Vattentålig tunnis

Första intrycket: Sony Xperia Z3 Tablet Compact

Plattan är vattentålig så du kan använda den överallt i hemmet.
Formatet är smidigt och vikten låg.
Sony Xperia Z3 Tablet Compact är 6,4 millimeter tjock och väger 270 gram, ungefär som ett nummer av tidningen Mobil.
I gränssnittet lyfter Sony fram mycket av sina egna tjänster.
Baksidan är i matt plast som ger bra grepp men kameran ska du inte ha några höga förväntningar på.

Har vi kommit till den punkten där surfplattan inte behöver bli tunnare eller lättare? Vi tar en närmare titt på Sonys nya surfplatta.

Publicerad Uppdaterad

När jag startar upp plattan och registrerar alla mina konton så lyfter Sony själva fram alla unika appar som ligger med. Vi känner igen mycket från företagets smartphones men trots detta är det tvivelaktigt surfplattans fysiska egenskaper som sticker ut mest. Vattentålighet gör att du kan använda den överallt i hemmet och vikt och mått gör att den bör kunna användas längre stunder utan att det blir för tungt att hålla i. Faktum är att Sony Xperia Z3 Tablet Compact väger ganska precis som ett exemplar av tidningen Mobil. Kanske börjar vi komma till en nivå där surfplattorna inte behöver bli så mycket tunnare eller lättare. 170 gram tung erbjuder Z3 Tablet Compact läsning, men du kan så klart även se film, surfa och köra appar. Ja du kan till och med ringa vanliga samtal om du vill det.

Apputbudet är relativt bra och i Androids programbutik kan du sortera topplistorna så att du bara ser de appar som är anpassade för större surfplatteskärmar. Skärmstorleken på Sony Xperia Z3 Tablet Compact har även en skärmstorlek (8 tum) som gör att en del appar som inte riktigt är anpassade för skärmstorleken ändå funkar ganska bra. Gränssnittet håller Sony föredömligt rent och de anpassningar man gör handlar främst om att pusha för den egna musiktjänsten Music Unlimited och apputbudet som man vill lyfta fram i appen Sony Select. Det första jag möts av där är dock en app som Sony tipsar om men som inte visar sig vara kompatibel med Z3-plattan. En av de medföljande Sony-apparna är annars appen Lifelog där du på ett visuellt sätt kan se dina aktiviteter. En del bygger på hur mycket du rör dig så det fungerar kanske bäst på en telefon du alltid har med dig, men en del saker är användbart även i plattan.

Mycket av mjukvaran är alltså sådant vi känner igen från Sonys telefoner, till exempel kameraappen som är riktigt bra och tilläggen som ger dig extra kamerafunktioner. Själva kameran håller dock ingen högre klass, men vi hade heller inte väntat oss att den skulle vara i samma klass som i Sonys telefoner. Eftersom det här är en surfplatta är det framförallt formatet och vikten som tilltalar och plastbaksidan må vara mer praktisk än lyxig, men den är i alla fall långt ifrån ful och den bidrar säkert till att plattan är så lätt.

Vad värderar du högst när du väljer surfplatta? Apparna, vattentålighet eller något annat? Diskutera gärna i kommentarerna nedan.