Annons

Alcatel One Touch Idol 2s

Första intrycket av toppmodell från Alcatel

Alcatel kämpar för att skaffa sig en plats på den svenska marknaden. Vi har börjat testa deras senaste flaggskepp.

Publicerad Uppdaterad

Prestandamässigt är det ingen toppmodell så det som utmärker telefonen i det första intrycket är istället vikten, att den känns lätt att hålla i. Prestandan hör inte till de bästa på marknaden, men den är tunn, lätt och har 4G, vilket gör den till en toppmodell i Alcatels produktfamilj.

När vi väl har knappat igång den känns det sedan som om man fått ta över en telefon någon annan redan börjat använda. När andra tillverkare går åt motsatt håll och lägger med allt färre egna appar hittar vi ett 20-tal appar redan installerade i Alcatel One Touch Idol 2s, och då appar som inte vanligtvis finns förinstallerade i Androidtelefoner. Det handlar bland annat om Evernote, Deezer, Dropbox,  och så här många appar levererade från start i en telefon har jag inte sett, ja sedan jag senast testade en telefon från Alcatel. Som van användare kan det stora antalet färdiginstallerade appar nästan vara en nackdel, för då är det en fördel att själv kunna välja bara de appar man verkligen använder. Det är heller inte så att de appar Alcatel lagt till åt dig erbjuder något extra (som de tillverkare som lägger med 50 GB extra på Dropbox) utan det är bara appen i sig som följer med från start. Apparna tillsammans med instruktioner om nya funktioner (som vägledning hur du zoomar med ett finger på skärmen) gör ändå att telefonen känns relativt väl anpassad för den som inte är har så mycket smartphonevana.

Utöver alla extraappar som är installerade har Alcatel även en egen appbutik kallad Smart Live som erbjuder ett mindre urval appar för manuell nedladdning. 

Kameran ger inget bra första intryck i dåligt ljus men klarar sig bättre i dagsljus. En inbyggd qr-läsare i kameran understryker de anpassningar som Alcatel har gjort för att underlätta i systemet.

Är det något som utmärker Alcatel så är det nog den anpassade mjukvaran. Telefonen levereras med Android 4.3 när den kommer ut i Sverige i augusti, men det utlovas att en uppgradering ska komma till 4.4 Kitkat.

Mått: 69,7 x 136,5 x 7,45 mm
Vikt: 126 gram
Operativsystem: Android 4.3
Taltid: 7 timmar
Standbytid: 400 timmar
Batterikapacitet: 2150 mAh
Lagringsutrymme: 8 GB internt (5 GB tillgängligt), plats för minneskort
Arbetsminne: 1 GB
Processor: Fyrkärnig, 1,2 GHz
Maximal hastighet mobildata: Upp till 150 Mbit/s ner, 50 Mbit/s upp (4G)
Bluetooth: 4.0
Skärm: 5 tum, IPS LCD, 720 x 1280 pixel
Kamera: 8 megapixel, fotolampa, autofokus. Videoinspelning i upp till HD 1920 x 1080 pixel, främre kamera på 1,3 megapixel
Navigering: GPS, Glonass samt Google Maps
Tillverkarens hemsida: alcatelonetouch.com
Pris: 1 800 kr