Huawei Mediapad X1

Första intrycket: Surfplatta i fickformat

Huawei Mediapad X1 får plats i fickan
Baksidan i aluminium liksom resten av enheten känns förtroendeingivande.
Huawei Mediapad X1 kan kännas lite seg när man startat ett gäng appar.
Appar och widgets samsas direkt på startskärmarna och det finns ingen separat appmeny.
Storleken gör att du knappast använder Huawei Mediapad X1 med bara en hand.

En ovanligt smidig surfplatta som dessutom är en telefon med 4G. Vi har börjat testa Huawei Mediapad X1.

Publicerad Uppdaterad

Du behöver inte ta ställning till om du ser Huawei Mediapad X1 som en surfplatta eller en telefon. Jag lutar mest åt surfplatta, men fakta är hur som helst att skärmen är på sju tum, att du kan ringa med den som med en vanlig telefon och att den går ner i fickan på jeansen. På det här sättet är den alltså en ganska annorlunda surfplatta. Storleksmässigt kvalar Huawei Mediapad X1 in i samma klass som Ipad Mini och Nexus 7. Materialen i Mediapad X1 känns relativt påkostade med hållfast plast kombinerat med aluminium i kanterna och på baksidan.

Processorn och arbetsminnet tycks dock få jobba hårt för är det något man kan reta sig på så är det att X1 så fort jag startat ett par appar blir märkbart seg i reaktionerna. Jag märker att skärmen verkar sluta reagera helt och det kan ta flera sekunder att klicka igång en app. För att råda bot på detta har Huawei bland de anpassningar de gjort av Android skickat med en app som hjälper dig att hantera arbetsminnet och hur en del andra saker i telefonen fungerar. Direkt i multitaskingmenyn kan du så klart avsluta aktiva appar, men appen Telefonhanterare låter dig även rensa onödiga filer som samlats på telefonens lagringsminne och kontrollera vilka appar som får vara aktiva i bakgrunden och vilka som får skicka meddelanden till telefonens statusrad.

Tydligast i Huaweis anpassning av systemet är det faktum att här inte finns någon appmeny, utan att alla appar du installerar hamnar direkt på någon av startskärmarna.

Är det något speciellt du vill att vi ska titta närmare på i vårt test kan du så klart berätta det samt ställa frågor i kommentarsfältet nedan. Hur tycker du att Huawei Mediapad X1 verkar stå sig mot konkurrenterna?

Fakta Huawei Mediapad X1
Mått: 183,5 x 103,9 x 7,18 mm
Vikt: 239 gram
Operativsystem: Android 4.2
Taltid: Ingen uppgift
Standbytid: Ingen uppgift
Batterikapacitet: 5000 mAh
Lagringsutrymme: 12 GB tillgängligt internt, plats för minneskort
Arbetsminne: 2 GB
Processor: Fyrkärnig Hisilicon Kirin 910, 1,6 Ghz
Maximal hastighet mobildata: 150 Mbit/s ner, 50 Mbit/s upp
Bluetooth: 4.0
Skärm: 7 tum, LTPS, 1200 x 1920 pixel
Kamera: 13 megapixel, fotolampa, autofokus. Videoinspelning i upp till full HD 1920 x 1280 pixel, främre kamera på 5 megapixel
Navigering: GPS, Glonass samt Google Maps och Google Navigation
Tillverkarens hemsida: huaweidevice.se
Pris: 4 500 kr