Bra men inte tillräckligt bra

Första intrycket: Samsung Galaxy K Zoom

Samsungs nya mobilkamera är nästan mer kamera än telefon, men trots det får den kämpa i konkurrensen.

Publicerad Uppdaterad

Det är inte så att Samsung Galaxy K Zoom har så många rena konkurrenter. Det är ett på många sätt unikt koncept nästan på ett experimentstadie. Samsung jobbar dock på att förfina konceptet att kombinera det bästa från kamera och telefon i ett och det här är tredje försöket efter tidigare Galaxy Camera och Galaxy S4 Zoom.

Den uppenbara fördelen med nya Galaxy K Zoom är att den har optisk zoom som ingen annan mobiltelefon kan komma i närheten av. Samtidigt är det telefonens största nackdel för det gör att den blir väldigt otymplig att ha i fickan. Visst har Samsung lyckats göra telefonen lite tunnare än föregångaren men den är fortfarande väldigt tjock om man ser på den som en telefon.

Nackdelarna man kan se med telefonen skulle ju kunna vara lätt förlåtna om den var extremt mycket bättre som kamera än andra tunnare mobiler, men så är inte fallet. Framförallt får väl Samsung själva beskyllas för det. Tittar vi till exempel på Galaxy S5 och jämför med K Zoom så har flaggskeppet S5 flera kamerafunktioner som K Zoom saknar. En tydlig sådan funktion är möjligheten att filma i 4K-upplösning, vilket alltså K Zoom saknar.

Risken när man som Samsung kombinerar kamera och telefon är att den resulterande enheten blir varken bra kamera eller bra telefon. Egentligen är zoomen det enda som särskiljer K Zoom och den är lite otymplig att styra eftersom man måste använda volymknapparna på sidan.  

Visst ska man ta hänsyn till att kameramobilen K Zoom kostar två tusen mindre än flaggskeppet S5, men ändå tycker jag man kan vänta sig mer unika funktioner i en uttalad kameramobil som K Zoom om den ska vara värd att köpa.

Vi ska givetvis fortsätta testandet av Samsung Galaxy K Zoom och publicerar inom kort ett fullständigt test. Hur viktig är mobilens kamerafunktionen för dig? Kan du tänka dig att ha en tjock och tung mobil om det innebär bra kamera? Kommentarsfältet står öppet.

Fakta Samsung Galaxy K Zoom
Mått: 70,8 x 137,5 x 20,2 mm
Vikt: 200 gram
Skärm: 4,8 tum, Super-Amoled, 720 x 1280 pixel
Kamera: 20,7 megapixel, autofokus, xenonblixt. Videoinspelning i Full-HD. 
Operativsystem: Android 4.4.2
Processor: Sexkärnig med en dubbelkärnig på 1,7 Ghz och en fyrkärnig på 1,3 Ghz
Arbetsminne: 2 GB
Lagringskapacitet: 8 GB, plats för minnekort
Pris: 4700 kr