Annons

En annorlunda budgetmobil

Första intrycket: Blackberry Z3

Z3 från Blackberry. Testbild med Blackberry Z3

Z3 är inte bara namnet på nästa Xperia-lur från Sony utan även på Blackberrys senaste budgetmobil.

Publicerad Uppdaterad

Det är nästan omöjligt att prata om Blackberry utan att nämna den kamp för överlevnad som bolaget genomgått de senaste åren. Från att ha varit ett av de populäraste mobilmärkena i USA kämpar man nu om tiondels procentenheter - i år tros bolages totala marknadsandel i världen falla till under en procent. Samtidigt tycks Blackberry fortfarande vara en spelare att räkna med på en del andra marknader. I Sydafrika var till exempel nästan var fjärde såld mobiltelefon tillverkad av Blackberry under fjolåret och i Nigeria stod man för 40 procent av smartphone-försäljningen, enligt siffror från World Wide Worx.

Det är kanske framför allt på dessa och liknande marknader som Blackberry sätter förhoppningen till att Blackberry Z3 ska befästa och förstärka bolagets position. Z3 är nämligen ingen prestandamodell som är tänkt att konkurrera med de senaste modellerna med Android och Ios utan är en telefon någonstans i budget- eller mellanklassegmentet. Telefonen går loss på runt två tusenlappar och för dessa slantar levereras en mobil baserad på ett Snapdragon 400-systemchip med en dubbelkärnig processor på 1,2 gigahertz, 1,5 gigabyte arbetsminne och en grafikprocessor av modell Adreno 450. Kameran på mobilen levererar samtidigt en upplösning på 5 megapixel. Hurdan är den då att använda?

Tja, det är en ganska stor mobil med en 960 x 540-punkters 5-tumsskärm. Baksidan är försedd med ett mönstrat plastmaterial och mitt på den sitter Blackberryloggan, byggd i metalldetaljer. Mönstret på baksidan gör att telefonen inte gärna glider ur handen, men det bestående intrycket är ändå att telefonen, likt många andra budgetmodeller, känns plastig.

Skärmen i sig leverar ingen upplösning som imponerar, men det är förstås inte heller att vänta med tanke på prislappen. Däremot upplever jag att den är snäppet bättre än skärmarna på en del andra budgettelefoner på så vis att den inte ger helt förvrängda färger även om man inte betraktar den rakt framifrån.

Blackberry OS 10 är en lite annorlunda upplevelse för den som är van vid Ios eller Android (även om systemet är mer likt det senare än det förra) och det finns inga fysiska menyknappar på telefonen. Istället stänger du appar och får fram menyer och inställningar genom att dra med fingret från skärmkanterna och inåt, vilket när väl vanan är inne visar sig vara en riktigt smidig lösning. Telefonen levereras med en hel del förinstallerade appar - Foursquare, Youtube, Facebook, Office-paketet Docs to Go, med mera. Annars beskrivs ju ofta bristen på appar som en av nackdelarna med Blackberry-systemet, men faktum är att väldigt många av de mest populära apparna faktiskt finns att få tag på för det. Däremot verkar det inte som att alla appar fungerar riktigt som de ska - när jag testar att hämta hem Spotify lyckas jag till exempel inte få igång appen alls efteråt utan skärmen blir bara svart.

Den svarta skärmen dyker för övrigt upp också när jag testar kameran i Blackberry Z3. Det tar ett par, tre sekunder innan kamerappen går igång ordentligt efter att jag startat den och i väntan på att det som fångas från kameragluggen ska dyka upp på skärmen är större delen av den svart. Kvaliten på kameran är annars som förväntas av en telefon i den här prisklassen - den duger för vardagligt bruk men lär inte vinna några fotopriser. Kamerafunktionerna leverar heller inget utmärkande utöver de mest grundläggande funktionerna - de enda extrafunktioner värda att nämna är väl egentligen HDR-stöd och ansiktsigenkänning. Det går heller inte att fokusera på olika delar i bilden när du tar bilder utan det är fokus i mitten av bilden som gäller.

På det hela taget gör Blackberry Z3 mig dock inte speciellt nyfiken på att utforska Blackberry-världen vidare. Den är byggd med samma standardkomponenter som Android-tillverkare använder, har inga yttre attiraljer som gör att den står ut utan skiljer sig egentligen bara genom att den kör ett annat, förvisso rätt trevligt, operativsystem. Ska Blackberry lyckas vinna tillbaka användare krävs dock mer innovation än så här för att skapa nyfikenhet och intresse, tror jag.

Testbild med Blackberry Z3

Fakta: Blackberry Z3

Pris: Cirka 2 000 kronor
Storlek: 140 x 72,8 x 9,3 mm
Vikt: 164 gram
Chipset: Qualcomm MSM8230 Snapdragon 400
Processor: Dual-core 1.2 GHz Krait 200
Grafik: Adreno 305
Arbetsminne: 1,5 gigabyte
Lagringsutrymme: 8 gigabyte internt, microSD-kortläsare
Kamera: 5 megapixel, autofokus, fotolampa
Batteri: 2 500 milliampere
Standbytid enligt tillverkare: 384 timmar
4G: Nej.