Annons

Sailfish OS och "Other half"

Första intrycket: Jolla

Det är mycket nytt att sätta sig in i när man första startar upp Jollas första telefon, men det betyder inte att den är krånglig. Här är våra första intryck av telefonen.

Publicerad Uppdaterad

Med version 1.0.2.5 av operativsystemet Sailfish OS är det klart att Jollas telefon inte liknar vare sig Iphone eller Android om du är van vid det sedan tidigare.  Jolla är annorlunda och grunden i operativsystemet är olika svepningar över skärmen, till exempel den svepning nedåt som gör att menyn med alternativ kommer fram, men låt oss börja från början. På låsskärmen ser du notiser om de senaste händelserna och genom att dra fingret ner över skärmen ser du alternativ för att komma direkt till telefonen, kameran eller aktivera ljudlöst läge. För att istället komma in till startskärmen drar du uppåt över skärmen.

Som med många andra telefoner bör du inleda med att mata in dina kontuppgifter för till exempel Twitter och Facebook för det används för att skapa din kontaktlista.

Det bästa
Centralt i Sailfish OS är annars vyn där du ser vilka program som är aktiva. Appar som du använder kan visa begränsad information och vara fullt aktiva även när de inte tar upp hela skärmytan. Ett exempel är kartappen. När den ligger minimerad så ser du instruktioner för din aktiva vägvisning utan att behöva trycka upp appen i helskärmsläge.

Notiser och buggar
Notiser från systemet och appar får du fram genom att dra fingret nedifrån och upp från skärmens kant och genom att dra fingret från höger till vänster kant av skärmen döljer du den aktiva appen. Navigeringen känns i grunden logisk, men det tar en stund innan man vänjer sig. Ett par gånger under de få timmar vi ännu hunnit testa telefonen har stött på problem, som att appar låser sig, avslutas eller inte svarar på kommando. Det händer ibland och det visar att Sailfish OS fortfarande är i något som kan kallas beta-stadium.

När det gäller appar så har Jolla precis som andra smartphones en appbutik och en lista i telefonen där ikonerna samlas för alla appar du laddat ner. Jag börjar med att ladda ner ett par av Jollas egna appar, bland dem Mejl, Klocka och Kartor. Dessa appar är både proffsiga och välfungerande. Tittar vi på appen för fotogalleri som ska visa bilderna på telefonen är den smart och inkluderar även bilder från Facebook så att du kan bläddra bland dem som om de låg på telefonen. Lika smidigt fungerar mejl-appen. Har du matat in ditt Google-konto hittar den dina meddelanden automatiskt och visar e-post från flera konton samlat i en smart vy.

Apparna
Apputbudet är dock tämligen urvattnat och de få appar som finns i Jollas egen butik är mest av typen lokaltrafik i Helsingfors, BMI-uträknare, timer eller andra liknande enkla små funktioner. Det är här som stödet för Androidappar i Sailfish OS ska göra entré och rädda situationen. De Android-appar som är tillgängliga är dock inte alla i Google Play, utan bara ett litet urval. Du kommer alltså inte kunna installera Instagram eller någon av många andra populära appar, trots att de finns för Android. Jag provar att ladda ner ett par appar, bland annat Opera Mini, Skype, Evernote och Fruit Ninja. När man startar en Androidapp i Jolla så dyker Androidknappar för att gå tillbaka i appen upp i nederkant på skärmen. Apparna fungerar tillfredställande och Skype-appen fungerar till exempel bra att ringa med.

Om man tittar på prestanda och övriga funktioner så upplevs telefonen med sin tvåkärniga processor inte som direkt snabb. När vi startar och växlar mellan appar så får man ibland se meddelandet ”Läser in” till exempel när e-postprogrammet, men även andra appar ska öppnas. Det finns alltså klar förbättringspotential, men mycket av detta kan säkert Jolla åtgärda genom uppdateringar av mjukvaran. Framförallt läget där man ser aktiva appar är det som känns mest användbart i systemet och som kan bli ännu bättre när systemet utvecklats och mognat.

Fakta Jolla
Mått: 131 x 9,9 x 68 mm
Vikt: 141 gram
Processor: Qualcomm, 1,4 GHz, tvåkärnig
Skärm: 4,5 tum, IPS, 540 x 960 pixel
Kamera: 8 megapixel, autofokus, fotolampa, främre kamera på två megapixel
Lagringskapacitet: 16 GB, plats för micro-sd
Batteri: 2100 mAh
Taltid: 10 timmar
Standbytid: 500 timmar
Pris: ca 3500 kr (399 Euro)