Evolution

Vi har börjat testa Microsoft Surface 4 Pro

Fjärde gången gillt för Microsofts platta, denna gång med största akilleshälen åtgärdad.

Publicerad Uppdaterad

Surface 4 pro är en uppdaterad variant av trean och inte speciellt mycket till ”helt ny maskin” som hoppen mellan generationerna innan var. Visst har den en något större skärm och en lite tunnare design, men utseendemässigt är det ändå smådetaljer.

Grunddesignen med grå magnesium, generöst ställbarhet på det utvikbara stället och en förvånansvärt kompetent penna (denna gång med suddfunktion och olika sorters spetsar) känner vi i stort sett igen, utan istället är det på insidan som det har hänt saker i form av senaste variant på Intels processorer bland annat.

Pennan är riktigt trevlig


Lite större nyheter sitter i tangentbordsfodralet, som fått både större pekplatta, bättre avgränsade tangenter och en allmänt styvare konstruktion från förra året (ägare av Surface Pro 3 kan också använda det för den som undrar). Varianten med fingeravtrycksläsare har däremot inte fått komma utanför USA än så länge tyvärr, men som plåster på såren sitter en upphottad videosamtalskamera i själva plattan med stöd för Microsofts inloggning genom ansiktsigenkänning. Känslan i tangentbordet är dock riktigt bra och numera fungerar pekplattan fullt dugligt (av någon anledning har ingen Windowsdator, konstigt nog, bemödat sig med att jobba upp pekplattan till samma nivå som den i Apples Macbooks konstigt nog).

Som ägare av en Surface Pro 3 kanske inte nyheterna direkt motiverar en uppgradering, men har du funderat på en av Microsofts plattor tidigare kan vi så långt vi hunnit testa konstatera att du knappast lär bli besviken. 2-i-1-konstruktionen gör den inte i närheten av lika stabil som en laptop när du har den i knät, men det förbättrade tangentbordet gör i alla fall att vi kan tänka oss att jobba så om det behövs.

Smart utfällbart ställ

En annan infallsvinkel är den med ”jobbrelaterad surfplatta” snarare än laptop som blivit en intressant jämförelse nu när

finns med på spelplanen. Slänger vi ihop ett paket med 128 gigabyte minne, penna och tangentbord (utan någon 4G-lösning) hamnar faktiskt en Surface Pro 4 med Core i5-processor och fyra gigabyte arbetsminne på en billigare peng än Apples motsvarighet (antagligen är väl steget efter med 256 gigabyte minne och åtta gigabyte arbetsminne lite mer attraktivt, men då också en gnutta dyrare). I fallet Surface, särskilt nu när Windows 10 rätat ut de flesta och allra största idiotierna från Windows 8, känns samtidigt inte frågan om hur bra den är på produktiva sysslor lika angelägen hos Surface Pro 4 som den gör hos Ipad Pro. Att få saker gjort är ju liksom lite av en grundbult i Windows.

Ipad Pro
Absolut största stoppklossen för produktivitet är att det (fortfarande) bara gjorts plats för Micro SD-kort och inte fullstora SD-kort.

Är det något speciellt vi ska titta på medan vi testar Surface Pro 4? Gör din röst hörd i kommentarsfältet.