som uppgavs vid lanseringen blir 0,4 mm tjockare och 4,7 gram tyngre. Fortfarande känns den dock både lätt och greppvänlig, mycket tack vara den avrundade formen.

En annan funktion LG lyfte fram under presentationen av mobilen var något som kallas Smart Notice vilket är en funktion som till exempel ska kunna berätta för dig om du behöver ett paraply under dagen samt även hjälpa dig få ut mer av telefonen och dess funktioner. Det här är givetvis en funktion som man kan utvärdera först efter en längre periods användning. Efter ett dygn har funktionen enbart upplyst mig om att det är fint väder och tre gånger sagt åt mig att "utforska de helt nya funktionerna på telefonen".

De två enskilt mest spännande egenskaperna hos LG G3 är troligen den högupplösta skärmen och kameran som ju har en särskild laserfunktion för att snabba upp autofokusen. Vi har skrivit om denna funktion tidigare efter att under lanseringen av LG G3 talat med Sungmin Woo som är Senior Research Engineer på LG Mobil med särskilt ansvar just för lasern och tekniken bakom den. Han berättade då att lasern har en maximal räckvidd på 60 centimeter, ett överraskande faktum som han dock höll fast vi när vi för säkerhets skull frågade om vi förstått rätt. Den informationen tog dock LG:s europeiske marknadschef avstånd ifrån när vi senare bad honom kommentera påståendet. Kameran är med andra ord högintressant i LG G3 och utan att ännu fått klarhet i exakt hur lasern fungerar och vilka begränsningar den har kan man konstatera att kameran är riktigt bra på att ta extrema närbilder, något du kan se på testbilderna i bildspelet ovan. 

Vad tror du om laser för att snabba upp kamerornas autofokus? Är långsam autofokus något du irriterar dig på i din nuvarande mobil? Kommentera gärna i fältet nedan.

Smart Notice-funktionen ska förenkla din dag och ditt användande av telefonen.