Lanserades nyligen

Första intrycken: Så är Kazams lurar

Här är nya märket Kazam och deras första telefoner. Den övre raden utgörs av serien Trooper, med skärmstorlekar på 3,5, 4, 4,5, 5, och 5,5 tum. Kazam har även serien Thunder, som består av två telefoner:; Q4,5 och Q5,5. Vid fotograferingen fanns dock endast Q4,5-modellen tillgänglig.
Här ser vi den minsta modellen i Trooper-serien. Skärmen har ett mått på 3,5 tum.
Baksidorna på Kazam-telefonerna utgörs av en material som till viss del påminner om läder i känslan, men som är tillverkat i plast.
Baksidan på 5,5-tumsmodellen i Trooper-serien.
Mjukvaran på telefonerna är en ren version av Android. Menyer och appbyrålådan har alltså samma utseende som vi sett sedan tidigare hos Googles Nexus-telefoner.
Kazams lurar ligger i budgetsegmentet. Även skärmarna känns trevliga i förhållande med andra på billiga telefoner, så går det inte att blunda för att de är lågupplösta.
Enligt Kazam kommer man att kunna leverera de första exemplaren av telefoner till kunder inom några veckor.

Det är inte varje dag som ett helt nytt mobilmärke introduceras. Att det dessutom sker i Sverige hör verkligen till ovanligheterna. Här är mobil.se:s första intryck av de pinfärska Kazam-telefonerna.

Publicerad Uppdaterad

Det var i augusti som vi hörde talas om Kazam för första gången. På tisdagen kallade det pinfärska mobilföretaget till en presskonferens i centrala Stockholm för att visa upp vad som ska bli deras första två serier av smarta mobiltelefoner. 

Ni kanske undrar över själva namnet? Under presskonferensen får vi förklarat för oss att det härrör från en ljudeffekt i den klassiska Läderlappen-serien med Adam West från i slutet av 1960-talet. Sådana detaljer är alltid kul att höra.

Kazams uttalade mål är att nå konsumenter som vill köpa sin första eller andra smarta mobiltelefon. Det handlar alltså om lurar med förhållandevis låga specifikationer, men till ett minst sagt attraktivt pris.

Anmärkningsvärt nog handlar det om totalt sju nya telefoner i två olika serier - Kazam Trooper och Kazam Thunder. Det känns både intressant och mycket ambitiöst av Kazam att börja sin bana med att fyra av ett sådant produktfyrverkeri.

Men hur är då våra första intryck av de nya telefonerna? 

Vi ska börja med att granska Kazam Trooper-serien, som alltså innehåller fem telefoner med olika skärmstorlekar på 3,5, 4, 4,5, 5 och 5,5 tum.

Rent designmässigt är det inte mycket som sticker ut med Kazams Trooper-telefoner. Lurarna saknar helt märkning på framsidorna, och ser i ärlighetens namn mest ut som generiska Android-lurar tillverkade i Kina. Den svarta framsidan har rundade hörn som för tankarna till Samsungs billigare telefoner. Den rundade baksidan täcks av en slags läderimitation i plast. 

Jag kan inte påstå att telefonerna har en tydlig lyx- eller premiumkänsla. Men det känns inte som att det är tanken heller. Konstruktionen känns aningen plastig, men ändå förhållandevis rejäl. 

Trooper-serien körs med Android 4.2.2 i en helt ren version. Här finns alltså inget gränssnitt liknande Samsungs TouchWiz Nature UX. Det gör att de dubbelkärniga Trooper-telefonerna faktiskt känns förvånansvärt rappa när man växlar mellan hemskärmar och skrollar runt i menyerna. 

Det är hedervärt av Kazam att man introducerar så pass stora skärmar som 5 och 5,5 tum i budgetklassen. Men man får exakt vad man betalar för. Framför allt låg upplösning och dåliga betraktningsvinklar drar ner våra intryck.  Lagringsminnet på 4 Gbyte känns också i minsta laget. Den som är i behov av mer minne har i alla fall möjlighet att sätta i ett microSD-kort på upp till 32 Gbyte. En annan intressant detalj är att alla telefoner i Trooper-serien har plats för två simkort. Du kan alltså både ha ett privat kort, samt jobbkortet i telefonen på en och samma gång.

