Bärbar dator med Chrome OS

Första intrycket: Samsung Chromebook

Sverigeaktuella Samsung Chromebook har dykt upp på redaktionens skrivbord. Här är vårt första intryck av datorn.

Publicerad:

4 apr 2013 - 14:22

Uppdaterad:

4 apr 2013 - 14:22

Samsung Chromebook är en smärt och smidig liten dator, designad i matta gråa färger och försedd med en matt skärm. Det är förstås en smaksak om man föredrar en matt skärm eller en blank sådan, men fördelen med en matt skärm är att det inte blir lika mycket reflektioner i den från ljus i omgivningen.

Tangentbordet på datorn känns rymligt med ett par millimeters avstånd mellan tangenterna, vilket gör att det går lätt att skriva på. De översta tangenterna är funktionstangenter för att navigera i webbläsaren, ändra ljudvolym, med mera.

Samsung Chromebook känns lite lagom plastig, men annat är inte räkna att med i den här prisklassen. USB-portarna, två stycken, är placerade på datorns baksida. Jämte dem hittar man även en HDMI-port. Vänstra sidan av datorn är försedd med en SD-kortläsare och en 3,5 mm-port för kombinerad anslutning av hörlurar och/eller mikrofon. Datorn är väldigt tyst, vilket beror på att den inte har några fläktar i sig och heller ingen susande hårddisk av traditionell typ utan en SSD-disk. Avsaknaden av fläktar till trots blir datorn aldrig varmare än lite mer än ljummen när jag testar grafikintensiva och kraftkrävande appar som spelet Need for speed med den.

Över skärmen finns en webbkamera placerad, men den förinstallerade appen för att plåta med kameran lämnar en hel del övrigt att önska. Visningen av bilden som fångas med kameran hackar nämligen rejält.

De minimala 1,5-watthögtalarna på undersidan av datorn leverar förstås ingen ljudupplevelse som ger rysningar, möjligen annat än obehagliga sådana genom att det skorrar på rätt bra så fort volymen dras upp lite för mycket.

Vad gäller attribut som design, skärmkvalitet och andra yttre egenskaper så känns den här datorn ungefär som andra Windows-baserade datorer i samma prisklass. Det som är unikt med datorn är förstås operativsystemet som körs på den, Chrome OS. Vid en första anblick ter sig gränssnittet i Chrome OS väldigt likt Android vad gäller uppbyggnaden. Eftersom systemet precis som Android använder sig av appar genom en appbutik så kan man nästan luras att tro att det är Android-appar som körs på datorn, men så är inte fallet. Istället är det Chrome OS-specifika varianter som gäller. 

Just utbudet av appar är väl lite av akilleshälen för Chrome OS, eftersom Chrome OS-datorer till skillnad från Windows-baserade datorer till exempel inte har möjlighet att köra tunga applikationer som Photoshop. Även multimedia-appar som Spotify saknas än så länge för plattformen, även om det just när det gäller Spotify går att köra den webbaserade varianten av tjänsten på datorn.

I princip allt du kan göra på Samsung Chromebook kan du också göra på en vanlig Windows-maskin, men du kan inte göra allt du kan göra på en Windows-maskin på en Chromebook (att jag jämför med Windows-maskiner och inte med Mac beror på att de bärbara Mac-datorerna ligger i betydligt högre prisklasser än Samsung Chromebook).

För att skriva, mejla, surfa och kolla på film duger datorn alldeles utmärkt, och nöjer du dig med det kan Samsung Chromebook möjligen vara ett alternativ. Gränssnittet är enkelt att arbeta med och går snabbt att komma igång med. För den som använder sig av Chrome som webbläsare sedan tidigare känns gränssnittet förstås extra välbekant. 

Samsung Chromebook XE303C12-A01SE

Processor: ARM Exynos 5250 1.7 GHz

RAM: 2 GB DDR3

Lagring: 16 GB SSD

Skärmstorlek: 11,6 tum

Skärmupplösning: 1366 x 768

Webbkamera: Ja, 0.3 megapixel

Wifi: 802.11 a/b/gn

Batteri: 4080 mAh

Batteritid: 6,3 timmar

Storlek: 2896 x 2085 x 175 mm

Vikt: 1,1 kg

Pris: 2990 kronor 

.

.

 

.