Annons

Tunn och stilig

Första intrycket: ZTE Blade Vec 4G

Vi har börjat testa en ny tunn 4G-mobil med stilrent yttre och lågt pris.

Publicerad Uppdaterad

Kameran och inställningarna är ovanligt utvecklade i ZTE Blade Vec 4G. När jag först startar kameraappen hamnar jag i det som kallar för “Enkelt läge”och där ser reglagen ut ungefär som vi är vana vid. Det finns hdr och panoramaläge samt en uppsättning med färdiga filter samt anpassade motivlägen. Där hittar vi dock överlappningar, för hdr och panorama finns både som ikoner i sökaren och som motivlägen, vilket känns lite överflödigt. Klickar vi oss ur det enkla läget så hamnar vi istället i expertläget med manuella inställningar för bland annat iso, vitbalans och exponering direkt tillgängliga i sökarskärmen.

Vi ska givetvis testa telefonen mer efter våra inledande intryck här, men det verkar ändå inte som kameran utmärker sig kvalitetsmässigt. Det som utmärker telefonen mest är nog priset tillsammans med det faktum att telefonen är så tunn och välgjord. Jag tänker då på materialval så väl som utförande med den diskret mönstrade baksidan.

ZTE presenterar telefonen som en högprestandamobil och det kan man väl möjligen hålla med om, men det handlar ändå inte om toppskiktet på marknaden. Faktauppgifterna som finns tillgängliga nämner inte exakt vilken processor det handlar om, men vi tycker oss ändå märka att det finns viss fördröjning i systemet när vi använder telefonen och att den gärna kunde fått vara ännu lite kvickare i vändningarna.

ZTE ändrar inte om särskilt mycket i Androidsystemet utan till stor del är det Android i sitt originalutförande. Tangentbordet är dock speciellt och skiljer sig från vad du är van vid. Det följer med från start och heter Touchpal Input. Förutom lite underhållning i form av konstiga översättningar till svenskan så erbjuder det här tangentbordet många genvägar för att skriva specialtecken utan att byta tangentuppsättning, tilläggsprogram som erbjuder extra genvägar och möjlighet att svepa över tangenterna när du skriver istället för att klicka på bokstav för bokstav. Faktum är att du även kan ladda ner ett stort antal olika skal till tangentbordet och vi testar direkt ett med Hello Kitty-motiv.

Vad har du för telefon idag och vad skulle få dig att köpa en telefon av ZTE elle rnågon av de tillverkare som ännu inte har en stor marknadsandel i Sverige? Kommentera gärna nedan. 

Fakta ZTE Blade Vec 4G
Mått: 70,4 x 142,3 x 7,8 mm
Vikt: 132 gram
Skärm: 5,0 tum LCD, 720 x 1280 pixel
Operativsystem: Android 4.4
Processor: Fyrkärnig Qualcomm Snapdragon på 1,2 GHz
Maximal datahastighet: Upp till 150 Mbit/s ner och 50 Mbit/s upp
Kamera: 13 megapixel, autofokus, fotolampa. Främre kamera på 2 megapixel.
Lagringsutrymme: 16 GB. Ingen minneskortplats.
I butik: I slutet av juli i Sverige
Pris: 1 995 kr