Priserna sträcker sig från 100 euro (motsvarande drygt 900 svenska kronor) för den minsta modellen på 3,5 tum, till 190-200 euro (motsvarande cirka 1 670 - 1 780 svenska kronor) för jätteluren på 5,5 tum. Enligt Kazam ska nya Trooper-serien släppas i Sverige inom loppet av två till tre veckor.

Kraftfullare Thunder-telefoner

Kazam passade även på att visa upp serien Thunder, som är riktad mot en målgrupp med något högre krav. Det handlar fortfarande om billigare telefoner, men med kraft under huven. De tvåkärniga processorerna hos Trooperlurarna har bytts ut mot fyrkärniga processorer med en klockfrekvens på 1,3 GHz. Telefonernas ram-minnen ligger på 1 Gigabyte, och de har en lagringskapacitet på totalt 4 gigabyte. Precis som hos Trooper-serien finns det plats för minneskort på upp till 32 Gigabyte.

Serien består av två modeller - Q4,5 och Q5,5. Men det var bara Q4,5 som fanns på plats i Stockholm under gårdagens presskonferens. Framsidan på telefonen är egentligen lika diskret som på Trooper-serien. På baksidan hittar vi en Kazam-logotyp med namnet och en liten stjärna. Bakstycket är tillverkat i plast, men känns faktiskt trots det aningen mer premium är motsvarande hos Thunder-lurarna. Här finns också en 8-megapixelskamera. Ett snabbt test visar att kameran har ganska svårt att hantera den skumma belysningen i rummet, men det är svårt att ge något egentligt omdöme innan vi har haft möjlighet att titta på kameran mer utförligt.

De fyrkärniga processorna gör att Q4,5 känns ännu mer rapp än Trooper-telefonerna. Färgåtergivningen och skärpan är också bättre. Men skärmupplösningen - som ligger på 480 x 854 hos 4,5-tumsmodellen - känns fortfarande mycket låg. Det ska så klart ses i ljuset av att Kazam Thunder Q4,5 kommer att få en prislapp på drygt 1 700 kronor.

Precis som Thunder-telefonerna använder Thunder-serien sig av en ren version av Android 4.2.2. Det är inte den senaste versionen av Android, vilket känns lite trist eftersom man ändå kör med Vanilj-Android. Kazam lovar dock att framtida kunder kommer att kunna förvänta sig att telefonerna får del av de uppdateringar som släpps.

Både Thunder- och Trooper-telefonerna har stöd för dubbla sim-kort. I praktiken innebär det att ett sim-kort kan hantera datatrafik via 3G, medan det andra kortet körs med enbart GSM. Båda korten kan vara aktiva samtidigt, vilket gör att du kan ta emot samtal och sms på två olika nummer. Du kan också ställa in så att ett av korten är förvalt som standard när du ska skicka sms eller ringa samtal.

Ambitiös supportplan

Förutom sju telefoner presenterade Kazam också en mycket ambitiös supportplan för sina kunder. Bland annat har man slutit avtal med en reparationsfirma i Norden, och lovar att alla som skickar in sina telefoner på reparation ska få tillbaka dem lagade efter som mest 72 timmar. Kazam tar också på sig att byta ut din skärm vid ett (1) tillfälle om du spräcker den under de första tolv månaderna som du har telefonen.

Ett stort frågetecken är dock hur Kazam planerar att sälja sina telefoner. Under presskonferensen berättar man att Kazam ska finnas tillgängligt "via alla kanaler". Initialt verkar det gälla främst webben och olika fysiska återförsäljare som butikskedjor. Några samarbeten med svenska operatörer ser inte ut att finnas i nuläget. 

Det ska bli intressant att följa den fortsatta utvecklingen kring Kazam.