Mer slimmad än mini

Första intrycket av LG Mini

Att kalla den Mini är kanske att ta i, men GD880 är helt klart en slimmad och elegant liten pekskärmstelefon med design som sticker ut.

Publicerad Uppdaterad

Jag var litet inne på att retas med LG på pressvisningen för att de döpt en telefon som inte är särskilt liten till Mini. Men de elaka frågorna uteblir, för när man får den i handen känns den verkligen liten och tunn. Skärmen är på 3,2 tum, och har formen 16:9, det vill säga litet mer långsmal än till exempel Iphone, och samma format som Nokias pekskärmsmobiler. Sedan har man trimmat bort det mesta runt skärmen.

Skalet är i metall och gummi, och har ett kantigt formspråk som känns rätt fräscht när alla pekskärmsmobiler just nu är runda och bulliga. Det är inte utan att man blir litet charmad när man får LG Mini i sin hand.

Innanför skalet döljer sig inte något smartphonesystem, utan LGs eget, med användargränssnittet S-Class. Man har dock skalat bort den snurrande kuben till förmån för ett enklare gränssnitt där man bara flyttar sig vänster eller höger på skärmen med ett svep med fingret.

- Vi har tagit till oss feedbacken och tonat ner 3D-animeringarna. Det måste gå snabbt i telefonen, annars blir man bara irriterad, säger LGs Erik Andersson.

Det är rätt tänkt av LG. Tyvärr tycker jag ändå att Mini inte känns så jättesnabb i menyerna. Det är litet synd, för det finns många smarta funktioner i Mini att gilla. En av dem är integrationen med sociala tjänster. Det är inte bara det att det finns särskilda appar för Facebook, Flickr och Myspace, de är också kopplade till adressboken. Det innebär att telefonen kan hämta information om telefonnummer, födelsedag och bild från dina vänners Facebook-profiler. Dessutom kan du ställa kontakterna till att synkronisera med jämna mellanrum så att mobilnummer uppdateras automatiskt.

En annan trevlig funktion som LG planerar att lägga in i flera modeller, men som MIni är först ut med, är möjligheten att styra mobilen från datorn. När man kopplar telefonen till datorn via sladd eller bluetooth får man upp telefonens skärm på datorn, och allt som händer på telefonens skärm händer också på datorn. Poängen med det är att man då till exempel kan redigera adressboken och kalendern eller skriva sms på telefonen med datorns tangentbord. En i mitt tycke riktigt praktisk funktion.

En funktion som jag är mindre begeistrad i är synkroniseringen mellan mobilen och datorns webbläsare. Man kan antingen markera en bild eller en text i webbläsaren och högerklicka, så skickas den via en server till mobilen. Visst är det trevligt att kunna föra över text och bild till mobilen över nätet, men då funktionen bara fungerar från webbläsaren, och inte till exempel om du markerar text i ett e-brev, känns användningsområdet begränsat.

Webbläsaren har länge varit svagheten i LGs pekskärmsmobiler. Mini ska dock ha en helt ny webbläsare baserad på Webkit, som kan ha flera webbfönster öppna samtidigt och göra textsökning på webbsidor, bland annat.

På det hela taget känns LG GD880 Mini som en lovande produkt, men mycket hänger på om man upplever telefonen som snabb eller långsam när vid längre användning.

LG GD880 Mini

Typ: Pekskärmsmobil med turbo-3g

Mått: 102 x 47,2 x 9,95 mm

Kamera: 5 megapixel med autofokus

Övrigt: GPS, wlan

Pris: 3500 kr