ZTE:s nya toppmodell

Första intrycken: ZTE Nubia Z5

ZTE Nubia
De röda knapparna är en snygg detalj.
Baksidan är minst sagt diskret. Ljudet kommer från Yamaha förresten.
Även kameran har röda detaljer kring sig.
Ovansida med hörlursplugg och fack för Sim-kort. Minneskortplats saknas tyvärr.
ZTE Nubia från sidan
Bottendelen av telefonen. Det är enbart den röda hemknappen som syns i nedsläckt läge.
ZTE Nubia från sidan

Vi har kikat på den nya lyxtelefonen från ZTE, Nubia Z5, där materialval och kameran är höjdpunkterna enligt företaget själva.

Publicerad Uppdaterad

ZTE har vuxit upp under de senaste åren och kan skryta med att vara tredje störst i världen på mobiltelefoner (lite beroende på vilken dag man räknar ihop det). Här i Sverige är de mest kända för sina budgetmodeller i Blade-serien, men de har även gjort ett försök med Intel-chip i och med Grand X In.

Utöver den billiga uppföljaren Blade G släpper de idag Nubia Z5. Namnet ska hänvisa till allt från guld och nya kontinenter, men kanske främst civilisationens vagga. Bortsett flummig namngivning tänker de sig att Nubia ska vara en telefon i allra högsta toppsegmentet samtidigt som den har ett väldigt konkurrenskraftigt pris.

Luren i sig, med italiensk design i botten, påminner väldigt mycket om formspråket HTC hade på bland annat One X förra året. Främst ligger det i de röda detaljerna kring kamera och knapparna på framsidan, men även en del i känslan överlag. Att kopiera HTC ska definitivt inte ses som något dåligt betyg i det här fallet, även om det inte riktigt är på samma nivå.

Tack vare en väldigt smal ram runt skärmen och en ganska bantad tjocklek ligger den dock riktigt bra i handen och dess fem tum stora skärm känns inte allt för betungande för enhandsbruk. 

Skärmen i sig är i full HD och ser, så långt vi hunnit studera den, helt okej ut. Det saknas kanske lite stuns i färgerna, men vi återkommer till det närmare i vårt fullständiga test. På baksidan hittar vi en kamera på 13 megapixel och på insidan ser en Snapdragon S4 Pro till att allt tuffar runt som det ska. Om du tycker att specifikationerna känns bekanta så är det för att Sonys Xperia Z ligger väldigt nära hårdvarumässigt. Den senare har dock 4G och är vattenskyddad, något Nubia saknar. Xperia Z har dessutom en något senare Androidversion än den 4.1.2-modell Nubia begåvats med (ZTE hade inga svar i dagsläget när telefonen kan tänkas få en uppdatering).

Modifierat Android 4.1

Även om det inte ser ut så till en början har ZTE gjort en hel del med Android för att ge det en egen prägel. Någon separat meny för alla dina appar existerar inte, utan allt sparas på någon av de tre startskärmarna. Det känns lite ovant till en början, men ska nog gå att vänja sig vid. Överallt i systemet och inställningarna hittar vi små modifikationer som ZTE lagt in på egen hand och vi får återkomma till om de tillför något eller ej.

Den största modifikationen ligger dock i kameran, där ZTE utvecklat en helt egen mjukvara med tre grundlägen. Auto-läget sköter allt tänkande åt dig, Fun-läget gör Instagramkamera av det hela och Pro-läget är det som tillför en del nytt. Den mest uppseendeväckande funktionen är att du kan ställa fokuspunkt och ljusmätning på två olika ställen i bilden och på så sätt kunna ta bättre bilder.

Riktpriset för Nubia ligger på 4 500 kronor, med vissa återförsäljare som har den för ett par hundralappar billigare. Det är ett enormt tufft segment, där bland annat Sony Xperia Z går att för mer eller mindre samma peng. Ett par hundralappar över ligger Samsungs Galaxy S4 och ytterligare en bit uppåt finns HTC One. Samtliga av den klarar 4G, Xperia Z (och S4 Active) är vattentålig, både S4 och Z har lika kraftig kamera och så vidare. Helt enkelt ett väldigt hetsigt segment där Nubia kanske får svårt att tävla. Förhoppningsvis kommer telefonen snabbt ner i pris till det lite dyrare mellansegmentet, för där känns den betydligt mer konkurrenskraftig i dagsläget.