Många selfie-funktioner

Första intrycket: Samsung Galaxy A5

Avskalad design och metall i skalet.

Publicerad Uppdaterad

"Jag behöver ju bara en mobiltelefon”. Ja, om det är din utgångspunkt är möjligen Samsungs avskalade Galaxy A5 något som kan intressera dig. Den som är negativt inställd till Samsungs telefoner kan klaga på att toppmodellerna förutom att kläs i billig plast och skinimitation är gödslade med ögonigenkänning, sensorer och fingeravtrycksläsare som de flesta av oss kanske ändå aldrig använder. Vidare kan de billigare Samsungmodellerna kännas allt för enkla med sin ofta glansigt billiga plastkänsla. Så därför gör A-serien entré här i form av Samsung Galaxy A5. Rent tekniskt har telefonen det mesta man kan begära av en telefon idag. Operativsystemet är Android i version 4.4.4, mycket av extrafunktionerna från toppmodellerna har man avstått ifrån. I samma anda är formgivningen lågmäld och sober. Telefonen, när du tar upp den, är väldigt lätt och man får intrycket att ”ja, svårare än så här behöver det ju inte vara”. 

Telefonen kostar ungefär 4000 kronor och för det får man uppkoppling via 4G, batterisparläge, flera olika kamerafunktioner, bland annat möjligheten att göra panorama-selfies för att få med fler personer i bilden och en ganska rolig funktion för att göra självporträtt i form av en animerad gif du sedan kan dela med dig av.

När det kommer till prestanda kan man märka lite fördröjningar ibland så det handlar inte om den mest kraftfulla telefonen på marknaden. Men så är den ju heller inte någon av de dyrare. Galaxy A5 känns som den fyller en lucka inte bara i Samsungs produktportfölj utan på marknaden som helhet. Den kompletteras med systermodellen Samsung Galaxy A3 som, för en tusenlapp mindre, ger dig lite mindre skärm, 8 megapixel istället för 13, lägre upplösning på skärmen och överlag lite lägre prestanda. Dessa två får senare i vår sällskap av Galaxy A7 som tvärtom har större skärm och lite bättre prestanda, anpassad till exempel för dig som vill se film i din mobil.